Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι μπορεί να μετανιώσει για το όνομα που επέλεξε να δώσει στο παιδί του. Ίσως, για παράδειγμα, αποξενώθηκε από τον γονιό που είχε θελήσει να τιμήσει με αυτή την επιλογή ή διάλεξε ένα όνομα που κάποτε ανταποκρινόταν στις επιθυμίες και την αισθητική του αλλά όχι πια. Ενδεχομένως, ακόμα, να πρόκειται για ένα παράξενο όνομα που αρχικά τού φάνηκε καλή ιδέα αλλά μετέτρεψε το παιδί σε στόχο για πειράγματα, ακόμα και για bullying.
Για οποιονδήποτε λόγο κι αν μετανιώνει ένα ζευγάρι για το όνομα που έδωσε στο παιδί του, αυτό φαίνεται να συμβαίνει αρκετά συχνά και συγκεκριμένα στο 10% των περιπτώσεων, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα δημοσκόπηση της διαδικτυακής πλατφόρμας για γονείς BabyCenter. «Απεχθάνομαι να ακούω να φωνάζουν την κόρη μου με το όνομα που της δώσαμε. Θέλω να βάλω τα κλάματα, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω» είπε ανώνυμα μια μητέρα, που προφανώς ανήκει στο παραπάνω ποσοστό.
Για οποιονδήποτε λόγο κι αν μετανιώνει ένα ζευγάρι για το όνομα που έδωσε στο παιδί του, αυτό φαίνεται να συμβαίνει αρκετά συχνά και συγκεκριμένα στο 10% των περιπτώσεων, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα δημοσκόπηση.
Ακόμα περισσότεροι γονείς επιλέγουν να αντικαταστήσουν το πλήρες όνομα του παιδιού τους με ένα χαϊδευτικό ή ακόμα και με το μεσαίο όνομά του (τα στατιστικά αφορούν τις ΗΠΑ, αλλά πόσες οικογένειες και εδώ δεν δίνουν πλέον δύο ονόματα σε ένα παιδί;).
Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία από την ίδια πηγή, οι περισσότεροι γονείς τείνουν να συνηθίζουν το όνομα που έδωσαν στο παιδί τους μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του.
Αν, ωστόσο, στη δική σας περίπτωση επιμένει η σχέση μίσους με το όνομα του παιδιού σας, μπορείτε να το αλλάξετε. Όπως προβλέπει η νομοθεσία, η αλλαγή του κύριου (μικρού) ονόματος ενηλίκου ή ανηλίκου επέρχεται με την έκδοση δικαστικής απόφασης για διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης. Να σημειώσουμε εδώ ότι επίσημο κύριο όνομα δεν θεωρείται αυτό που δίνεται στο θρησκευτικό μυστήριο της βάφτισης αλλά εκείνο που δηλώνεται στο ληξιαρχείο, σε περίπτωση που δεν συμπίπτουν.