Στις 13 Ιανουαρίου 1968 ο Johnny Cash έδωσε μια συναυλία στις φυλακές Folsom. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τραγουδούσε σε φυλακισμένους, όμως εκεί έγινε η πρώτη ηχογράφηση δίσκου μέσα σε φυλακές. Ο δίσκος που συμπεριλαμβάνει αυτή την ιστορική συναυλία θεωρείται ένας από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών.
Περιέχει κάποια από τα διαμάντια της δισκογραφίας του τραγουδιστή που απέκτησε το προσωνύμιο του “άνδρα με τα μαύρα”. Ένα από αυτά είναι και “Folsom Prison Blues” που διηγείται την ιστορία ενός φυλακισμένου. Δεν μπήκε ποτέ φυλακή αλλά το τραγούδι αυτό είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του.
Ο Cash άκουσε πρώτη φορά για την Κρατική Φυλακή Folsom στην Καλιφόρνια, το 1953. Τότε υπηρετούσε στην Αεροπορία και στη μονάδα του προβλήθηκε η ταινία “Inside the Walls of Folsom Prison”. Οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές τον συγκίνησαν και ήταν αυτές που τον ενέπνευσαν να γράψει το τραγούδι.
Το τραγούδι γρήγορα αγαπήθηκε από τους κρατούμενους, που έστελναν γράμματα στον Cash, ζητώντας του να δώσει συναυλίες στις φυλακές. Κάτι που άρχισε να το κάνει συστηματικά από το 1957. Θεωρούνταν επικίνδυνο αλλά και πρωτοποριακό.
Πάντα ξεκινούσε τις συναυλίες αυτές με το τραγούδι που μιλάει για τον άντρα που σκότωσε έναν άνθρωπο στο Ρίνο της Νεβάδας, απλά για να τον δει να πεθαίνει και τώρα περνάει τις ημέρες του στη Φυλακή Folsom.
Όταν βρέθηκε να το τραγουδά στις φυλακές Folsom οι έγλειστοι, που ήταν το κοινό του, τον αποθέωσαν ενώ προηγουμένως τους συστήθηκε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο: “Γειά σας, είμαι ο Johnny Cash”.
Σε αυτή τη ιστορική ηχογράφηση μαζί με τον Johnny Cash, που θεωρείται μία από τς μεγαλύτερες φωνές της country, ήταν και η γυναίκα της ζωής του, June Carter.
To άλμπουμ της ζωντανής ηχογράφησης κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1968 με τίτλο “Johnny Cash at Folsom Prison”. Για 90 εβδομάδες βρισκόταν στα music charts της country, ενώ για τρεις εβδομάδες κατέκτησε την κορυφή.
Ένα χρόνο αργότερα ηχογράφησε ακόμη μία συναυλία σε φυλακή, εκείνη του Σαν Κουέντιν, στην Καλιφόρνια. Oι συναυλίες στις φυλακές πήραν και χαρακτήρα εκστρατείας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατούμενων στα σωφρονιστικά καταστήματα των ΗΠΑ.
Μετά τις φυλακές San Quentin, ακολούθησε ηχογράφηση στη φυλακή Pa Osteraker της Σουηδίας και το “A Concert Behing Prison Walls” στη φυλακή του Τενεσί.
Το τελευταίο κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του, στις 12 Σεπτεμβρίου 2003. Πέθανε περίπου 6 μήνες μετά τον θάνατο της αγαπημένης του June γιατί, όπως λένε, δεν άντεχε να ζει χωρίς εκείνη.