Η δημοφιλής σειρά του Netflix επιστρέφει, με τον τέταρτο κύκλο της να είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Κεντρικό πρόσωπο φυσικά η βασίλισσα, που έρχεται να αντιμετωπίσει τη «σιδηρά κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ και την «πριγκίπισσα του λαού» Νταϊάνα, για να γίνει τελικά η μόνη που επιβιώνει στην τηλεόραση, αλλά και στην πραγματική ζωή
Μπορεί να διατηρεί κανείς τις αμφιβολίες του για τον πολυσυζητημένο αλγόριθμο που αποφασίζει το άνοιγμα και το κλείσιμο της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, ωστόσο δεν δικαιούται να έχει ψήγμα επιφύλαξης στην περίπτωση του περίφημου αλγόριθμου του Netflix που φέρνει την τέταρτη -πολυαναμενόμενη- σεζόν του «Στέμματος» πάνω στην ώρα. Η συνέχεια της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με το sequel του lockdown. Στις 15 Νοεμβρίου του 1977, η βασίλισσα Ελισάβετ, αφού γιόρτασε το Ασημένιο Ιωβηλαίο της, ή αλλιώς τα πρώτα 25 χρόνια της στον θρόνο, είναι έτοιμη να αναμετρηθεί υπαρξιακά με έναν κόσμο που αλλάζει χωρίς τη βούληση και, κυρίως, χωρίς την έγκρισή της. Και ταυτόχρονα είναι και εντελώς απροετοίμαστη για το γεγονός ότι οι ημέρες που η ίδια ήταν η μόνη γυναίκα «στο δωμάτιο» παρέρχονται ανεπιστρεπτί.
Στην τέταρτη σεζόν του «Στέμματος», η έμπειρη, αφού έχει κολλήσει ένσημα δυόμισι δεκαετιών στον θρόνο, και ώριμη πια (το 1979 ήταν 53 ετών) βασίλισσα της Αγγλίας καλείται από τη μία να αναμετρηθεί με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας που μοιάζει μεγαλύτερη απειλή κι από τους πρωθυπουργούς των Εργατικών – τους οποίους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Ελισάβετ κατάφερνε να κουλαντρίσει. Αλλά και να καταπιεί -για αρχή- και κατόπιν να χωνέψει -κάτι που δεν συνέβη ποτέ- την είσοδο της λαίδης Νταϊάνα Σπένσερ στο Παλάτι, η οποία με τη σειρά της αναλαμβάνει το βαρύ έργο να διαιωνίσει τη δυναστεία των Γουίνδσορ και να προσφέρει έναν ακόμα διάδοχο στο Στέμμα. «Με τον χρόνο θα καταθέσει τα όπλα και θα λυγίσει. Οπως κάνουν όλοι», εμφανίζεται να λέει με στωικότητα η βασιλομήτωρ στην ανήσυχη κόρη της στη διάρκεια οικογενειακού γεύματος με κυρίως πιάτο τα βάσανα και τους προβληματισμούς της δεύτερης. «Κι αν δε λυγίσει;» αναρωτιέται η Ελισάβετ; «Τότε θα σπάσει», βιάζεται να συμπληρώσει η αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, στη διάρκεια του δεύτερου τρέιλερ που κυκλοφόρησε λίγο πριν από την πρεμιέρα του νέου κύκλου με μουσική υπόκρουση μια υπέροχα αιθέρια και συνεκδοχικά ταιριαστή διασκευή του «How soon is now» των Smiths από την Αμερικανίδα παραγωγό AG. Αραγε οι τρεις ισχυρές γυναίκες της οικογένειας συζητούν για τη Θάτσερ ή για την Νταϊάνα; Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να είχαν πιάσει στο στόμα τους οποιαδήποτε από τις δύο.
Τα 80s ήταν ίσως η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας – τουλάχιστον μέχρι την έλευση των νέας κοπής εξ αγχιστείας γαλαζοαίματων Κέιτ Μίντλετον και Μέγκαν Μαρκλ στην αυλή του Μπάκιγχαμ. Αυτή την περίοδο καταγράφει η τέταρτη σεζόν του «Στέμματος»: από την πρώτη εκλογή της Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρωθυπουργία, τον Μάιο του 1979, μέχρι την πτώση της, έπειτα από τρεις θητείες, τον Νοέμβριο του 1990. Ο πρίγκιπας Κάρολος καλείται να βρει την ιδανική γυναίκα, αυτήν που κάποτε θα κάνει βασίλισσα. Η Νταϊάνα γίνεται άμα τη εμφανίσει της αναθεωρήτρια των ιερών και των οσίων του Μπάκιγχαμ, αφού πρώτα εκτελεί το «καθήκον» της και μάλιστα εις διπλούν φέρνοντας στη ζωή τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι. Ο πόλεμος στα Νησιά Φόκλαντ διχάζει την Κοινοπολιτεία. Η Μεγάλη Βρετανία περιδινείται στην οικονομική ύφεση, στην ανεργία και την κοινωνική αναταραχή. Κι έχει και μια νέα πρωθυπουργό την οποία η βασίλισσα μάλλον ποτέ δεν είδε με καλό μάτι – εκτός ίσως από την κηδεία της τον Απρίλιο του 2013. Η Ελισάβετ, με δυο λόγια, έχει να αντιμετωπίσει την τέλεια καταιγίδα και να κρατήσει το βρετανικό έθνος όρθιο και κυρίως ενωμένο από τη διακοσμητική αλλά συμβολικά νευραλγικής σημασίας θέση της. «Η βασίλισσα εξακολουθεί να παλεύει με τον κόσμο που αλλάζει. Η μόνιμη έγνοια της είναι αν η βασιλική οικογένεια χάνει την επαφή της με τον λαό και δεν συγχρονίζεται με την εποχή της», λέει η Ολίβια Κόλμαν που υποδύεται για δεύτερη και τελευταία σεζόν τη βασίλισσα – στον πέμπτο και έκτο κύκλο του «Στέμματος» τον ρόλο θα ενσαρκώσει η Ιμέλντα Στάντον.
Οι 200 συναντήσεις
Ας είμαστε ειλικρινείς. Το βασικό πρόβλημα της Ελισάβετ έχει ονοματεπώνυμο. Είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ, μια γυναίκα συνομήλική της -μόλις έξι μήνες μεγαλύτερη από τη βασίλισσα- με πολύ μεγαλύτερη εξουσία στα χέρια της. «Φαινομενικά η Ελισάβετ και η Θάτσερ είχαν κοινούς κώδικες. Ηταν συνομήλικες, είχαν κοινά κίνητρα, την ίδια αφοσίωση στους πατεράδες τους και την ίδια εργασιακή ηθική. Αλλά δεν κατάφεραν να τα βρουν. Δεν προέκυψε ποτέ η όμορφη φιλία που η βασίλισσα αρχικά έλπιζε ότι θα αναπτυσσόταν», λέει η Κόλμαν. Στην αληθινή ζωή η Θάτσερ συνάντησε τη βασίλισσα περισσότερες από 200 φορές. Οι ακροάσεις της πρωθυπουργού λάμβαναν χώρα στο Μπάκιγχαμ κάθε Τρίτη και, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ήταν περισσότερες τυπικές, βαρετές και διεκπεραιωτικές απ’ ό,τι θρυλείται. Η Θάτσερ λέγεται μάλιστα ότι συνήθιζε να κάθεται στην άκρη της καρέκλας, σαν να ήταν διαρκώς σε επιφυλακή, σε άβολη θέση ή ίσως έτοιμη να αποχωρήσει με την πρώτη ευκαιρία. Στο «Στέμμα» θα δούμε 11 συνολικά από αυτές τις ενημερώσεις. «Οπου η μία υπαναχωρούσε, η άλλη ήταν άτεγκτη. Οπου η μία επέλεγε τον ρόλο της μητέρας, η άλλη διάλεγε τον ρόλο της ηγέτιδας. Οπου η βασίλισσα δεν έκανε τίποτα, η άλλη αναλάμβανε δράση». H 52χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός λέει ακόμα ότι εκτός από τη φαινομενικά σκληρή και αλύγιστη πολιτικό, η σειρά καταπιάνεται και με την ανθρώπινη, την ευάλωτη πλευρά της Θάτσερ – ναι, υπήρχε κι αυτή. Θα τη δούμε να ανησυχεί για την εξαφάνιση του γιου της Μαρκ στη διάρκεια του ράλι Παρίσι-Ντακάρ, αλλά και να φτιάχνει πίτες του βοσκού (βλ. Shepherd’s Pie) για το Υπουργικό της Συμβούλιο.
Ρόλος κατά λάθος
Βεβαίως, πιο πολύ κι από την τρωτή πλευρά της Θάτσερ εκείνο που ο λαός περιμένει να δει στην τέταρτη σεζόν του «Στέμματος» είναι το νυφικό και ο μυθικός γάμος της Νταϊάνας με τον πρίγκιπα Κάρολο τον Ιούλιο του 1981 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Οπως και την επίσημη περιοδεία του πριγκιπικού ζεύγους στην Αυστραλία το 1983 (αυτήν που επανέλαβαν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ), την πρώτη γνωριμία (παραλλαγμένη για τις ανάγκες του σεναρίου), τον έρωτα αλλά και τη φθορά της σχέσης τους. Την Νταϊάνα ενσαρκώνει η -σχεδόν- πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός Εμα Κόριν. Η 24χρονη Βρετανίδα πήρε τον μάλλον περιζήτητο ρόλο κατά λάθος. Ή τέλος πάντων συμπτωματικά. Βρέθηκε στο κάστινγκ για το «Στέμμα» απλώς και μόνο για να κρατά τα λόγια της Νταϊάνας στις κοινές σκηνές της με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Τελικά, άρεσε τόσο πολύ στον σκηνοθέτη που με την κατάλληλη αλλαγή της εξωτερικής της εμφάνισης έγινε η ιδανική λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, την οποία θα παρακολουθήσουμε σε αυτόν τον κύκλο της σειράς από τα 16 έως τα 27 της χρόνια. Για την Κόριν αυτή η περίοδος της ενηλικίωσης της Νταϊάνας εμπεριέχει τον λόγο που οδήγησε στον χωρισμό της από τον πρίγκιπα Κάρολο. «Συμβαίνει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον στην Νταϊάνα. Μεγαλώνει, γίνεται γυναίκα, ανακαλύπτει ποια είναι, βρίσκει τη δική της φωνή. Από τη μία ο γάμος της καταρρέει, από την άλλη την ίδια στιγμή η δημοτικότητα και η αναγνωρισιμότητά της μεγαλώνουν», λέει η Κόριν η οποία για τη σειρά έγινε εικόνα και ομοίωση της πριγκίπισσας. Οπως άλλωστε και ο Τζος Ο’Κόνορ (βλ. «The Durrells»), ο οποίος, αν και στην αρχή ήταν απρόθυμος να συμμετέχει στη σειρά λόγω φόρτου εργασίας, τελικά συμφώνησε να ερμηνεύσει τον πρίγκιπα της Ουαλίας. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της σειράς Μπεν Κάρον, οι δύο ηθοποιοί ανέλαβαν το βαρύ φορτίο να αναπαραστήσουν το μεγαλύτερο ειδύλλιο του 20ού αιώνα. Και το πέτυχαν. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…
Το «Στέμμα» σε 73 εκατομμύρια οθόνες
Το «Στέμμα» είναι μία από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές του Netflix. Κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς μόνο από το γεγονός ότι ο Ελληνοαμερικανός Chief Content Officer της πλατφόρμας Τεντ Σαράντος αποκάλυψε στις αρχές του 2020 ότι τον τρίτο κύκλο της σειράς παρακολούθησαν μόλις στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες προβολής του 73 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Κάθε σεζόν του υπολογίζεται ότι κοστίζει 130 εκατ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια από το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού της Μεγάλης Βρετανίας που προβλέπεται για τα ετήσια έξοδα της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Συγκεκριμένα, για την τέταρτη σεζόν πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα συνολικά σε 90 τοποθεσίες, ενώ το 75% των σκηνών κινηματογραφήθηκε σε φυσικούς χώρους, πράγμα που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος αλλά και την ποιότητα του τηλεοπτικού αποτελέσματος. Το «Στέμμα», εκτός από εμπορική επιτυχία και σχετική ιστορική ακρίβεια, έχει και τη -σιωπηρή έστω- ευλογία της βασίλισσας Ελισάβετ, ακόμα κι αν ο Μόργκαν αποδίδει πολλά γεγονότα κάπως πιο δραματικά, όπως λέγεται ότι η ίδια πιστεύει, απ’ όσο στ’ αλήθεια συνέβησαν. Ποιος ξέρει; Μπορεί η σειρά για την ίδια να λειτουργεί ως ένα πρώτης τάξεως ελιξίριο για να αντιμετωπίζει σήμερα το Megxit, την απόσχιση του εγγονού της και τα άλλα μικρά αλλά κυρίως τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που αγγίζουν το παλάτι στη δύση της βασιλείας της.
Πηγή: www.protothema.gr