Οι καταστροφικές φωτιές των ημερών, όπως κάθε χρόνο, μας στέρησαν πολλά ζώα, και άφησαν άλλα γεμάτα τραυματισμούς και εγκαύματα. Τα ζώα που σώθηκαν χρήζουν πρώτων βοηθειών, καθώς και μετέπειτα κτηνιατρικής παρακολούθησης. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, εάν βρείτε ένα πυρόπληκτο ζώο;
Αρχικά είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι χρειάζεται προσοχή στην προσέγγιση ενός τραυματισμένου ζώου, γιατί ο πόνος μπορεί να το οδηγήσει να γίνει επιθετικό, να γρατζουνίσει ή να δαγκώσει. Κάντε αργές και προσεκτικές κινήσεις, προσπαθώντας να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του ζώου με τη στάση σας. Είναι σημαντικό να ηρεμήσετε ένα τραυματισμένο ζώο για να μπορέσετε να παρατηρήσετε τα εγκαύματά του. Εάν σας τραυματίσει ένα τρομαγμένο ζώο, καθαρίστε αμέσως την πληγή με καθαρό, τρεχούμενο νερό, και αντισηπτικό. Είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή, καθώς το τραύμα μπορεί εύκολα να μολυνθεί.
Τα εγκαύματα είναι πάντα επίπονα και το ζώο θα χρειαστεί αναλγητικά. Όλα τα ζώα με εγκαύματα πρέπει να τα δει κτηνίατρος για να τους παράσχει τη σωστή θεραπεία που θα εξαρτηθεί από το βαθμό και την κατάσταση του εγκαύματος. Ένα πυρόπληκτο ζωάκι μπορεί να έχει επιφανειακά εγκαύματα, ή εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού.
Θα καταλάβετε ότι ένα ζώο έχει επιφανειακά εγκαύματα (1ου βαθμού) – στο εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας – από τα εξής σημάδια:
● Ερυθρότητα
● Οίδημα
● Δερματικό έλκος
Είναι πολύ σημαντικό τη στιγμή που θα βρείτε ένα πυρόπληκτο ζώο να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο. Μέχρι, όμως, να βρείτε κτηνίατρο και να μπορέσετε να το μεταφέρετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να του δώσετε τις πρώτες βοήθειες:
● Πλύντε την περιοχή με δροσερό νερό
● Εφαρμόστε κάποιο σκεύασμα με επουλωτικές ιδιότητες και αντιμικροβιακή δράση (Helix der, Hansaplant cream, L-Mesitran Gel, Dermafil, Bepanthol κ.α.)
● Καλύψτε την περιοχή με μια γάζα
● Παρέχετε συνεχώς στο ζώο φρέσκο και δροσερό νερό ώστε να ενυδατώνεται καλά ο οργανισμός.
Θα καταλάβετε ότι ένα ζώο έχει εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού – που έχουν επηρεάσει, δηλαδή, βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, ακόμα και τένοντες, κόκαλα, και μύες – παρατηρώντας τα εξής σημάδια:
● Πληγές
● Φουσκάλες
● Νεκρωμένος ιστός.
Σε αυτή την περίπτωση, μέχρι να βρεθεί κτηνίατρος, καλό είναι να καλυφτεί η περιοχή με μια γάζα, και στη συνέχεια να γίνει άμεση μεταφορά σε κτηνίατρο για τον καθαρισμό των νεκρωμένων ιστών, οροθεραπεία, και χορήγηση αντιβιοτικών.
πηγή: topetmou.gr