Η κρίση του κόστους ζωής έχει αναγκάσει τους ανθρώπους να γίνουν δημιουργικοί, με μια προνοητική επιχειρηματία να βγάζει λεφτά νοικιάζοντας το μισό στρώμα της σε όσους αναζητούν έναν φτηνό ύπνο – ονομάζοντας την πρακτική “hot bedding” («ζεστό κρεβάτι»).
Η Monique Jeremiah – από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας – σκέφτηκε την ιδέα του hot bedding κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν το εισόδημά της στέρεψε και έψαχνε για κάποια επιπλέον χρήματα. Η Αυστραλή νοικιάζει το μισό κρεβάτι της έναντι 631 δολαρίων (589,70€) το μήνα – δηλώνοντας ότι είναι η «τέλεια λύση» για όσους νιώθουν μοναξιά και φτώχεια.
Η 36χρονη χρησιμοποίησε το επιπλέον εισόδημα για να «αναπτερώσει» την καριέρα της ως agent μοντέλων και να ιδρύσει τη δική της εταιρεία, την Diversity Models, η οποία είναι ένα πρακτορείο μοντέλων που ειδικεύεται στην παροχή μοντέλων με καμπύλες ή μεγαλύτερης ηλικίας σε επιχειρήσεις και εταιρείες.
Η επιχειρηματίας, που έγινε γνωστή σε ριάλιτι show της χώρας της, υποστηρίζει ότι αυτό θα είναι το μέλλον για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλώνοντας ότι «αποτελεί την τέλεια οδό για να εξοικονομήσετε χρήματα, να ζήσετε απλά και φυσικά να μην είστε μόνοι».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Το ζεστό κρεβάτι είναι εξαιρετικό για ανθρώπους που είναι σε θέση να αποστασιοποιηθούν συναισθηματικά και να κοιμηθούν δίπλα σε ένα άλλο άτομο με απόλυτο σεβασμό και χωρίς δεσμεύσεις», δήλωσε η Jeremiah στο Caters News.
Σημειώνοντας ότι πρόκειται για την «τέλεια κατάσταση», παραδέχτηκε ότι ήταν σημαντικό να τεθούν κάποια όρια – και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. «Χρειάζονται δύο άνθρωποι που σέβονται ο ένας τον χώρο, τις αξίες και τα όρια του άλλου για να κάνουν “ζεστό κρεβάτι”. Το hot bedding είναι σαν να μοιράζεσαι ένα δωμάτιο με δύο κρεβάτια. Η βασική διαφορά είναι ότι μοιράζεστε… ένα μοναδικό στρώμα. Οπότε σίγουρα θέλεις ένα μεγάλο δωμάτιο και ένα πολύ μεγάλο στρώμα».
Η Jerimiah είχε την ιδέα να ξεκινήσει το “hot bedding” κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αφού ο κόσμος της – όπως και πολλών άλλων ανθρώπων – ανατράπηκε.
«Κατά την έναρξη της COVID στις αρχές του 2020, βρέθηκα ξαφνικά χωρίς σχέση- η ακμάζουσα επιχείρησή μου, ένα πρακτορείο διεθνούς εκπαίδευσης και στέγασης φοιτητών, κατέρρευσε εν μία νυκτί και η καριέρα μου ως καθηγήτρια δεν με ικανοποιούσε πια, καθώς η εκπαίδευση πέρασε στο διαδίκτυο», εξήγησε. «Η ζωή μου κυριολεκτικά κατέρρεε. Τίποτα δεν ηταν στον έλεγχό μου. Ήξερα ότι η μόνη μου επιλογή ήταν να καινοτομήσω και να σκεφτώ “έξω από το κουτί”, και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τα ζεστά κρεβάτια».
Ο πρώτος «πελάτης» της ήταν ο πρώην σύντροφός της, στον οποίο πρότεινε να περάσουν μαζί την καραντίνα. Νοίκιασε το κρεβάτι της στον πρώην της, ο οποίος το έκανε και δεύτερη φορά, μετά την καραντίνα. Παραδόξως η συμφωνία λειτούργησε, οδηγώντας την επιχειρηματία να το κάνει μερικές ακόμη φορές – αν και οι τιμές έχουν αυξηθεί για να ισοσταθμιστούν με το κόστος ζωής – αλλά η ίδια επιμένει ότι η πρακτική αξίζει τον κόπο.
«Θα αυξήσω την τιμή του hot bedding στα 160 δολάρια (120€) την εβδομάδα, καθώς το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά στην Αυστραλία και το δωμάτιό μου εξακολουθεί να είναι ένα όμορφο, άνετο δωμάτιο, στο μέγεθος σουίτας ξενοδοχείου πέντε αστέρων», είπε.
Αν και κάποιοι βρίσκουν την ιδέα περίεργη, η Jeremiah λέει ότι ήταν ιδανική για εκείνη μέχρι στιγμής. «Το να είσαι επιχειρηματίας είναι ήδη ένα μοναχικό ταξίδι καθώς χτίζεις μια εταιρεία εντελώς μόνος», εξήγησε. «Γιατί λοιπόν να μην κοιμάσαι με παρέα, όταν αυτή έχει την ίδια πειθαρχία με εσένα και να βγάζεις χρήματα από αυτό;».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δημοφιλής η ιδέα του “hot bedding”
Η έννοια του hot bedding βρίσκει διαρκώς έδαφος ανάπτυξης, τη στιγμή που αυξάνεται το κόστος ζωής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ το 2021 διεξήγαγαν δημοσκόπηση σε 7.000 διεθνείς φοιτητές που ζουν στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη. Από τους φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα, το 3% ανέφερε ότι έκανε hot-bedding για να εξοικονομήσει χρήματα από το ενοίκιο, ενώ το 40% ανέφερε ότι παρέλειπε τα γεύματα λόγω του οικονομικού κόστους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2022 στις ΗΠΑ, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών δήλωσαν ότι ανησυχούν από την αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν απότομες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του προπανίου και άλλων καυσίμων κατά τους επόμενους ψυχρότερους μήνες.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους ζωής επηρεάζουν τα σχέδια δαπανών τους, ενώ το κόστος του ενοικίου στις μεγάλες πόλεις ξεπερνά το μέσο εισόδημα.
Κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram @monique_jeremiah_model.