Μια από τις µεγαλύτερες προκλήσεις είναι να στραφούµε σε έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής χωρίς να στερηθούµε δραστηριότητες θεµελιώδεις για την καθηµερινότητά µας. Σε αυτήν ανταποκρίνεται ο όµιλος ΔΕΗ που, στη φιλοσοφία της ενεργούς υποστήριξης των δράσεων που προάγουν τον πολιτισµό, τα δικαιώµατα και την ευηµερία, µεταξύ άλλων, έγινε χορηγός στο 6ο Marie Claire Power Trip.
Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος 2024, στις 5 Ιουνίου, ο όµιλος ΔΕΗ παρουσίασε την πρόοδο που έχει σηµειώσει στην πράσινη µετάβαση, που έχει ξεκινήσει µε επενδύσεις €9 δισ. κυρίως σε ΑΠΕ και στην αναβάθµιση δικτύων.
Αξίζει να σηµειωθούν όλα τα σηµαντικά βήµατα. Η ΔΕΗ µείωσε τις άµεσες εκποµπές CO2 από τις λιγνιτικές µονάδες παραγωγής κατά 74% (από 16,9 εκατ. τόνους το 2019 σε 4,4 εκατ. τόνους το 2023). Επιπλέον, η παραγωγή από λιγνίτη µειώθηκε περαιτέρω κατά 27% στο α’ τρίµηνο του 2024 σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2023. Αύξησε κατά 39% την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε σχέση µε το 2019, ενώ παράλληλα σηµείωσε αύξηση της συνολικής εγκατεστηµένης ισχύος ΑΠΕ, από 3,3 GW το 2019 σε 4,6 GW το 2023. Ολοκλήρωσε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel Ρουµανίας. Η PPC Romania, όπως είναι πλέον το νέο όνοµά της, διαθέτει αιολικά πάρκα στις περιοχές µε το καλύτερο αιολικό δυναµικό στη χώρα και φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας.
Η ΔΕΗ µείωσε τις άµεσες εκποµπές CO2 από τις λιγνιτικές µονάδες παραγωγής κατά 74% (από 16,9 εκατ. τόνους το 2019 σε 4,4 εκατ. τόνους το 2023). Επιπλέον, η παραγωγή από λιγνίτη µειώθηκε περαιτέρω κατά 27% στο α’ τρίµηνο του 2024 σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2023.
Παράλληλα, ανέλαβε τη χρηµατοδότηση και υλοποίηση αντιπληµµυρικών παρεµβάσεων των καµένων εκτάσεων σε περιοχές της Πάρνηθας, επενδύοντας €2,5 εκατ. Ταυτόχρονα, συµβάλλει στην επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα µε το δίκτυο δηµόσιων φορτιστών ΔΕΗ blue, που πλέον έχει ξεπεράσει πανελλαδικά τα 2.200 σηµεία φόρτισης µε πηγές από ΑΠΕ, ενώ συνεργάζεται µε µη κερδοσκοπικούς οργανισµούς σε περιβαλλοντικές δράσεις, όπως ο καθαρισµός της επιβαρυµένης περιοχής γύρω από το Σούνιο και το Λαύριο από πλαστικά και εγκαταλειµµένα αλιευτικά δίχτυα στο πλαίσιο της σύµπραξης του οµίλου ΔΕΗ µε την Ενάλεια (#projectposeidon).
Την ίδια στιγµή η ΔΕΗ συµµετέχει σε διεθνείς πρωτοβουλίες και δεσµεύσεις όπως οι Science Based Targets Network (SBTN) και Science Based Targets initiative (SBTi) για την προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας και τον περιορισµό της αύξησης της θερµοκρασίας της Γης, στη διεθνή συµµαχία Business for Nature για την από κοινού αντιµετώπιση κρίσεων σχετικών µε τη φύση και το κλίµα και στην πρωτοβουλία Biodiversity Alliance for Sustainable Management για επιχειρηµατικές προσεγγίσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας. Εξάλλου, σηµαντικό είναι το γεγονός ότι η εταιρεία αναβαθµίζεται από πιστοποιηµένους διεθνείς µη κυβερνητικούς οργανισµούς σε θέµατα µετριασµού και προσαρµογής στην κλιµατική αλλαγή, όπως η αναβάθµιση από «D-» σε «Β-» από το CDP χάρη στην υλοποίηση της στρατηγικής απόσυρσης των λιγνιτικών µονάδων και ανάπτυξης των ΑΠΕ του οµίλου και των δεσµεύσεων για µηδενικές εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου έως το 2040 (Net Zero).
H ΔΕΗ συµµετέχει σε διεθνείς πρωτοβουλίες και δεσµεύσεις όπως οι Science Based Targets Network (SBTN) και Science Based Targets initiative (SBTi) για την προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας και τον περιορισµό της αύξησης της θερµοκρασίας της Γης.
Στο µέτωπο του αγώνα για την πράσινη ενέργεια συνεχίζει να επενδύει και να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες όπως η GreenPass, που εγγυάται πως όση ποσότητα ενέργειας καταναλώνουµε στο σπίτι µας τόση παράγεται και δεσµεύεται για εµάς από Ανανεώσιµες Πηγές, οι λύσεις myenergy Solar για φωτοβολταϊκά στο σπίτι και ΔΕΗ myEnergy HeatPump, το πιο αποδοτικό και οικονοµικό σύστηµα θέρµανσης µε αντλίες θερµότητας. Και, βέβαια, επενδύει στη συνεχή εκπαίδευση των εργαζοµένων της µε σύγχρονα προγράµµατα σε πλήρη αντιστοιχία µε τον πράσινο µετασχηµατισµό της, όπως το πρώτο Sustainability Masterclass, ενώ συµβάλλει σε δράσεις για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιµης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, οι οποίοι επικεντρώνονται στην προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.
Ο όµιλος ΔΕΗ στοχεύει να διπλασιάσει την εγκατεστηµένη ισχύ ΑΠΕ σε 8,9 GW έως το 2026, µε τις ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής ισχύος της Επιχείρησης. Έως το 2026 θα µηδενιστεί η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και µέχρι το 2030 η εγκατεστηµένη ισχύς του αναµένεται να φτάσει τα 17 GW, το 75% από καθαρές µορφές ενέργειας. Στόχος του, τέλος, να µειώσει τις άµεσες εκποµπές CO2 κατά 75% έως το 2026, σε σχέση µε το 2019, καθιστώντας την παραγωγή ενέργειας πιο πράσινη.