Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε την κουζίνα μας καθαρή. Είναι το μέρος που προετοιμάζουμε το φαγητό μας και ενώ την καθαρίζουμε ενδελεχώς και τακτικά, μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το ψυγείο μας; Συνήθως, το θεωρούμε ως ένα δύσκολο task και το αναβάλλουμε όσο μπορούμε. Όμως, είναι πιο εύκολο απ’ ότι νομίζουμε. Χρειάζεται απλώς ένας καλός προγραμματισμός και αυτά τα πέντε βήματα θα εξασφαλίσουν πως στο τέλος τους θα έχετε ένα καθαρό και οργανωμένο ψυγείο.

Βήμα 1: Ο προγραμματισμός

Η καλύτερη στιγμή για τον καθαρισμό του ψυγείου είναι λίγο πριν τα ψώνια της εβδομάδας. Τότε που το ψυγείο θα έχει λιγότερα πράγματα και θα είναι πιο εύκολος ο σωστός καθαρισμός του. Τρόφιμα που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους και φαγητά που έχουν αρχίσει να έχουν άσχημη οσμή δεν έχουν θέση μέσα σε αυτό. Ελέγξτε προσεκτικά τις ημερομηνίες που αναγράφονται στα συσκευασμένα τρόφιμα και ελέγξτε όλα τα τάπερ/βαζάκια που έχετε στα ράφια του.

Βήμα 2: Το πλύσιμο

Αφού βγάλετε όλα τα τρόφιμα έξω, ήρθε η ώρα για το πλύσιμο. Βγάλτε τα συρτάρια για τα λαχανικά και τα φρούτα, αλλά και τα ράφια, και τοποθετήστε τα κάπου που μπορείτε να τα πλύνετε άνετα με σαπούνι και νερό. Μπορεί να είναι ο νεροχύτης σας, το πλυντήριο πιάτων, ή ακόμα και η μπανιέρα σας. Καθαρίστε με άφθονο ζεστό νερό, ενώ αν τα ράφια είναι γυάλινα τότε είναι καλύτερο να περιμένετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Για τα τρόφιμα που έχουν κολλήσει σε γωνίες ή εγκοπές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντογλυφίδες ώστε να τα απομακρύνετε. Αφού πλυθούν και στεγνώσουν, περάστε την επιφάνεια με μία καθαρή πετσέτα που θα τραβήξει την υγρασία που έχει μείνει.

Βήμα 3: Το εσωτερικό

Τώρα ήρθε η ώρα να δώσετε προσοχή στο εσωτερικό του ψυγείου. Με ένα καθαριστικό επιφανειών και χλιαρό νερό, μπορείτε να καθαρίσετε τις υπόλοιπες επιφάνειες που δεν αποσπώνται. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη βάση που μπαίνουν τα ράφια και χρησιμοποιείστε καθαρές πετσέτες κουζίνας για τον καθαρισμό τους.

Βήμα 4: Το εξωτερικό

Εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς, τις περισσότερες φορές αμελούμε το εξωτερικό του ψυγείου μας. Όμως, αν σκεφτείτε πόσες φορές το πιάνουμε μέσα στην ημέρα, τότε θα δείτε πως είναι υψίστης σημασίας ο καθαρισμός του. Με το ίδιο καθαριστικό και με μία καθαρή πετσέτα το εξωτερικό θα είναι τόσο καθαρό, όσο το εσωτερικό.

 Βήμα 5: Η επανατοποθέτηση

Αφού αφήσετε το ψυγείο να ανακτήσει τη χαμηλή θερμοκρασία του (κοντά στους 5 βαθμούς Κελσίου), τότε μπορείτε να τοποθετήσετε ξανά τα τρόφιμα μέσα. Ωστόσο, προσπαθήστε να το οργανώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να είναι πρακτικό. Τοποθετήστε βάζα και σάλτσες στα ράφια της πόρτας και ομαδοποιήστε τα τρόφιμα ώστε να είναι πιο εύκολο να βρείτε αυτό που ψάχνετε τη στιγμή που το θέλετε.

Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζεται το ψυγείο

Ένας γενικός κανόνας αναφέρει πως το ψυγείο χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα κάθε τρεις με έξι μήνες. Αν ακολουθείτε τα πέντε παραπάνω βήματα και θα είναι πάντα οργανωμένο, καθαρό και πρακτικό.

πηγή: olivemagazine.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below