Πιστό στην αποστολή του να προασπίζεται το περιβάλλον με άξονα την κοινότητα, το κοινωφελές µη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ίδρυμα Χατζηγάκη μεταβαίνει από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου στο Σουφλί για την υλοποίηση του 2ου κύκλου δράσεων του Προγράμματος «Παιδεία & Περιβάλλον – Διαβάζω-Μαθαίνω-Δρω». Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τον Αύγουστο του 2023 το Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, καθώς συστηματικά γινόμαστε μάρτυρες των πρωτόγνωρων καταστροφών που επιφέρει η κλιματική κρίση σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μαθητές και φοιτητές ηλικίας 4-18+ στην ακριτική περιοχή του Έβρου ενώνονται κάτω από το σύνθημα «Το δάσος, το σπίτι μας» και, μαζί, δίνουν νέα πνοή στον τόπο τους, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που θα κορυφωθούν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, που κηρύσσεται Ημέρα Δενδροφύτευσης.
Προσβλέποντας στην ενδυνάμωση του περιβαλλοντικού εγγραμματισμού, στην ευαισθητοποίηση των σχολικών κοινοτήτων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, αλλά και στην επούλωση του τραύματος, το Ίδρυμα Χατζηγάκη επικεντρώνεται στη νέα γενιά, δίνοντας στους πολίτες του αύριο και μελλοντικούς διαχειριστές του φυσικού περιβάλλοντος την ώθηση να γίνουν οι ίδιοι οι πρεσβευτές για την αναγκαία κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή. Ειδικότερα, μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση και δράση πάνω σε θεματικές όπως η μέλισσα, η κλιματική αλλαγή και η αναγέννηση του δάσους, και με την παροχή δυνατών ερεθισμάτων μέσα από σειρά δραστηριοτήτων STEAM, άμεσοι στόχοι του Ιδρύματος Χατζηγάκη είναι:
Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των νεαρών μαθητών-τριών σε βιωματικές περιβαλλοντικές δραστηριότητες εντός και εκτός τάξης.
Η παροχή δημιουργικής εκπαίδευσης για την κατανόηση των οικολογικών αρχών.
Η εμφύσηση στους μαθητές-τριες του αισθήματος ευθύνης και δέσμευσης για βιώσιμες πρακτικές που συνεισφέρουν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων εκτάσεων στον τόπο τους.
Η απόκτηση δεξιοτήτων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για την προαγωγή της ψυχικής ευημερίας.
Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βαρύτητα των μελισσών σε σύνδεση με το δάσος, τον καίριο ρόλο τους στο οικοσύστημα, καθώς και τους τρόπους κατανόησης και διαφύλαξης της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας των μελισσών.
Ως επιστέγασμα, την Ημέρα Δενδροφύτευσης, από τις 10.00 το πρωί, πάνω από 200 μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών, φοιτητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και εκπαιδευτικοί, εθελοντές, εταίροι, στρατηγικοί συνεργάτες και υποστηρικτές της δράσης θα συναντηθούν όλοι μαζί σε δασική έκταση στη Λευκίμη (βλ. φωτογραφία κάτω), περιοχή που έχει πληγεί από τις φωτιές τρεις φορές. Εκεί θα φυτέψουν τα πρώτα δέντρα στον δρόμο προς την αναζωογόνηση του δάσους, παίρνοντας στα χέρια τους το μέλλον του τόπου τους με την έμπρακτη εφαρμογή των πρωτοπόρων εργαλείων περιβαλλοντικής αφύπνισης που απέκτησαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην άμεση επίτευξη 6 Στόχων και στην έμμεση επίτευξη και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ενώ εντάσσεται στην ευρωπαϊκή προσπάθεια εκπαίδευσης της νέας γενιάς αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τις πολιτικές που ορίζει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, όπως και στη δέσμευση της ΕΕ να φυτέψει 3 δισεκατομμύρια επιπλέον δέντρα έως το 2030 στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γενική Γραμματεία Δασών) και του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) με στρατηγικούς εταίρους το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων), τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, τη Γενική Διεύθυνση Δασών Έβρου, το Δασαρχείο Σουφλίου, το Children’s Institute of Technology, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και την T-PRESS. Μεγάλοι δωρητές είναι η AHEPA Hellas (District 25) και ο ΔΕΔΔΗΕ. Με την υποστήριξη της ΑΝΑΚΕΜ, της Deloitte, της HP και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Το Ίδρυμα Χατζηγάκη είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008, αποτελώντας το όραμα του δικηγόρου και λογοτέχνη Παναγιώτη Χρ. Χατζηγάκη. Στους καταστατικούς σκοπούς του περιλαμβάνονται κοινωφελείς, πολιτιστικές δράσεις και βιωματικά προγράμματα με έμφαση στην παιδεία, την αλληλεγγύη, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ξεκίνησε επίσημα την δράση του τον Φεβρουάριο του 2012.
Στηριζόμενο στις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου και Συνιδρυτή, Δρ. Στέλιου Μ. Χατζηγάκη, στα δέκα χρόνια ενεργούς πορείας του, το Ίδρυμα Χατζηγάκη έχει υλοποιήσει προγράμματα (Παιδεία & Περιβάλλον, Μαζί για το Σχολείο, Πακέτα Αγάπης, Αποστολές Στήριξης) έχει διοργανώσει συνέδρια και διαλέξεις, έχει απονείμει βραβεία και υποτροφίες σε μαθητές, έχει υποστηρίξει την έρευνα και την ιστορία κι έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες δωρεές σε κοινωνικές δομές, οργανισμούς και σχολεία σε όλη την Ελλάδα.