Ένας νομοθέτης στην Καλιφόρνια θέλει να καταστήσει παράνομο για τους εργοδότες να επικοινωνούν με τους υπαλλήλους εκτός ωραρίου, εκτός αν πρόκειται για επείγον περιστατικό ή για να διευθέτηση θεμάτων του προγράμματος εργασίας. Εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, οποιοσδήποτε εργοδότης το παραβιάζει θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο τουλάχιστον 100 δολαρίων ανά παράβαση.
Ο προτεινόμενος νόμος, ο οποίος θα έδινε στους εργαζόμενους της Καλιφόρνια το νόμιμο «δικαίωμα στην αποσύνδεση», έρχεται καθώς οι κανόνες γύρω από την εργασία έχουν αλλάξει κατά πολύ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι τεχνολογίες που υιοθετήθηκαν για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να συνδεθούν με το περιβάλλον εργασίας και τους συναδέλφους τους από μακριά παραμένουν σε ισχύ, ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι εργάζονται εξ αποστάσεως ή από το γραφείο. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι είναι πιο συνδεδεμένοι από ποτέ και συχνά αισθάνονται πιεσμένοι να ανταποκρίνονται όλες τις ώρες της ημέρας, ακόμα και αν το ωράριό τους έχει τελείωσει.
Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους απαντούν σε μηνύματα εργασίας εκτός του κανονικού ωραρίου τους, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center για το 2023. Για τον μετριασμό της επαγγελματικής εξουθένωσης και τη βελτίωση της παραγωγικότητας, οι συνήγοροι των εργαζομένων και οι νομοθέτες μελετούν πολιτικές όπως οι τετραήμερες εβδομάδες εργασίας.
Εάν ψηφιστεί, το νομοσχέδιο της Καλιφόρνια θα απαιτεί από τους εργοδότες να θεσπίσουν μια πολιτική σε ολόκληρη την εταιρεία σχετικά με το ποιο είναι το ωράριο εργασίας τους και πώς θα σέβονται το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδεθούν.
Ο νόμος δεν θα αντικαθιστά τυχόν συλλογικές συμβάσεις και ισχύει μόνο για τους μισθωτούς εργαζόμενους, καθώς οι ωρομίσθιοι προστατεύονται από άλλους νόμους στην Καλιφόρνια.
«Είναι απαραίτητος για να συμβαδίζουν οι νόμοι με τη σύγχρονη πραγματικότητα της εργασίας», δήλωσε ο Matt Haney, μέλος της Πολιτειακής Συνέλευσης που εκπροσωπεί το Σαν Φρανσίσκο και παρουσίασε το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα. «Δεκατρείς άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Αυστραλία, η Πορτογαλία και ο Καναδάς, έχουν ήδη τέτοιους νόμους», πρόσθεσε.
Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια και εγκρίσεις προτού φτάσει στον κυβερνήτη, ο οποίος θα πρέπει να το υπογράψει ως νόμο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εάν περάσει, θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου
Ωστόσο, το μέτρο αντιμετωπίζεται με αντιδράσεις από εργοδότες και άλλους υποστηρικτές των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Καλιφόρνιας, το οποίο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «γενικό κανόνα» που αποτελεί «βήμα προς τα πίσω για την ευελιξία στον χώρο εργασίας».
Η Ashley Hoffman, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη τους ισχύοντες κρατικούς νόμους που προστατεύουν τους εργαζομένους, είναι πολύ περιοριστικό για τους εργοδότες, θα μπορούσε να γίνει ένας νομικός εφιάλτης και να παραβιάσει τον τρόπο εργασίας των εργαζομένων.
«Η ανησυχία μου έγκειται στο κατά πόσο οι εργοδότες πρέπει να παρακολουθούν τα χρονοδιαγράμματα των εργαζομένων και στο αν οι εργαζόμενοι μπορεί να χάσουν την ευελιξία τους να εργάζονται όποτε θέλουν».
Το επιμελητήριο της Καλιφόρνια, πάντως, είναι διατεθειμένο να προχωρήσει νομικά αν το νομοσχέδιο τεθεί υπό συζήτηση.