Ένα αγόρι και ένα κορίτσι συναντιούνται τυχαία σ᾽ ένα λιβάδι. Το αγόρι όμως έχει ένα πρόβλημα: το μπαλόνι του έχει κολλήσει σε ένα δέντρο και δεν μπορεί να το φτάσει. Το κορίτσι, τότε προσφέρεται να βοηθήσει.

Και έτσι ξεκινά μια μεγάλη περιπέτεια για τη φιλία, τη σημασία των στόχων στη ζωή, τον αυθορμητισμό και την ανάγκη να κρατήσουμε την παιδικότητά μας, ακόμα κι αν έχουμε πια μεγαλώσει πολύ.

Η sold out παράσταση “ΟΠ!” επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Χώρος και υπόσχεται στους θεατής της πως θα βιώσουν μια αξέχαστη θεατρική εμπειρία γεμάτη ακροβατικά, στοιχεία βωβού κινηματογράφου και τεχνικές που ξεπηδούν από τον μαγικό κόσμο του τσίρκου.

Στη συνέντευξή μας, η σκηνοθέτις της παράστασης, Στέλλα Σερέφογλου, μας είπε πως για να τη δημιουργήσει εμπνεύστηκε από τα παιδιά, τις φιλίες και… από το τσίρκο – δηλαδή από την αθωότητα, τα αληθινά συναισθήματα και τη φαντασία.

Η ίδια, άλλωστε, ως μία από τις τρεις γυναίκες σκηνοθέτιδες διαφημιστικών στην Ελλάδα, ως σκηνοθέτις της πολύ επιτυχημένης βρεφικής παράστασης «ΑΒΓΩ» και μητέρα, γνωρίζει πολύ καλά πως το κοινό αν δεν είσαι αληθινός και αυθεντικός απέναντί του δεν σε αγκαλιάζει.

Η Στέλλα Σερέφογλου.

Είστε μια από τις τρεις γυναίκες που σκηνοθετούν διαφημιστικά στην Ελλάδα. Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ διακρίσεις σ’ αυτόν τον κλάδο και αν ναι, πώς τις διαχειριστήκατε;

«Έχω συναντήσει άπειρες διακρίσεις, όχι μόνο εγώ, αλλά όλες οι γυναίκες που εργάζονταν στον χώρο της διαφήμισης έχοντας τον ρόλο του σκηνοθέτη ή του διευθυντή φωτογραφίας.

Το τοπίο όμως διαφοροποιείται, και μαζί με αυτό έχει αλλάξει κι ο τρόπος διαχείρισης από πλευράς μου, το οποίο για μένα είναι το πιο σημαντικό. Είναι η ιδανική εποχή ώστε οι γυναίκες να εργάζονται, χωρίς να αποκλείονται από συγκεκριμένες θέσεις.

Προσωπικά, πλέον αντιμετωπίζω μόνο τις παθογένειες και τις δυσκολίες που συναντούν και οι άνδρες συνάδελφοι. Βἐβαια, ο ρόλος της γυναίκας επαγγελματία όταν γίνεται μητέρα συχνά αλλάζει ριζικά –  είναι κάτι που ισχύει στην κοινωνία μας ακόμη και σήμερα, όσο εκμοντερνισμένη κι αν θεωρείται. Κι αυτό ισχύει για όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η κάθε γυναίκα, όχι μόνο στον χώρο της διαφήμισης».

Συνεργάζεστε με το Εθνικό, όπου διδάσκετε θεατρική αγωγή σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή την εμπειρία. Εσείς τι έχετε διδαχθεί από τα παιδιά;

«Η συνεργασία μου με το ΕΘ ξεκίνησε το 2019, έπειτα από πρόσκληση της διευθύντριας του Μικρού Εθνικού, Σοφίας Βγενοπούλου, και τολμώ να πω πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην πορεία μου, την καλλιτεχνική, την πνευματική, τη γονεϊκή.

Μέσα από τις διδασκαλίες μπορεί κανείς να κατακτήσει εργαλεία που τον βοηθούν σε διάφορους τομείς της ζωής του.

Είναι μια υπόγεια, σχεδόν μυστική διαδικασία, κι ενώ δεν το αναγνωρίζω σε πρώτο χρόνο, η επίδραση της επαφής μου με τα παιδιά, εμφανίζεται σχεδόν λυτρωτικά σε κομβικές στιγμές της ζωής μου. Αυτό συμβαίνει γιατί μαζί τους μαθαίνω να γίνομαι πιο εφευρετική, να έχω περισσότερο χιούμορ, να απολαμβάνω το παιχνίδι, να εστιάζω την προσοχή μου στο παρόν, να είμαι ανοικτή στις προκλήσεις και το αναπάντεχο. Φυσικά, πάνω από όλα, μου ανοίγουν δρόμους ώστε να έρχομαι σε επαφή με το παντοτινό παιδί μέσα μου».

To βρεφικό σας «ΑΒΓΩ» παίζεται ανελλιπώς από το 2018 έως σήμερα, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Σας άγχωσε που μπήκε τόσο ψηλά ο πήχης ή ήταν απλά ένα… καύσιμο για μια εξίσου δυναμική συνέχεια;

«Νομίζω πως ισχύουν και τα δύο. Πριν ανέβει μια παράσταση, έχω πάντα αγωνία, κυρίως για το αν θα μπορέσει να επικοινωνήσει με το κοινό της, αν θα καταφέρει να προκαλέσει συναισθήματα, να γαργαλήσει τις αισθήσεις των μικρών θεατών, να αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από το “ΑΒΓΩ”, παρακολούθησα με αμείωτο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις του βρεφικού και νηπιακού κοινού αλλά και των γονιών, οπότε, όταν ετοίμαζα το “ΟΠ!”, ένιωθα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον τρόπο διαχείρισης, κυρίως λόγω εμπειρίας. Νομίζω πως το “ΟΠ!” αποτελεί τη συνέχεια της παράστασης “ΑΒΓΩ”, όχι σαν ιστορία ή προσέγγιση, αλλά επειδή διακρίνω κοινές ποιότητες μεταξύ τους.

Αν ενώσω αυτά τα δύο έργα, δημιουργείται ένα μικρό σύμπαν, στο οποίο ιδανικά θα ήθελα να εντάξω κι άλλα έργα για παιδιά».

Οι πρωταγωνιστές του ΟΠ!

Δεύτερη χρονιά για το «ΟΠ!». Τι εισπράξατε από τους θεατές-μικρούς και μεγάλους- πέρυσι;

«Αυτό που εισπράξαμε όλοι οι συντελεστές ήταν αποδοχή κι ενθουσιασμό. Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν ότι σε κάθε παράσταση οι αντιδράσεις ήταν πανομοιότυπες. Οι μικροί θεατές ανταποκρίθηκαν θερμά, σχολιάζοντας καίρια σημεία του έργου, ξεκαρδίζονταν στα γέλια, ενώ σε κάποιες στιγμές επικρατούσε απόλυτη σιγή. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν τους κυματισμούς της ιστορίας και παρασύρονται από αυτήν».

Ποια είναι η κεντρική ιστορία της παράστασης και τι μέσα χρησιμοποιείτε για να την επικοινωνήσετε στα παιδιά;

«Το ΟΠ! είναι η ιστορία δύο παιδιών που συναντιούνται τυχαία, κι ενώ δεν γνωρίζονται καλά, ξεκινούν από κοινού προσπάθειες για να πιάσουν το μπαλόνι του αγοριού που έχει σκαλώσει κάπου ψηλά.

Όταν δούλευα την ιστορία, πριν ξεκινήσω τις πρόβες, είχα στο μυαλό μου ένα έργο όπου η φιλία ως ύψιστη αξία στη ζωή ενός ανθρώπου, η διάθεση για παιχνίδι, το χιούμορ σε εναλλαγή με τη συγκίνηση, ο ρυθμός, αλλά και η πρόθεσή μας να συνδεθούμε με τον έξω κόσμο, θα αποτελούσαν τα δομικά χαρακτηριστικά του.

Το πλαίσιο, στο οποίο αποφάσισα να κινηθώ για να αναδείξω όλα τα παραπάνω δανείζεται τεχνικές του τσίρκου και των ακροβατικών, ενός κόσμου δηλαδή στον οποίο το παράδοξο, το μη αναμενόμενο, η ανεπιτήδευτη αδεξιότητα και η τόλμη να αποκαλύπτεις την ευθραυστότητα της ανθρώπινης φύσης και των ανθρώπινων σχέσεων, περιγελώντας την, κυριαρχούν.

Όταν άρχισαν οι πρόβες, προστέθηκαν η εκφραστικότητα και η κίνηση των δύο ακροβατών, η καταιγιστική δράση καθώς και η αφοσίωση όλων των συντελεστών. Έτσι, όλοι μαζί δημιουργήσαμε το “ΟΠ!”».

Ιδανικά, τι σποράκια θα θέλατε να καταφέρετε να σπείρετε στις παιδικές ψυχές μέσα από την παράσταση;

«Θα ήταν συναρπαστικό, αν κατάφερνα, χωρίς να γίνω διδακτική, να προβάλλω τις αξίες της αγάπης και της φιλίας, πηγές εσωτερικής γαλήνης και πληρότητας και θεμέλια του ατομικού μας κόσμου. Επιπλέον, μέσα από τον τρόπο αφήγησης της ιστορίας μας, υμνείται το παιχνίδι, που ως μοναδικό στόχο έχει να τέρψει, να ισορροπήσει, να διευρύνει τους εσωτερικούς ορίζοντες και τη φαντασία».

Πληροφορίες παράστασης:

ΟΠ! Μια παράσταση με ακροβατικά για παιδιά (από 3 έως 8 ετών)

Συντελεστές:

  • Ιδέα – σκηνοθεσία: Στέλλα Σερέφογλου
  • Ερμηνεύουν – πετούν: Ευαγγελία Μόσιου, Πάνος Σολδάτος
  • Σκηνικά: Ελένη Παπαναστασίου
  • Μουσική: Σταύρος Ρουμελιώτης (Usurum Band, The Holy Goat)
  • Κοστούμια: Νατάσα Σπάλα
  • Επιμέλεια κίνησης: Ελπινίκη Σαριπανίδου
  • Φωτισμοί – videos: Έλενα Μαργαριτίδη
  • Οργάνωση παραγωγής: IKIRU
  • Εικονογράφηση αφίσας: Κώστας Μαρκόπουλος
  • Γραφίστας: Βασίλης Γεωργίου

Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 12:00

Εισιτήρια: 10€ κανονικό και 8€ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, ομαδικό 15 άτομα +).

Προπώληση: εδώ.

Διάρκεια: 45 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Θέατρο Χώρος

Πραβίου 6-8, Αθήνα, ΤΚ: 11855,

τηλ.: 210 3426736.

 

 

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below