Υπάρχουν προορισμοί που δεν λείπουν από καμία bucket list καλοκαιρινών διακοπών. Ένας τέτοιος είναι και οι Παξοί. Γραφικά ψαροχώρια, εκπληκτικές παραλίες με καταγάλανα νερά και μια αίσθηση πολυτέλειας συνθέτουν την εικόνα ενός επίγειου παράδεισου που οπωσδήποτε θέλεις να επισκεφτείς. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 20 ωραιότερα νησιά του κόσμου. Και μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος της ομορφιάς του, αν υπολογίσεις πόσα νησιά έχουμε στην Ελλάδα και προσθέσεις σε αυτά και του υπόλοιπου πλανήτη.
Ο μύθος λέει ότι αυτό το μικρό στολίδι του Ιονίου είναι αποτέλεσμα ενός έρωτα: ο Ποσειδώνας, ο Θεός της θάλασσας, χτύπησε την Κέρκυρα με την τρίαινα του και δημιούργησε ένα ξεχωριστό νησί για να απολαύσει ήσυχα τον έρωτα του με την Αμφιτρίτη. Έγινε το ιδανικό σκηνικό και για έναν ακόμα έρωτα, αυτόν του Αλέξανδρου και της Έλλη στη σειρά “Να με προσέχεις” που προβλήθηκε το 2000 από το Mega. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης επιδιώκει να το κάνει και πάλι σημείο αναφοράς αφού θα γυριστεί στο νησί η νέα του σειρά. Πριν μάθουμε περισσότερα για τη νέα του τηλεοπτική δουλειά, ας ανακαλύψουμε μερικά από τα μικρά μυστικά του νησιού που το 2014 χαρακτηρίστηκε ως πολιτιστικό χωριό της Ευρώπης.
Το όνομα Παξοί προέρχεται από το Pax, που σημαίνει τραπεζοειδές στη φοινικική γλώσσα. Οι κάτοικοι ήταν ηπειρωτικής καταγωγής, ελληνόφωνοι. Πρώτοι έποικοι φαίνεται να ήταν οι Φοίνικες, που είχαν αποικία τους την Κεφαλονιά. Από την αρχαιότητα η ιστορία των Παξών και Αντιπάξων ακολούθησε την ιστορική πορεία της Κέρκυρας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μέχρι σήμερα μιας και η απόσταση που τα χωρίζει από το νησί των Φαιάκων είναι μόλις 7 ναυτικά μίλια.
Την πρώτη γραπτή αναφορά για τους Παξούς την συναντάμε στον Όμηρο αλλά το όνομα του νησιού με το έμβλημα της τρίαινας -που σύμφωνα με τον μύθο ήταν αυτή που έχασε ο Ποσειδώνας και την βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημά τους- ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο αφού κάθε καλοκαίρι υποδέχεται περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Γάϊος. Στην είσοδό του βρίσκονται δυο κατάφυτα νησάκια, της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου ενώ στο λιμάνι του υπάρχει μαρίνα στην οποία βρίσκουν καταφύγιο μικρά αλιευτικά αλλά και τουριστικά σκάφη. Ο Γάϊος είναι η ψυχή των Παξών αλλά η εξερεύνηση δεν σταματά εκεί.
Μόλις 5,5 χλµ. βορειότερα βρίσκεται ο παραλιακός οικισµός του Λογγού. Στο βορειότερο άκρο, 8 χλµ. από τον Γάιο, συναντάµε τη Λάκκα. Σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Λάκκας διακρίνονται οι όμορφες παραλίες Χαραµί και Κανόνι. Λατρεμένοι προορισμοί των ιστιοπλόων είναι, επίσης, το Αχάι και το Γαλάζιο.
Πώς θα περάσεις το χρόνο σου στους Παξούς; Θα κάνεις βόλτα στα σοκάκια του Γάιου, θα κάνεις τον γύρο του με καραβάκι, θα επισκεφτείς το ενετικό κάστρο της νησίδας του Αγίου Νικολάου, το Αγγλικό Κυβερνείο και το Μουσείο των Παξών και για θα χαλαρώσεις στις ιαματικές πηγές του Οζιά, του Γιαννά και της Γλυφάδας. Στις αγαπημένες σου δραστηριότητες θα προστεθούν η πεζοπορία μέσα από τους ελαιώνες και οι καταδύσεις για να θαυμάσεις τον εντυπωσιακό βυθό του νησιού.
1,5 χιλιόμετρα νότια των Παξών
Σε μικρή απόσταση λιµάνι του Γάιου, βρίσκεται η “ελληνική Γαλάζια Λίµνη”. Οι Αντίπαξοι, με τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, περηφανεύονται για το εξωτικής ομορφιάς Βουτούµι, που θεωρείται από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και την Βρίκα.
Μέσα από το φακό του Χριστόφορου Παπακαλιάτη