Ως άνθρωποι, είναι έμφυτο το να προσπαθούμε υποσυνείδητα να διαβάσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τους άλλους γύρω μας. Αυτό που οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι ο τρόπος που επικοινωνούμε μη λεκτικά συνήθως μιλάει πιο δυνατά από τα λόγια μας.

Μήπως, τελικά, η γλώσσα του σώματός μας μάς βλάπτει;

H Vanessa Van Edwards συγγραφέας και επικοινωνιολόγος, με χρόνια έρευνας στην αποκωδικοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν τρία κοινά λάθη στη γλώσσα του σώματος που κάνουν οι άνθρωποι και τα οποία οδηγούν τους άλλους να αντιλαμβάνονται γρήγορα το πόσο αληθινοί είναι.

Κρύβοντας τα χέρια

Γνωρίζουμε ότι οι περιοχές στον εγκέφαλο μας συνδέονται πάντα με κάποια διαφορετική πτυχή το σώματος και της αντίληψής μας. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν περιοχές που αναγνωρίζουν και παρατηρούν αμέσως τα χέρια των ατόμων με τα οποία επικοινωνούμε. «Το τι κάνετε με τα χέρια σας είναι κρίσιμο όταν πρόκειται για τις πρώτες εντυπώσεις. Παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στο πόση επιρροή μπορείτε να ασκήσετε στους άλλους», λέει η Vanessa Van Edwards στο cnbc.

«Αν, για παράδειγμα, τα χέρια σας είναι κρυμμένα κάτω από το τραπέζι ή τοποθετημένα στις τσέπες σας, μπορεί να είναι δύσκολο για τον άλλον να καταλάβει τις προθέσεις σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να φανείτε απρόθυμοι για συζήτηση, αγενείς ή και ψεύτες, μιας και κρύβετε ένα σημείο του σώματός σας βασικό για την επικοινωνία. Επίσης, αν έχετε τα χέρια σας σε γροθιές μπορεί να φανείτε μέχρι και επιθετικοί. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μια σφιγμένη γροθιά είναι ένα αρνητικό μη λεκτικό σήμα. Ερευνητές από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία βρήκαν ότι οι άνθρωποι τείνουν να σφίγγουν τις γροθιές τους όταν αισθάνονται απειλή ή αντιλαμβάνονται σύγκρουση».

Νευρικές κινήσεις

Αγγίζετε ασυναίσθητα το κόσμημα που φοράτε στον λαιμό σας; Παίζετε με τα μαλλιά της ή τρώτε τα νύχια σας; Όλα τα παραπάνω και άλλες παρόμοιες κινήσεις, όπως και το κούνημα των παιδιών ή το τρίξιμο των δακτύλων δείχνουν έναν άνθρωπο νευρικό που προσπαθεί να κατευνάσει το στρες του. «Μπορεί αυτές οι συμπεριφορές να είναι και θέμα συνηθειών, αλλά μία νευρική κίνηση -ειδικά όταν γίνεται στον χώρο εργασίας ή μπροστά σε αγνώστους – δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση και άβολα συναισθήματα, τα οποία σίγουρα δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη».

Ψεύτικα χαμόγελα

Αρκετές φορές έχει τύχει να χαμογελάσουμε τυπικά σε ένα σχόλιο κάποιου ή σε στιγμές που προσπαθούμε να κρύψουμε συναισθήματα θλίψης και άγχους. Ωστόσο, όταν χαμογελάμε προσποιητά έναντι στη χαρά του άλλου είναι ξεκάθαρο. Οι εκφράσεις του προσώπου είναι το παράθυρο στη ψυχή μας και όσο καλά και αν πιστεύουμε ότι κρύβουμε τα συναισθήματά μας και τα μάτια μας τα λένε όλα. «Όταν κάποιος είναι πραγματικά χαρούμενος, τα μάγουλά του και οι ρυτίδες στις γωνίες των ματιών του παίρνουν σχήμα, είναι ενεργές. Και μην νομίσετε ότι ένα ψεύτικο χαμόγελο είναι δύσκολο να φανεί. Σε έρευνα που διεξάγαμε στο εργαστήρι συμπεριφοράς που διευθύνω ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν το ψεύτικο χαμόγελο ανάμεσα στα αληθινά. Το 87% ήταν σε θέση να το βρει».

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below