Η NASA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα δώσει στα κεντρικά της στην Washington το όνομα της Mary Jackson, την πρώτη μαύρη γυναίκα μηχανικό που δούλεψε για αυτούς και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να φτάσουν οι αστροναύτες στο διάστημα. Ο διοικητής της NASA, Jim Bridenstine δήλωσε πως θα συνεχίσουν να τιμούν τους ανθρώπους που η ιστορία τους αγνοήθηκε. Αυτό έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις έντονες κινητοποιήσεις που προκλήθηκαν στην Αμερική με αφορμή το θάνατο του George Floyd και έφεραν στην επιφάνεια τον αγώνα του κινήματος Black Lives Matter.
Το κτίριο Mary W. Jackson της NASA είναι μια υπενθύμιση ότι η Mary είναι μια από τους φοβερούς και ταλαντούχους επαγγελματίες της NASA που συνέβαλαν στην επιτυχία του οργανισμού.
Η κόρη της, Carolyn Lewis είπε ότι ένιωσε μεγάλη τιμή βλέποντας ότι η NASA συνεχίζει να τιμά την κληρονομιά της μητέρας της. “Ήταν μια επιστήμονας, ακτιβίστρια, σύζυγος, μητέρα και πρωτοπόρος που άνοιξε το δρόμο για εκατοντάδες άλλους να πετύχουν, όχι μόνο στη NASA, αλλά γενικότερα σε αυτό το έθνος” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γεννήθηκε στο Hampton και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιό του το 1942 με κύριο αντικείμενο τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.
Το 1951 ξεκίνησε να εργάζεται στον πρόγονο της NASA, την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για Αστροναύτες, στο Κέντρο Ερευνών.
Το 1958 έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα μηχανικός της NASA και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της και τα μαθήματά της για το νέο της ρόλο έπειτα από αίτηση στην πόλη του Hampton να την επιτρέψει να σπουδάσει λευκούς μαθητές, κάνοντας βραδινά μαθήματα για το Πανεπιστήμιο της Virginia.
H Mary Jackson συνταξιοδοτήθηκε από τη NASA το 1985. Εκτός από τα προσωπικά της επιτεύγματα, ήταν γνωστή και για την αφοσίωσή της για να ενισχύσει τις γυναίκες στο επιστημονικό πεδίο. Πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου 2005.
Η συνεισφορά της μαζί με τη δουλειά των μαθηματικών της NASA Katherine Johnson και Dorothy Vaughan υπερθεματίστηκε στην ταινία του 2016 “Hidden Figures” που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Margot Lee Shetterly. Την Mary Johnson στην ταινία υποδύθηκε η Janelle Monáe, η οποία ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ.
Από τη στιγμή που οι ιστορίες των γυναικών βγήκαν στο ευρύ κοινό, η NASA έκανε σημαντικά βήματα να σιγουρευτεί ότι τα ονόματά τους -και η συνεισφορά τους- παραμένουν γνωστά.