Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Η 13η διοργάνωση θα διεξαχθεί στις 5-18 Δεκεμβρίου, φιλοδοξώντας να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και καινοτόμο συμβαίνει, και έχει συμβεί, στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Mε πολλές ενότητες, ένα ολοκαίνουργιο διεθνές και τολμηρό διαγωνιστικό τμήμα, το «Reframing Images» -το οποίο σε συνεργασία με την Artworks και μέσα από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προσφέρει το Bραβείο Artworks Καλύτερης Ταινίας, ύψους 5.000 ευρώ-, το καθιερωμένο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες που υπερβαίνουν τα στεγανά μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, την αγαπημένη ενότητα «Αποκατεστημένες και υπέροχες» και αφιερώματα στους αγαπημένους avant-garde δημιουργούς Ράντου Ζούντε και Αντουανέττα Αγγελίδη, το 13ο ΦΠΚΑ θα παρουσιάσει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα.

Μερικά από τα highlights:

-Ανακαλύψτε τις βραβευμένες ταινίες «Grand Tour» του Μιγκέλ Γκόμες και «Πέπε» του Νέλσον Κάρλο Ντε Λος Σάντος Αρίας, οι οποίες τιμήθηκαν με τα πιο σημαντικά σκηνοθετικά βραβεία στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ: το Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες και την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Βερολίνο αντίστοιχα. Το «Grand Tour», που θα προβληθεί στην τελετή έναρξης, είναι μία τρυφερή, ουμανιστική ωδή στην περιπλάνηση. Το «Πέπε» δίνει φωνή σε έναν ιπποπόταμο που δεν αντιλαμβάνεται τον χρόνο, τον πρώτο και τελευταίο που σκοτώθηκε στην Αμερική.

«Celluloid Underground»

-Δείτε πρώτοι στην Ελλάδα τις νέες ταινίες του Κώστα Γαβρά «Τελευταία Πνοή» και του Λεός Καράξ «Δεν είμαι εγώ», όπου ο Γάλλος σκηνοθέτης στοχάζεται πάνω σε μια εντυπωσιακή καριέρα 40 χρόνων, και παρακολουθήστε σε παγκόσμια πρεμιέρα το «Χάππυ Νταίη» (1976) του Παντελή Βούλγαρη, ψηφιακά αποκατεστημένο από το νεοσύστατο Εργαστήριο Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης. Στην «Τελευταία Πνοή», που περιγράφεται από τη Μαρία Κομνηνού ως «μια υπέροχη ελεγεία για το να πεθαίνεις με αξιοπρέπεια», ένας γιατρός και ένας διάσημος συγγραφέας στοχάζονται για τη ζωή και τον θάνατο. Στο «Χάππυ Νταίη», ένα στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων περιμένει την επίσκεψη της «μεγάλης μητέρας», ετοιμάζοντας προς τιμήν της μια γιορτή. Ένας κρατούμενος, που αρνιέται επίμονα να δηλώσει μεταμέλεια, εξαφανίζεται, και οι Αρχές του στρατοπέδου τον δηλώνουν νεκρό, ως αυτόχειρα. Όμως τη μέρα της επίσημης επίσκεψης και κατά τη διάρκεια της γιορτής, ο «νεκρός» εμφανίζεται.

-Στο διεθνές διαγωνιστικό παρουσιάζονται σε ελληνική πρεμιέρα δέκα ταινίες, οι οποίες προέρχονται από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ και οι οποίες, όπως σημειώνει η Μ. Κομνηνού, «πραγματεύονται τις επιπτώσεις της πολυκρίσης, υιοθετώντας διαφορετικές τροπικότητες της κινηματογραφικής αφήγησης, από την εθνογραφική έως την ποιητική, για να αφηγηθούν νέες μορφές πολιτικού αγώνα, πτυχές της πολιτικής των ταυτοτήτων, αρχεία συλλογικών αναμνήσεων και την επιστροφή του απωθημένου». Πολλοί από τους δημιουργούς θα παρευρεθούν για να προλογίσουν τις ταινίες τους: Kamal Aljafari, Ben Russell, Guillaume Cailleau, Jessica Sarah Rinland, Heinz Emigholz, Marta Mateus, Lilith Kraxner και Milena Czernovsky.

-Στο νέο διαγωνιστικό τμήμα «Reframing Ιmages», που στοχεύει να αναδείξει δημιουργούς που εξερευνούν νέες μορφές αφήγησης και κινηματογραφικής φόρμας, ανεξαρτήτως διάρκειας ή είδους, προβάλλονται είκοσι έξι ταινίες μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, πειραματικές ταινίες).

-Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα υποδεχθεί τον ανατρεπτικό, πολυβραβευμένο Ρουμάνο δημιουργό Ράντου Ζούντε, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου ρουμάνικου κινηματογράφου, δημιουργό της ταινίας «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» που αγαπήθηκε πολύ στη χώρα μας, βραβευμένο με Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο. Το 13ο ΦΠΚ παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ρουμανίας.

«Cinégraphies»

-Θέλοντας να τιμήσει τη μακρόχρονη κινηματογραφική συνεισφορά της Ελληνίδας Αντουανέττας Αγγελίδη το 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας ετοίμασε αναδρομικό αφιέρωμα στην πρωτοπόρο του φεμινιστικού κινηματογράφου. Η ιδιοσυγκρασιακή δημιουργός και απόλυτη εκπρόσωπος του πειραματικού και πρωτοποριακού σινεμά στην Ελλάδα τον περασμένο Μάϊο τιμήθηκε με το μεγαλύτερο βραβείο πειραματικού σινεμά στον κόσμο, από τα Anthology Film Archives της Νέας Υόρκης, το Ground Glass Award του 2024.

Ζαν-Λικ Γκοντάρ δε θα μπορούσε να λείπει από το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας μέσα από ένα αφιέρωμα στο έργο του που επιμελήθηκαν οι Νικόλ Μπρενέζ και Πολ Γρίβας: ένα πρόγραμμα εννέα ταινιών, οι οποίες ήταν προσχέδια ή οπτικά σενάρια των μεγάλου μήκους ταινιών του.

-Το πρόγραμμα πλαισιώνουν ειδικές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συζητήσεις, masterclass και q&a’s.

-Το 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Avant-Garde Film Festival), παρουσιάζει σε πρώτη προβολή στην Αθήνα την ταινία «exergue – on documenta 14» του Δημήτρη Αθυρίδη, σε παραγωγή της Faliro House Productions. Η ταινία ακολουθεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή της documenta 14 Adam Szymczyk καθώς ηγείται της διοργάνωσης της πιο σημαντικής έκθεσης τέχνης στον κόσμο. Η διάρκειας 14 ωρών ταινία – χωρισμένη σε 14 κεφάλαια – έκανε πρεμιέρα στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου. Θα κατανεμηθεί σε τρεις προβολές, το τριήμερο 2-4 Δεκεμβρίου, αμέσως πριν από την έναρξη του 13ου ΦΠΚΑ.

Δείτε το τρέιλερ του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας:

Info

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3612046, www.tainiothiki.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below