Όταν βρίσκεσαι σε μία σχέση για λίγο καιρό, αναπόφευκτα θα υπάρξουν προστριβές και εντάσεις. Άλλες μεγαλύτερης και άλλες μικρότερης σημασίας. Μπορεί να υπάρξουν και μέρες που δεν θα θέλεις ούτε καν να βλέπεις τον σύντροφό σου. Που θα σε εκνευρίζει ακόμα και ο τρόπος που αναπνέει. Μπορεί να νιώθεις τόσο πιεσμένη που να δυσκολεύεσαι να διαχωρίσεις αν πρόκειται για ένα δύσκολο μονοπάτι στον γάμο, τη σχέση, τη συμβίωσή σου ή αν δεν είσαι καθόλου ευτυχισμένη.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό στη διάρκεια μιας σχέσης να υπάρξουν στιγμές δυσαρέσκειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να χωρίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταστάσεις μπορούν να διορθωθούν έπειτα από θεραπεία, συζήτηση, προσπάθεια και υπομονή. Σε άλλες, πάλι, η καλύτερη λύση είναι ο χωρισμός.
Γιατί, όμως, είναι τόσο δύσκολο να αφήσουμε μια δυστυχισμένη σχέση, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι δεν μπορεί να πάει παρακάτω;
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, αλλά ο σημαντικότερος είναι ο φόβος», λέει η σύμβουλος σχέσεων Ronica Arnold Branson στο oprahdaily. «Ο φόβος της μοναξιάς, της απόρριψης, του άγνωστου». Πολλοί είναι και οι άνθρωποι που παραμένουν μαζί, ενώ δεν περνούν καλά για χάρη των παιδιών ή για να αποφύγουν την κριτική των δικών τους ανθρώπων και της κοινωνίας.
Κάνε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου: «Αν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα μου πάνω στη γη, θα ήταν αυτή η σχέση που θα ήθελα να έχω; Είναι αυτή η σχέση που μου αξίζει;», προτείνει η ειδικός. Αν η απάντησή σου είναι όχι, τότε μάλλον πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι περισσότερο τον εαυτό σου.
Αν, από την άλλη, έχεις ακόμη αμφιβολίες διάβασε παρακάτω τα σημάδια που σου αποδεικνύουν ότι είσαι σε μια δυστυχισμένη σχέση.
Δεν τσακώνεστε καθόλου
Η κοινή λογική θέλει τους συχνούς καβγάδες ως κόκκινη σημαία για τα προβλήματα στις σχέσεις. Αυτό είναι αλήθεια. Αλήθεια είναι, όμως, ότι και η παντελής απουσία διαφωνιών δεν είναι υγιές δείγμα για σχέση. Η έλλειψη διαφωνιών μπορεί να δείχνει ότι τα μέλη του ζευγαριού έχουν παραιτηθεί από τη σχέση και δεν προσπαθούν καν να συζητήσουν ότι τα ενοχλεί.
Βάζεις πάνω από όλα τους φίλους και την οικογένειά σου
Ενώ είναι σημαντικό να έχεις χρόνο με ανθρώπους εκτός της σχέσης σου, δημιουργείται θέμα αν διαρκώς προτιμάς να δεις τους άλλους και όχι τον σύντροφό σου. Αν η σχέση σου είναι υγιής και χαρούμενη, το πιθανότερο είναι να σου λείπει αρκετά ο σύντροφός σου.
Αν βασίζεσαι περισσότερο σε φίλους ή οικογενειακό περιβάλλον για τα προβλήματά σου, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο έχεις χάσει τη λαχτάρα να δεις το ταίρι σου, αλλά και την ασφάλεια που ένιωθες μαζί του.
Δεν βγαίνετε ραντεβού
Όταν η σχέση ήταν ακόμα στην αρχή της, βγαίνατε, περνούσατε πολύ χρόνο μαζί και προσπαθούσατε να βλέπετε πολύ συχνά ο ένας τον άλλο. Στη συνέχεια, η συχνότητα αυτή μειώθηκε, αλλά και πάλι λαχταρούσατε να ιδωθείτε. Όταν αυτό σταματά και βρίσκετε δικαιολογίες για να μην βρεθείτε ο ένας με τον άλλο, έχουν ήδη ξεκινήσει τα προβλήματα.
Λες πως είσαι πολύ απασχολημένη ή κουρασμένη από τη δουλειά, είναι όμως αλήθεια αυτό; Όταν αποφεύγεις τη σχέση σου, αποφεύγεις και τα προβλήματά της, τα οποία δεν θα λυθούν μόνα.
Δεν κάνετε σεξ
Αυτό είναι σημάδι έλλειψης οικειότητας και άνεσης. Το ζευγάρι πλέον δεν νιώθει άνετα να βρεθεί πιο κοντά και δεν νιώθει συναισθηματικά συνδεδεμένο. Και ενώ μία σχέση χωρίς σεξ, μπορεί να επιβιώσει είναι καλύτερο να επικοινωνήσεις όσα σε προβληματίζουν με το ταίρι σου για να βρείτε μαζί μια λύση – όποια και αν είναι θα πρέπει να έχει ως γνώμονα την καλή ψυχική υγεία και των δύο.
Νιώθεις μοναξιά
Ο λόγος για το οποίο μπαίνουμε σε μία σχέση είναι για να είμαστε “μαζί” με κάποιον. Να μοιραζόμαστε σκέψεις, στιγμές, αναμνήσεις. Όταν νιώθεις μόνη σε μια σχέση, αυτό σημαίνει ότι δεν βρίσκεις αυτό που αποζητάς. Μπορεί να σημαίνει ότι ο σύντροφός σου δεν είναι υποστηρικτικός ή συναισθηματικά διαθέσιμος.
Είναι πολύ σημαντικό σε μία σχέση να μπορούμε να κρατάμε το προσωπικό μας στοιχείο, αλλά να γινόμαστε και ομάδα. Όταν το ζευγάρι δεν μοιράζεται συναισθήματα, νίκες και αποτυχίες τότε δημιουργείται ένα μεγάλο κενό που δύσκολα καλύπτεται αν δεν γίνει αμοιβαία προσπάθεια.
Ονειρεύεσαι να είσαι μόνη
Θυμάσαι πώς ήταν η ζωή σου πριν από αυτή τη σχέση και φαντάζεσαι πόσο όμορφα θα ήταν να ζεις και πάλι μόνη και να βρίσκεσαι με άλλα άτομα σεξουαλικά. Αν αυτό γίνεται μια φορά στο τόσο, δεν είναι κακό. Αν, όμως, διαρκώς σκέφτεσαι πώς θα ήταν να ήσουν με κάποιον άλλο ή να ζούσες τελείως μόνη, τότε ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσεις την προσωπική σου ζωή.
Δεν υπάρχει σεβασμός
Ο σεβασμός πρέπει να υπάρχει σε όλους τους τομείς της ζωής μας και έιναι απαραίτητο στοιχείο για μια ευτυχισμένη σχέση. Αν παρατηρείς ότι ο σύντροφός σου ή εσύ μιλάτε άσχημα, υποτιμάτε ο ένας τον άλλο και δεν δείχνετε εκτίμηση, τότε ίσως τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλά.
Βρίσκεσαι πάντα στην άμυνα
Τα ζευγάρια τσακώνονται, αλλά αν πάντα φταίει ο άλλος και εσύ ποτέ δεν κάνεις λάθος (ή το ανάποδο) τότε κάτι δεν γίνεται σωστά. Οι κατηγορίες είναι ένας τύπος άμυνας που δεν μας επιτρέπει να ακούσουμε ή να δεχθούμε την άλλη άποψη. Όταν για καιρό βρίσκεσαι σε άμυνα, προσπαθείς πάντα να δικαιολογείς τη θέση σου και να αποδεικνύεις πως έχεις δίκιο. Αυτό είναι ένας ακόμη τρόπος να σαμποτάρεις τη σχέση σου.
Ζείτε παράλληλες ζωές
Ως ζευγάρι οι ζωές θα έπρεπε να “μπλέκονται”. Ναι, όπως είπαμε θα έπρεπε να έχει ο καθένας τον προσωπικό του χρόνο, αλλά αν δεν υπάρχει τίποτα να κάνετε μαζί, δεν εξελίσσεστε παρέα, τότε κάποιος από τους δύο είναι δυστυχισμένος.
Δεν θαυμάζεις τον σύντροφό σου
Τον υποτιμάς ή ξεσπάς πάνω του. Το να συμπεριφέρεσαι στο ταίρι σου σαν να είναι κατώτερος είναι δείγμα δυστυχίας και απομάκρυνσης. Είτε του μιλάς απότομα, είτε σχολιάζεις αρνητικά τη δουλειά του, είτε απλώς κάνεις προσβλητικές γκριμάτσες, μάλλον έχεις αρχίσει ήδη να βγαίνεις από τη σχέση. Οι ειδικοί τοποθετούν αυτή τη συμπεριφορά στην κορυφή εκείνων που οδηγούν στο διαζύγιο.