Μία σχολή χορού, που λειτουργεί και ως καταφύγιο για τις στιγμές που η πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις, δίνει ελπίδα σε μικρά κορίτσια που μεγαλώνουν μέσα στη δίνη του πολέμου.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ανάγκασε τη Yulia Voitina να κλείσει τις σχολές χορού που είχε ανοίξει και να αναζητήσει καταφύγιο σε πιο ασφαλές μέρος, στα πιο δυτικά της Ουκρανίας.
Όταν τον Μάρτιο του 2023 επέστρεψε στο Χάρκοβο ήξερε πως τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Φυσικά, δεν είχε τα χρήματα ή τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών για να ανοίξει όλες τις σχολές ξανά. Αποφάσισε, όμως, να λειτουργήσει μία και μόνο σχολή – χωρίς ουσιαστικό κέρδος. Πριν τον πόλεμο είχε 300 μαθητές. Σήμερα παρακολουθούν μαθήματα μόλις 20.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Asscociated Press: «Το Princess Ballet Studio είναι ένας σπαρτιατικός χώρος χωρίς παράθυρα, κάτω από ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, αλλά για μια ώρα, το μάθημα μπαλέτου προσφέρει χαλαρότητα και απόδραση από την καθημερινή φρίκη που παίζεται πάνω από το έδαφος στη βορειοανατολική πόλη του Χάρκοβο».
Η Yulia προσπαθεί να ομορφύνει τον χώρο με ροζ κορδέλες, κορμάκια και μπαρέτες.
«Δεν υπάρχει τίποτα για τα παιδιά στο Χάρκοβο. Ούτε σχολείο, ούτε παιδικές χαρές. Τα παιδιά όλη την ώρα βρίσκονται online. Πρέπει να δώσουν την ενέργειά τους κάπου άλλου. Κάπου όπου θα νιώσουν όμορφα. Το μπαλέτο, για την ακρίβεια, είναι σαν μια λύτρωση για αυτά», λέει στο πρακτορείο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η μητέρα ενός κοριτσιού που παρακολουθεί το μάθημα της κόρης της δηλώνει πως αυτή είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας της.
«Έκανε μαθήματα από 3 ετών. Ήταν συνηθισμένη στο καλύτερο ωδείο του Χάρκοβο, όπου οι πιανίστες των συναυλιών έπαιζαν ζωντανά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και μπορούσε να παρακολουθήσει επαγγελματίες χορευτές να προπονούνται. Όμως έχει συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα».
Σε όλη την επικράτεια του Χάρκοβο οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους. Λίγο πιο δίπλα από τη σχολή χορού της Yulia μια γυναίκα περιποιείται τον κήπο της και λίγο πιο μακριά ένας 80χρονος μαζεύει ξύλα από τα χαλάσματα άλλων σπιτιών, τα οποία γκρεμίστηκαν από τους βομβαρδισμούς. «Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε», είπε.
Η περιοχή του Χάρκοβο, που συνορεύει με την Ρωσία στο βόρειο τμήμα της και εκτείνεται κοντά στην γραμμή του μετώπου, υφίσταται συστηματικά επιθέσεις κατά την διάρκεια της διετούς ρωσικής εισβολής.