Ο έρωτας του Leonard Cohen για την MarianneI lhen ενέπνευσε πολλά από τα τραγούδια του, ανάμεσά τους και το “SoLong, Marianne”, “Hey, That’s No Way to Say Goodbye”, “Bird On A Wire”. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στην Ύδρα, το νησί που λάτρεψε ο ποιητής και συνθέτης, το καλοκαίρι του 1960. Ήταν και οι δύο μέλη μιας πολυμελούς μποέμικης καλλιτεχνικής παρέας του νησιού και δεν χρειάστηκε πολύ για να ερωτευτούν.
Ο έρωτας του Leonard Cohen με την πανέμορφη Νορβηγίδα μουσικό κράτησε μέχρι το 1967 αλλά στην πραγματικότητα εκείνη ήταν η αιώνια μούσα του. Της έγραψε ένα τρυφερό τελευταίο γράμμα, λίγες μέρες πριν τον θάνατό της τον Ιούλιο του 2016, το οποίο της διάβασε ο γιος της και τη συνόδευσε στο τελευταίο της ταξίδι. Ο ίδιος την ακολούθησε τρεις μήνες και 9 μέρες μετά, πιστός σε αυτό το τελευταίο ραντεβού τους.
Η όμορφη ιστορία του έρωτά τους έγινε πηγή έμπνευσης για την ταινία “Marianne & Leonard: Λόγια Αγάπης” που θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 12 Δεκεμβρίου. Ακολουθεί βήμα προς βήμα τον δεσμό τους από τις πρώτες μέρες του μεγάλου έρωτα στην Ύδρα, την εσωτερική πάλη του Leonard καθώς δημιουργεί, το σεξ και τα ναρκωτικά ως κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας, τον ανοιχτό γάμο και την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια, καθώς ο τραγουδοποιός που λάτρεψε την Ελλάδα γνώριζε την παγκόσμια καταξίωση.
Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Nick Broomfield. Το 1968, ο 20χρονος τότε σκηνοθέτης, γνώρισε την Marianne, η οποία του γνώρισε τη μουσική του Cohen και τον ώθησε να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία, αποτελώντας μεγάλη έμπνευση και για τον ίδιο.
“Ήμουν ένας κάπως χαμένος 20χρονος που έψαχνε την περιπέτεια όταν επισκέφτηκα το νησί της Ύδρας στην Ελλάδα. Είχα την καλή τύχη να συναντήσω την Marianne, σύντροφο του Leonard Cohen, η οποία με ώθησε να προχωρήσω στην υλοποίηση της πρώτης μου ταινίας” περιγράφει ο δημιουργός.
(Photo by Nick Broomfield)
“Η Marianne είχε νωρίτερα εκείνον τον χρόνο δεχτεί την επίσκεψη του D.A. Pennebaker, που την είχε κινηματογραφήσει με τον μικρό της γιο, και την εντυπωσίασε με τις γνώσεις του για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Τη θυμάμαι να μου δείχνει την ταινία Don’t Look Back κάτω από τον έναστρο ελληνικό ουρανό και μετά να παίζει στην κιθαρά της μουσικές του Leonard. Ήταν μία από τις πιο μαγικές στιγμές της ζωής μου και έχει χαραχθεί στη μνήμη μου για πάντα” θυμάται ο Broomfield.
“Η δημιουργία της ταινίας μου αυτής κλείνει εκείνον τον κύκλο που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’60 με τις σκηνές της Marianne που κινηματογράφησε ο D.A. Pennebakerκαι τις οποίες ποτέ δε χρησιμοποίησε στο ντοκιμαντέρ. Ο D.A. Pennebaker, η Marianne και ο Leonard υπήρξαν όλοι έμπνευση στη δημιουργική μου πορεία και είναι προνόμιο για μένα να τους αποτίσω με αυτή την ταινία έναν φόρο τιμής” αναφέρει.