Πολλά τραγούδια κρύβουν ιδιαίτερες ιστορίες, που δεν αφορούν μόνο τους στίχους τους αλλά και τον τρόπο που συστήθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό. Ένα από αυτά είναι και η “Πιρόγα” -κάποιο το γνωρίζουν με τον τίτλο “Ερωτικό”- που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1981. Το τραγούδι είναι ένα από τα αμέτρητα αριστουργήματα που μας χάρισαν με τις λέξεις του ο Άλκης Αλκαίος και τις μουσικές του ο Θάνος Μικρούτσικος.
“Ο Θάνος 34 χρονών παρουσιάζει την Πιρόγα και η Χαρούλα όπως πάντα υπέροχη. Αρχή της ιστορίας για ένα τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ”, έγραψε η Μαρία Παπαγιάννη κοινοποιώντας ένα βίντεο από το επίσημο κανάλι του Θάνου Μικρούτσικου στο YouTube με την Χαρούλα Αλεξίου να ερμηνεύει το κομμάτι.
Το τραγούδι είναι στη συνείδηση του κοινού ταυτισμένο με τη φωνή του Μανώλη Μητσιά αφού είναι εκείνος που το ερμηνεύει στον δίσκο “Εμπάργκο” που κυκλοφόρησε το 1982.
Η πρώτη φορά όμως που ο συνθέτης του το παρουσίασε στον κόσμο ήταν σε εκείνη τη συναυλία τον Ιούλιο του 1981, με τη Χαρούλα Αλεξίου στη σκηνή. “Πρώτη συναυλία στο γήπεδο Πανιωνίου, χωρητικότητας στις εξέδρες είκοσι πέντε χιλιάδων θεατών, όπου κόβουμε σαράντα οκτώ χιλιάδες εισιτήρια” περιγράφει ο Θάνος Μικρούτσικος στον Οδυσσέα Ιωάννα και το βιβλίο “Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος” (εκδόσεις Πατάκη). “Ένας παλμός που επισκίασε το καλλιτεχνικό γεγονός και έδωσε στη συναυλία χαρακτηριστικά πολιτικής συγκέντρωσης.”
“Δεν είναι εύκολο να περιγράψω, αλλά κυρίως να εξηγήσω, τι ήταν αυτό που συνέβη με το τραγούδι εκείνη την ώρα. Μετά το πρώτο τετράστιχο, σαράντα οχτώ χιλιάδες άνθρωποι σταμάτησαν να μιλάνε, επικράτησε απόλυτη σιωπή, και θυμάμαι έντονα το ξέσπασμα ενθουσιασμού μόλις τελείωσε”, αναφέρει στην αυτοβιογραφία του ο Θάνος Μικρούτσικος.
Σπουδαίες επανεκτελέσεις της “Πιρόγας” έχουν κάνει και οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Καρράς, Δημήτρης Μητροπάνος, Δημήτρης Μπάσης, Θέμης Αδαμαντίδης και Φίλιππος Νικολάου.
Όσο για το νόημα πίσω από το κομμάτι, ο Θάνος Μικρούτσικος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: “Το τραγούδι έχει διάσταση ερωτική με την έννοια του έρωτα, αλλά από την άλλη μεριά ακουμπάει στη δραματική συγκυρία της εκάστοτε εποχής. Δεν είναι μονοδιάστατο, αλλά ένα ερωτικό τραγούδι πολύ υψηλών προδιαγραφών. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο ποιητικό κείμενο που απηχεί πάνω στις κοινωνικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής. Πατάει πάνω σε αυτό που εγώ ονομάζω δραματική συγκυρία, διασχίζοντας το χρόνο. Και στο τέλος του συνδέει τον έρωτα με τις συνθήκες ζωής την περίοδο που γράφτηκε. Ασφαλώς μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε διαχρονικό, από τη στιγμή που έχει περάσει ήδη σε τουλάχιστον δύο γενιές”.
“Η αναφορά σε αυτή τη γυναίκα λειτουργεί αλληγορικά. Ακόμα και αν για αυτόν σημαίνει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, για όλους εμάς αντιπροσωπεύει κάποιο άλλο”, είχε τονίσει για την αναφορά της Αντιγόνης και για το αν αντιπροσωπεύει κάποια γυναίκα στη ζωή του ποιητή Άλκη Αλκαίου.