Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας έκανε την Παρασκευή, 1η Σεπτεμβρίου, η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, Poor Things, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Willem Dafoe και η Emma Stone.
Μπορεί οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην ταινία να μην έδωσαν τον παρών στο 80ο κινηματογραφικό φεστιβάλ, λόγω της απεργίας των Αμερικανών ηθοποιών, αλλά εντυπωσίασαν με τις υποκριτικές τους ικανότητες.
Στη Βενετία, ωστόσο, βρέθηκε ο Γιώργος Λάνθιμος, μαζί με τον συνεργάτη του Γιώργο Μαυροψαρίδη και άλλα στελέχη του φιλμ, λαμβάνοντας ένα πολύ θερμό χειροκρότημα, το οποίο διήρκησε 10 λεπτά, μετά την προβολή της ταινίας του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αυτή δεν ήταν η μόνη θετική απόκριση στο Poor Things, αφού τα περισσότερα διεθνή μέσα αναφέρθηκαν στο κινηματογραφικό έργο με διθυραμβικές κριτικές.
Σε άρθρο της η βρετανική Guardian υμνεί την Emma Stone και τις υποκριτικές ικανότητές της, αλλά και τη σκηνοθετική προσέγγιση του Γιώργου Λάνθιμου και βαθμολογεί την ταινία με 5 αστέρια.
Σε παρόμοιο κλίμα κινείται και η κριτική των βρετανικών Times, ο αρθογράφος των οποίων θεωρεί την ταινία φαβορί για τα Όσκαρ και τη χαρακτηρίζει φιλόδοξη, τολμηρή, αθυρόστομη, οδυνηρή και «γι’ αυτό με περισσότερο νόημα» ταινία.
Ως την «καλύτερη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου» αναφέρει το περιοδικό Time το “Poor Things”, υπογραμμιζοντας τη γενναιοδωρία με την οποία αντιμετωπίζει τόσο τους χαρακτήρες όσο και το κοινό.
Σε μια «σύγκριση» με την ταινία Barbie προχωρά το άρθρο των New York Times, σημειώνοντας πως τα δύο φιλμ είναι «παράλληλα» και τονίζοντας πως θέτουν μια βασική ερώτηση αναφορικά με τις έμφυλες σεξουαλικές δυναμικές. Την ίδια στιγμή γίνεται αναφορά στις σκηνοθετικές ικανότητες του Λάνθιμου, αλλά και στη συνολική αισθητική της ταινίας.
Σημειώνεται ότι πολύ ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία στο Rotten Tomatoes, όπου όσες κριτικές έχουν σημειωθεί για την ταινία είναι μόνο θετικές.
Η πλοκή της ταινίας και η προβολή της στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες
Το «Poor Things», που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου 2024 από την Feelgood Entertainment, συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας διεκδικώντας μαζί με άλλες 22 ταινίες το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, το Χρυσό Λέοντα που θα απονείμει η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Ντάμιεν Σαζέλ.
Πρόκειται για την απίστευτη ιστορία και τη φανταστική εξέλιξη της Bella Baxter (Stone), μιας νεαρής γυναίκας που ανασταίνεται χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα Δρ. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Υπό την προστασία του Baxter, η Bella ανυπομονεί να μάθει.
Διψασμένη από την εμπειρία που στερείται, η Bella το σκάει με τον Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), έναν ικανό και με αμβλυμμένη ηθική δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης σε όλες τις ηπείρους. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Bella αποφασιστικά επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία.
Η ιστορία «έρωτα, ανακάλυψης και επιστημονικής τόλμης», που διαδραματίζεται στη βικτωριανή εποχή, βασίζεται σε μια προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Alasdair Grey.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
O Γιώργος Λάνθιμος για την ταινία, την Emma Stone και το διάχυτο σεξ στα έργα του
Στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Έλληνας σκηνοθέτης σημείωσε πως μπορεί να πρόκειται για μια ταινία εποχής, αλλά τα μηνύματα που περνά είναι διαχρονικά γι’ αυτό και ανταποκρίνονται πλήρως στο σήμερα: «Είναι εξαιρετικά σύγχρονη: μιλά για την ελευθερία, τη θεώρηση του κόσμου, τη θέση του άντρα και της γυναίκας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει λίγο μέσα στα χρόνια, οπότε έχουμε ίσως καλύτερα εργαλεία για να εντοπίζουμε την ανισότητα. Ωστόσο, το βιβλίο αυτό γράφτηκε τη δεκαετία του ’90 κι από τότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Αλλά και ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το είδος ενός γοτθικού μυθιστορήματος, για να μιλήσει για το σήμερα».
Σημείωσε, επίσης, πως η Emma Stone «συνδέθηκε στενά» με την ηρωίδα που υποδύεται: «Η Emma μπήκε από πολύ νωρίς στο πρότζεκτ. Εγώ είχα διαβάσει το βιβλίο του Αλισντερ Γκρέι, τον είχα γνωρίσει, είχα την ευχή του να το διασκευάσουμε σε ταινία, αλλά αυτό πήρε χρόνια. Οπότε, όσο κάναμε την “Ευνοούμενη” (σ. σ. Ταινία στην οποία έχουν συνεργαστεί ξανά), νομίζω ήδη δουλεύαμε το σενάριο με τον Τόνι ΜακΝαμάρα, συζητούσαμε με την Emma και για το “Poor Things”.
Ηταν τρομερά ενθουσιώδης, ήθελε να εμπλακεί όσο το δυνατόν περισσότερο κι έτσι την ενημέρωνα για όλα, για τους πιθανούς συνεργάτες μας, για τον κόσμο που δημιουργούσαμε, τους υπόλοιπους ηθοποιούς της ταινίας. Αυτό τη βοήθησε πολύ, ακόμα και στην ερμηνεία της, γιατί κρατούσε την ιδέα της ταινίας και της ηρωίδας στο μυαλό της πολύ καιρό, έζησε με την Bella, όχι απαραιτήτως συνειδητά, αλλά ήταν διαρκώς μαζί της».
Αναφορικά με τις πλούσιες ερωτικές σκηνές της ταινίας εξήγησε πως «το σεξ είναι αναπόσπαστο, δομικό συστατικό του ίδιου του μυθιστορήματος» καθώς παρουσιάζει «την ελευθερία που νιώθει η Bella για όλα, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικότητάς της». Παρόλα αυτά ξεκαθάρισε πως δεν ήθελαν να κάνουν μια χυδαία ταινία που θα πρόδιδε την ηρωίδα του ενώ εξέφρασε την άποψη πως «οι ταινίες θα έπρεπε να έχουν πολύ περισσότερο σεξ».