Ήταν 8 Μαρτίου του 2022 όταν θηλυκότητες απάντησαν στο κάλεσμα της Ανοιχτής Ορχήστρας σε όλη την Ελλάδα τραγούδησαν χωρίς φόβο την ελληνική απόδοση του φεμινιστικού «ύμνου» κατά της σεξουαλικής βίας και των γυναικοκτονιών “Canción sin Miedo” της Vivir Quintana. Η συνθέτρια που μεγάλωσε στο Μεξικό σε μια συμβολική κίνηση, τραγούδησε και βιντεοσκόπησε το τραγούδι μαζί με μητέρες από την Οαχάκα του Μεξικού, των οποίων οι κόρες έπεσαν θύματα γυναικοκτονιών. Η ίδια, φίλη της οποίας είναι θύμα γυναικοκτονίας, το έγραψε για να μην ξεχαστούν οι τόσοι θάνατοι γυναικών από άντρες (συντρόφους και μη).
Το πρωτότυπο τραγούδι με τίτλο: «Τραγουδάμε δίχως φόβο»
Τόσο στο πρωτότυπο όσο και στην απόδοσή του στα ελληνικά το τραγούδι αναφέρει ονόματα δολοφονημένων γυναικών που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη.
«Με λένε Ανίσα, Καρολάιν και Ελένη
Με σκότωσε το σύστημα που τους ξεπλένει
Είμαι η Τζεβριέ, η Ζάκι, η Μαρία
Νεκταρία, Ανθή, Ζωή, Αδαμαντία
Στο όνομα μου γράψτε νέα, ιστορία
Για εκείνες τις νύχτες που γύριζα μονη
Στη θέα μιας μορφης το αίμα μου να παγώνει
Για όλα τα χέρια που σφίγγουν κλειδια
Γινόμαστε όλες μαζί μια γροθιά!».
Το τραγούδι στα ελληνικά
Πριν από λίγες ημέρες, όταν τιμήθηκε ξανά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το video επανήλθε στα social media και γνώρισε ξανά την ίδια απήχηση και αποδοχή. Σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θέλουν μία γυναίκα κάθε έξι ώρες να πεθαίνει από έναν άντρα στη Βραζιλία και τις γυναικοκτονίες να ξεπέρασαν τις 120 στην Ιταλία το 2022, το τραγούδι παραμένει, δυστυχώς, επίκαιρο.