Στα 7 του μόλις χρόνια, ο Στέλιος Κερασίδης έχει συμπληρώσει στο βιογραφικό του πράγματα που θα ζήλευαν καταξιωμένοι μουσικοί. Το 2018 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Grand Prize Virtuoso και έδωσε ρεσιτάλ στο ιστορικό Musikverein της Βιέννης. Την ίδια χρονιά του απονέμεται το «Special Youth Prize» στον παγκόσμιο διαγωνισμό De Bach au Jazz, ενώ παράλληλα γίνεται ο νεότερος Έλληνας μουσικός που παίζει στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Τον Απρίλιο του 2019 έδωσε ρεσιτάλ στο φημισμένο Royal Albert Hall του Λονδίνου.
Από την ηλικία των 4, που πήρε το πρώτο του βραβείο, έχει σαρώσει στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Μαζί με τα βραβεία έρχονται και οι συναυλίες ενώ γράφει και τα δικά του κομμάτια. Το «παιδί θαύμα», όπως τον αποκαλεί ο διεθνής Τύπος, έγραψε πριν λίγες μέρες το «Βαλς της Απομόνωσης».
Το Reuters, το BBC, ο Guardian, ο classic fm κι άλλα κορυφαία παγκόσμια μέσα το έχουν ήδη ξεχωρίσει. Είναι άλλωστε μια πηγή αισιοδοξίας στις δύσκολες αυτές μέρες που βιώνει ο πλανήτης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Στέλιος Κερασίδης αποφάσισε να το γράψει.
«Ήθελα να δώσω λίγο χαρά και κουράγιο στους ανθρώπους που είναι μόνοι στα σπίτια τους και σε όσους υποφέρουν τώρα με τον κορωνοϊό. Να τους βοηθήσω λίγο με τη μουσική μου» λέει στο Marie Claire. «Να κάνει ο κόσμος λίγο κουράγιο ακόμη. Λίγο υπομονή μέχρι να περάσει όλο αυτό και να βγούμε έξω το καλοκαίρι να παίξουμε και να κολυμπήσουμε» συμπληρώνει.
Πώς νιώθει όταν παίζει αυτό το κομμάτι; «Όταν παίζω πιάνο πάντα νιώθω όμορφα , όχι μόνο με αυτό το βαλς. Γενικά δε σκέφτομαι πολύ όταν παίζω, βγαίνουν οι μελωδίες από μόνες τους. Κάθε μέρα βγάζω δικές μου μελωδίες αλλά δεν νομίζω ότι είναι όλες και τόσο πετυχημένες. (Γέλια.)»
Ο Στέλιος αγαπά τον Μπαχ, τον Σοπέν και τον Μπετόβεν. Όταν κάθεται στο πιάνο μοιάζει με τον μεγαλύτερο επαγγελματία μουσικό. Όταν τα χέρια του φύγουν από τα μαυρόασπρα πλήκτρα είναι ξανά ο ευγενικός, ζωηρός και εξωστρεφής 7χρονος που κάνει τις ίδιες σκέψεις με τους συνομήλικούς του.
«Μου έχει λείψει να κάνω ποδήλατο και να παίξω με τους φίλους μου. Νομίζω σιγά σιγά αρχίζει να μου λείπει και το σχολείο μου…» λέει στο Marie Claire για τις μέρες της απομόνωσης.
Την αγάπη του για τη μουσική την πήρε από τον μπαμπά του που είναι είναι καθηγητής και σολίστ του πιάνου. Ο Φώτης Κερασίδης είναι ο φύλακας άγγελος του 7χρονου καλλιτέχνη και φυσικά αυτές τις μέρες περνούν μαζί την καραντίνα γράφοντας και παίζοντας μουσική. «Σίγουρα είναι μεγάλη παρηγοριά να μπορείς να επικοινωνείς και να εκφράζεσαι με τη μουσική σου αυτές τις δύσκολες ημέρες. Αυτό είναι άλλωστε το πλεονέκτημα κάθε καλλιτέχνη, ότι βρίσκει φως και στο μεγαλύτερο σκοτάδι» λέει στο Marie Claire.
Οι μέρες της καραντίνας σημαίνουν περισσότερη μελέτη πάνω στη μουσική; «Και ναι και όχι. Υπάρχει παραπάνω χρόνος σίγουρα. Από την άλλη όμως υπάρχει και περισσότερη φασαρία με τα τρία παιδιά μας μέσα στο σπίτι διαρκώς. (Γέλια.) Η μελέτη απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχία και ρυθμό που είναι λίγο δύσκολο να βρούμε τη συγκεκριμένη περίοδο.»
«Είναι χαρακτηριστικό της δουλειά μας η μελέτη στο σπίτι άλλωστε, αλλά και γενικότερα είμαστε άνθρωποι που δεν βγαίνουμε συχνά έξω. Είμαστε εντελώς σπιτόγατοι» μας λέει εξηγώντας πως δεν τον άγχωσε η σκέψη που έκαναν οι περισσότεροι γονείς για τι θα κάνει με το παιδί τόσες μέρες στο σπίτι.
Όσο για το ποια είναι τα συναισθήματά του για το «Βαλς της Απομόνωσης»; Μάλλον ταυτίζονται με όλων μας κι ας έχει εκείνος έναν λόγο παραπάνω, γιατί μιλάμε για τον γιο του. «Τι άλλο μπορεί να νιώσει κανείς εκτός από συγκίνηση. Μεγάλη συγκίνηση. Κάθε νότα, κάθε κίνηση, κάθε μνήμη χτυπάει στη καρδιά κατευθείαν. Ήμουν αρκετά επιφυλακτικός στο αν πρέπει να βγάλουμε το κομμάτι του μικρού στο διαδίκτυο, όμως μετά από αυτό το απίστευτο -παγκόσμιο- ενδιαφέρον θεωρώ ότι η μουσική του Στέλιου πέτυχε το στόχο της.»
Posted by Stelios Kerasidis on Monday, April 6, 2020
Άλλοι σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του Στέλιου Κερασίδη
Το 2018 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Golden Classical Music Awards» και αργότερα το τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό BMTG της Νέας Υόρκης καθώς και το πρώτο βραβείο ερμηνείας «Piano Solo Award BMTG 2018»
Την ίδια χρονιά συμμετέχει στον τηλεοπτικό διαγωνισμό «Ελλάδα έχεις ταλέντο», όπου κατακτά τη δεύτερη θέση και γίνεται ο νεότερος φιναλίστ του σόου παγκοσμίως.
Το 2019 επιλέγεται ανάμεσα σε χαρισματικά παιδιά από όλο τον κόσμο στα πλαίσια του περίφημου Stage4kids Festival και δίνει ρεσιτάλ στο Laeiszhalle στο Αμβούργο, όπου του απονέμεται το βραβείο Trubgen Award για την καλύτερη καλλιτεχνική παρουσία.
Τον Δεκέμβριο του 2019 δίνει ρεσιτάλ στο Μέγαρο Mουσικής Θεσσαλονίκης με την ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης κλείνοντας την βραδιά «Little Stars in Concert», ενώ λίγες μέρες μετά ταξιδεύει στη Νάπολη της Ιταλίας ως επίσημος καλεσμένος του φεστιβάλ «Cimarosart» να ανοίξει το φεστιβάλ.
Τον Μάρτιο του 2020 κερδίζει το «Public Choice Award» με τη ψήφο του κοινού στο σημαντικό διαγωνισμό Carmel Klavier Europe του Λονδίνου που διεξήχθη διαδικτυακά λόγο των εξελίξεων του κορωνοϊού.