Ο Carlos Santana τον χαρακτήρισε «παγκόσμιο θησαυρό». Οι New York Times, Guardian, Telegraph, Wall Street Journal έχουν αφιερώσει, μαζί με άλλα διεθνή μέσα, σελίδες επί σελίδων στη μουσική και την καριέρα του.
Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του “late bloomer” (σ.σ αυτός που ανθίζει αργότερα) , αν και ο πρώτος δίσκος του κυκλοφόρησε το 1964. Έκτοτε η μουσική του ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, με τον ίδιο να παραμένει ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες της τζαζ που πούλησαν 1εκ. αντίτυπα με μία μόνο ηχογράφηση. Σήμερα, στα 86 του χρόνια δηλώνει γεμάτος όρεξη για μάθηση.
Ο Charles Lloyd, βιρτουόζος του σαξοφώνου και συνθέτης από την Αμερική έρχεται στην Αθήνα για μία μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Λίγες ημέρες πριν μάς μίλησε για τη ζωή, την καριέρα και τη σχέση του με την Ελλάδα.
Καταφέρνετε να συνδυάσετε τους ήχους της τζαζ με τόσες άλλες μουσικές. Τι να περιμένουμε στις 18 Ιουλίου;
Θα παρουσιάσουμε μερικά από τα κομμάτια της νέας μας δισκογραφικής δουλειάς στην Blue Note Records, The Sky Will Still Be There Tomorrow, καθώς και μερικά κομμάτια του Θεοδωράκη, η Μαρία Φαραντούρη θα τραγουδήσει μερικά από τα τραγούδια μου – και μαζί με τις ενορχηστρώσεις που έχει κάνει για εμάς ο σπουδαίος μουσικός και συνθέτης σας, Σωκράτης Σινόπουλος, θα παρουσιάσουμε μια σουίτα με τραγούδια αρχαίων Ελληνίδων ποιητριών σε μουσική της Λένας Πλάτανος. Νιώθω πως θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία σε μια ιερή σκηνή.
Το ελληνικό κοινό ήταν πάντα παθιασμένο με τη μουσική εν γένει και πολύ «ανοιχτό» στον κόσμο της τζαζ.
Θα είναι αυτή μία από τις τελευταίες σας συναυλίες; Πώς νιώθετε γι’ αυτό και ποια στιγμή από την καριέρα σας θυμάστε περισσότερο;
Τα τελευταία 35 χρόνια είχα 3 σχεδόν επιθανάτιες εμπειρίες. Η τελευταία ήταν τον Μάρτιο του 2022… χάρη στην εξαιρετική φροντίδα των γιατρών μου στη Σάντα Μπάρμπαρα, βγήκα νικητής.
Αυτό μου έδωσε μια ανανεωμένη ευκαιρία να τραγουδήσω ξανά και να πω την αλήθεια μου. Ξέρω ότι κουβαλάω πολλά χρόνια πλέον – τόσα πολλά που οι περισσότεροι από τους φίλους μου έχουν φύγει σε πολύ μικρότερη ηλικία. Δεν ξέρω πότε θα με «καλέσουν στο σπίτι», αλλά ξέρω ότι ο χρόνος μειώνεται. Έτσι πρέπει να προσεγγίζω κάθε συναυλία, κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι του Δημιουργού να αποφασίσει αν θα με κρατήσει εδώ ή όχι.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεστε στην Αθήνα. Ποια η γνώμη σας για το κοινό στην Ελλάδα και τη σχέση του με τη τζάζ μουσική;
Το ελληνικό κοινό ήταν πάντα παθιασμένο με τη μουσική εν γένει και πολύ «ανοιχτό» στον κόσμο της τζαζ. Έχετε εξαίρετους συνθέτες, που εμπνέονται από τις παραδόσεις σας και από τις παραδόσεις όλου του κόσμου. Αντλούν έμπνευση και από τη τζαζ, όπως και η τζαζ αντλεί έμπνευση από την ελληνική μουσική.
Και σε αυτή τη συναυλία, όπως και σε άλλες στην Αθήνα και τον κόσμο, θα τραγουδήσετε μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη (σ.σ η πρώτη τους συναυλία το 2010 στο Ηρώδειο κυκλοφόρησε σε δίσκο με μεγάλη επιτυχία). Μιλήστε μας για τη συνεργασία και τη σχέση σας.
Η Μαρία και εγώ γνωριστήκαμε στη Σάντα Μπάρμπαρα – όχι πολύ καιρό μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Βρισκόταν εκεί έπειτα από πρόσκληση ενός φίλου μου, του Τζίμη Αργυρόπουλου, για να δώσει μια συναυλία για τα εγκαίνια της έδρας ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα. Δεν την είχα γνωρίσει, αλλά έμεινα έκπληκτος από τη μεγάλη δύναμη της φωνής της και την έντονη ενέργεια που έβγαζε. Ήξερα ότι βρισκόμουν μπροστά σε μια μεγάλη καλλιτέχνιδα. Έτσι, όταν είχα την επόμενη συναυλία μου στην Αθήνα, την κάλεσα να τραγουδήσει μαζί μου το “Blow Wind”, στον Λυκαβηττό.
Αναπτύξαμε μια πολύ στενή φιλία και πάντα μοιραζόμασταν μουσικές ιδέες μεταξύ μας μέχρι αργά το βράδυ. Τραγουδούσε αρχαίους βυζαντινούς ύμνους και τραγούδια του Θεοδωράκη. Είχα μαγευτεί. Ένα από τα πρώτα τραγούδια που μου έκαναν βαθιά εντύπωση ήταν το «Κράτησα τη ζωή μου», του Μίκη. Το έχω κρατήσει στο ρεπερτόριό μου σε όλο τον κόσμο.
Η Μαρία είναι καταπληκτική, η Μητέρα του Σύμπαντος, μια τόσο θετική δύναμη. Όταν ήμουν μικρός λάτρευα την Billy Holiday (σ.σ. Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ, που πέθανε το 1959) – δεν κατάφερα ποτέ να τραγουδήσω μαζί της, αλλά τώρα έχω τη Μαρία Φαραντούρη.
Έχετε βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα, πέρα από τις συναυλίες σας; Υπάρχει κάτι που αγαπάτε περισσότερο στη χώρα μας;
Βεβαίως! Έχω έρθει πολλές φορές, απλώς για να συναντήσω τη Μαρία, στο σπίτι της δίπλα στη θάλασσα ή να περάσω λίγο χρόνο στην Ιθάκη, με τον φίλο μου τον Τζίμη.
Αγαπώ τον ήχο που κάνουν τα τζιτζίκια μια ζεστή ημέρα, τις αρχαίες χαρακιές στα ελαιόδεντρα, τις πέτρινες κολώνες που στέκονται ακόμα ψηλά, την ομορφιά της τέχνης αιώνων και την εκπληκτική μυθολογία που μας συναρπάζει ακόμα και σήμερα.
Η τζαζ είναι η μουσική της ελευθερίας και της αναζήτησης. Έγινε ο λόγος ύπαρξής μου και το μονοπάτι μου, για να υπηρετώ την ανθρωπότητα.
Ο πρώτος σας δίσκος κυκλόφόρησε πριν από 60 χρόνια. Έπειτα όλα αυτά τα άλμπουμ και τις τόσες συνεργασίες, υπάρχει ένας ή μία που έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας;
Το πρώτο μου άλμπουμ, “Discovery”, από την Columbia Records, κυκλοφόρησε το 1964. Αυτές οι ηχογραφήσεις είναι τα παιδιά μου. Η οικογένεια έχει γίνει μεγάλη πια και μερικές μού έρχονται στο μυαλό, ως λίγο πιο κοντά στην καρδιά μου – “Of Course, Of Course”, “Forest Flower”, “Fish Out of Water”, “The Water Is Wide”, “Jumping the Creek”, και αυτό που μόλις κυκλοφόρησε, “The Sky Will Still Be There Tomorrow”.
Τι κάνει τη τζαζ μουσική τόσο ξεχωριστή και γιατί αφιερώσατε τη ζωή σας σε αυτή;
Η τζαζ είναι η μουσική της ελευθερίας και της αναζήτησης. Ήμουν μικρό αγόρι και μεγάλωνα σε ένα ρατσιστικό περιβάλλον στο Μέμφις και τον αμερικανικό νότο. Η μουσική ήταν η παρηγοριά και η έμπνευσή μου. Έγινε ο λόγος ύπαρξής μου και το μονοπάτι μου, για να υπηρετώ την ανθρωπότητα.
Πώς νιώθετε έπειτα από τόσα χρόνια μουσικής; Βιώνετε ποτέ κούραση;
Φυσικά και κουράζομαι. Είμαι 86 ετών και ανεβοκατεβαίνω διαρκώς σε αεροπλάνα, μπαινοβγαίνω σε ξενοδοχεία, αλλά όταν έχω την ευκαιρία να συνδεθώ με τους άλλους μουσικούς επί σκηνής και να τραγουδήσουμε, η κούραση εξαφανίζεται και η μουσική μού δίνει ενέργεια.
Ό,τι κι αν κάνετε να το κάνετε επειδή το αγαπάτε. Κρατήστε το μυαλό σας ανοιχτό.
Σε παλαιότερες συνεντεύξεις σας έχετε δηλώσει πως είστε ένας late bloomer. Πιστεύετε ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι ονειρευόμαστε σε οποιαδήποτε ηλικία;
Ναι, αν βάλεις κάτι στο μυαλό σου και το πιστεύεις πολύ, θεωρώ ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα.
Έχετε, επίσης, μιλήσει για τις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσει η οικογένειά σας, εξαιτίας της φυλής, του status και του φύλου τους. Σήμερα, αρκετοί άνθρωποι συνεχίζουν να μην δείχνουν σεβασμό στους άλλους. Πόσο μακριά, πιστεύετε ότι είναι η κοινωνία μας από την απόλυτη ισότητα;
Έχουμε καταφέρει πολλά. Υπάρχουν αρκετά πισωγυρίσματα τον τελευταίο καιρό στην Αμερική και γενικά στον κόσμο, οπότε η δουλειά για την ελευθερία πρέπει να συνεχιστεί. Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από την ισότητα για τον καθένα.
Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας το πολυτιμότερο μάθημα που έχετε πάρει μέχρι τώρα στη ζωή;
Ό,τι κι αν κάνετε να το κάνετε επειδή το αγαπάτε. Κρατήστε το μυαλό σας ανοιχτό σε νέες εμπειρίες και ιδέες.
Ο Charles Lloyd στο Ηρώδειο
Με τον Charles Lloyd στη σκηνή θα βρεθεί το συγκρότημα Sky Quartet με κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως ο πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Kennedy Center για την Jazz, Jason Moran, ο μπασίστας Larry Grenadier και ο ντράμερ Eric Harland. Σε μια συμμετοχή έκπληξη συμπράττει μαζί με τους, με τη λύρα του, ο Έλληνας μουσικός Σωκράτης Σινόπουλος.
Special guest η Μαρία Φαραντούρη.
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 21:00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Εισιτήρια βρείτε εδώ.