Μία από τις πιο επιβλαβείς τάσεις στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον αφορά κυρίως στις γυναίκες και προέρχεται από τη στρέβλωση του δυναμικού προτύπου της εργαζόμενης που μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Μιλάμε για την hustle culture, την κουλτούρα της εργασιομανίας, η οποία βλάπτει το well-being των εργαζόμενων και συχνά θεωρείται εσφαλμένα πως αποτελεί μια πολύ σημαντική κατάκτηση της σύγχρονης ζωής στο γραφείο.
Η άνοδος της γυναίκας στο χώρο εργασίας είναι μια σημαντική φεμινιστική κατάκτηση και ήρθε μετά από πολλά χρόνια θυσιών. Λίγες δεκαετίες μετά από τη μαζική ένταξη των γυναικών στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, άρχισε να γίνεται δημοφιλές ένα νέο πρότυπο εργαζόμενης, η οποία συνδύαζε τις«ανδρικές» φιλοδοξίες με τη θηλυκή παρουσία, που επισφραγιζόταν συνήθως από ένα ζευγάρι ψηλές γόβες κι ένα power suit. Αυτή η γυναίκα, που υπάρχει μέχρι σήμερα σε ένα γραφείο παραδίπλα από το δικό μας, εργάζεται σκληρά, ψάχνει διαρκώς να βρει έναν τρόπο να επιτύχει κάποιον μικρό ή μεγαλύτερο στόχο, θεωρεί ότι έχει βρει την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική της ζωή και βάζει τους συναδέλφους της σε μια διαδικασία να ακολουθήσουν τις δικές της επιθυμίες, πιέζοντάς τους να επιδιώκουν πάντα το καλύτερο για τη δουλειά.
Όταν όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό, όμως, πραγματική ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής δεν υπάρχει, και στη γωνία παραμονεύει ο κίνδυνος του burnout. Οι άσχημες επιπτώσεις της κουλτούρας της εργασιομανίας στην ψυχολογία, αλλά και τη σωματική υγεία, βρίσκονται στην καρδιά των παρακάτω βιβλίων, τα οποία έγραψαν γυναίκες που αποκαθηλώνουν το hustling στο χώρο εργασίας από φεμινιστική σκοπιά και μας καλούν να ανακαλύψουμε ποια είναι τα λάθη που κάνουμε στην εργασιακή (και μη) καθημερινότητά μας και μπορεί να μας κοστίσουν πολύ ακριβά με την πάροδο του χρόνου.
Can’t Even: How Millennials Became the Burnout Generation, της Anne Helen Petersen
Οι Millenials θεωρούνται από πολλούς συγγραφείς τα μεγάλα θύματα της hustle culture, καθώς βιώνουν σε μεγάλο βαθμό την εργασιακή εξάντληση, τόσο εξαιτίας των πιο πάνω συμπεριφορών, όσο και επειδή είχαν την ατυχία να ζήσουν κάποια από τα πιο δημιουργικά τους χρόνια μέσα στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Η συγγραφέας εκθέτει στο βιβλίο το πώς οι Milennials έγιναν «η γενιά του burnout», καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρεάζει την κοινωνική τους συμπεριφορά σε κάθε επίπεδο.
Exit Interview: The Life and Death of My Ambitious Career, της Kristi Coulter
Η συγγραφέας έχει μεγάλη εργασιακή εμπειρία σε ηγετικούς ρόλους στην Amazon, κάτι που την ώθησε να περιγράψει με λεπτομέρεια το πώς θυσίασε την προσωπική της ζωή και αγνόησε τις αξίες της, προκειμένου να κρατήσει τους επαγγελματικούς της τίτλους. Πρόκειται για ένα βιβλίο που εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο η γυναικεία φιλοδοξία διαστρεβλώνεται μέσα στον μοντέρνο εργασιακό χώρο, θέτοντας ξανά επί τάπητος το ζήτημα της έμφυλης ισότητας.
Rest Is Resistance: A Manifesto, της Tricia Hersey
Η ανάπαυση είναι επανάσταση, λέει η συγγραφέας, που απορρίπτει συνολικά την κουλτούρα της εργασιομανίας, χαρακτηρίζοντας το σύστημα που την εκτρέφει ως επικίνδυνο, καθώς μεταξύ άλλων πολλές φορές επιβάλλει στους εργαζόμενους να θεωρούν πως η παραγωγικότητα είναι ο μοναδικός τρόπος για να μετρούν την αξία τους.
Work Won’t Love You Back, της Sarah Jaffe
Το βιβλίο που εκδόθηκε το 2021 παρουσιάζει ιστορίες γυναικών από διάφορους εργασιακούς κλάδους, που εκ του αποτελέσματος καταδεικνύουν πως η φράση «κάνε αυτό που αγαπάς» είναι βαθιά παραπλανητική και έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση λόγω της εκμετάλλευσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες. Η Jaffe υποστηρίζει πως όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε, τόσο πιο εύκολα θα αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο.
The Myth of Making It, της Samhita Mukhopadhyay
Ακόμα μια επιτυχημένη γυναίκα συγγραφέας, αυτή τη φορά από το χώρο των εκδόσεων, καταγράφει την ιστορία του φεμινισμού στο χώρο εργασίας και προτείνει λύσεις που μπορούν να μας βγάλουν από το τωρινό αδιέξοδο της hustle culture, η οποία αποθεώνει την παραγωγικότητα και αγνοεί επιδεικτικά τη σημασία του wellbeing των εργαζόμενων.
Πηγή πληροφοριών: Marie Claire Magazine
Φωτογραφία: Μαρία Μανιάτη