Στην πρώτη παρουσίαση του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών (ΠΣΕΤ), του νέου συνδικαλιστικού οργάνου αποκλειστικά για τραγουδιστές συναντήσαμε την Νατάσα Μποφίλιου, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις μας γύρω από τις δράσεις και τους στόχους του συνδέσμου.

Όπως ξεκαθάρισε αυτό το εγχείρημα δεν ήταν επιθυμία ούτε δουλειά ενός. Η ίδια θα «υπηρετεί» από τη θέση της Προέδρου, ενώ διευκρίνισε πως ο σύνδεσμος απευθύνεται σε όλους τους τραγουδιστές, είτε έχουν διαγράψει μια πορεία στον χώρο είτε ξεκινούν τώρα την καριέρα τους.

«Δεν ήμουν πρωτεργάτρια. Ήμασταν όλοι μαζί με τον ίδιο ζήλο και την ίδια ζέση. Μου έλαχε ο κλήρος να είμαι πρόεδρος. Και προσπαθώ, όπως όλοι μας, να εκπροσωπήσω το σύνολο του κλάδου, που ξεκινάει από το πρώτο όνομα και φτάνει μέχρι τον πιο μικρό τραγουδιστή που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα και έχει τα όνειρά του, με διαύγεια, καθαρότητα και αποτελεσματικότητα».

Τι ευελπιστεί η ίδια, αλλά και το σωματείο να επιτύχει;

«Έχουμε πολλά σοβαρά και διαχρονικά ελλείμματα. Ακόμα δεν μπορούμε να τα απαριθμήσουμε όλα. Κατά τη γνώμη μου αυτό που πρέπει να συμβεί πρώτα είναι να δούμε το ζήτημα με ολότητα. Γι’ αυτό και θέλουμε τη συμμετοχή όλων. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, τα οποία επειδή δεν τα έχουμε αντιμετωπίσει προσωπικά, δεν γνωρίζουμε ότι υφίστανται. Άρα, πρέπει αναλυτικά να εντοπίσουμε τις παθογένειες και σιγά σιγά να προσπαθήσουμε ξετυλίξουμε ένα κουβάρι που διαχρονικά είναι μπλεγμένο πάρα πολύ βαθιά».

Παράδέχθηκε μάλιστα, πως το έργο που ξεκίνησαν είναι πάρα πολύ δύσκολο και στόχος είναι να καταφέρουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Εύχομαι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ευελπιστούμε να καταφέρουμε έστω κάποια πράγματα από όλα όσα πρέπει να γίνουν».

Όσο για τον λόγο που ξεκίνησε τώρα αυτή η δράση, η ερμηνεύτρια «έβαλε» στο πλάνο και τον κορωνοϊό, αλλά και τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας.

«Έφτασε πια η κατάσταση στο απροχώρητο. Επιπλέον, η πανδημία μάς οδήγησε όλους να καταλάβουμε πως δεν μπορεί να έχεις καμιά ατομική επιτυχία, αν δεν περάσεις από τη συλλογική. Αυτό μας έκανε να δούμε η πανδημία. Κανένας μόνος δεν μπορούσε να πετύχει κάτι. Έπρεπε να είμαστε μαζί για να τα καταφέρουμε.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια τη λέξη σωματείο και την έννοια του συνδικαλισμού τις είχαμε συνδυάσει με πελατειακές σχέσεις. Έναν άνθρωπο που “βολεύει” τους δικούς του. Σήμερα καταλάβαμε ότι αν δεν είμαστε οργανωμένοι σε ένα σωματείο, αν δεν έχουμε εκπροσώπηση από ένα σύνολο ανθρώπων, είμαστε στο έλεος της μοίρας».

Η ομαδική δουλειά η βάση για τη λειτουργία του Σωματείου

«Οι πρώτες μας δράσεις έγιναν κάτω από τις κινητοποιήσεις του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, που είχαν ως μότο τη φράση “Γίνε και εσύ κρίκος της αλυσίδας”. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είμαστε όλοι μια μεγάλη αλυσίδα. Ο καθένας από εμάς είναι τόσο πολύτιμος και τόσο αναγκαίος για να καταφέρουμε να πάμε μπροστά».

NDP

Η επίσημη παρουσιάση του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών

Η πρώτη παρουσίαση του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών (ΠΣΕΤ) έγινε στο Μεταξουργείο στις 24 Μαΐου, με πολύ γνωστά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου να δίνουν το παρών.

Στα περίπου δύο χρόνια παρουσίας του ο Σύνδεσμος, κατάφερε να ενώσει, μακριά από διακρίσεις και διαχωρισμούς, όλες τις γενιές και όλες τις σκηνές ενός επαγγελματικού κλάδου που, σε συνέχεια μιας σκληρής οικονομικής κρίσης και δεκάδων χρόνιων παθογενειών, η πανδημία ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη επίσημης και θεσμικής εκπροσώπησής του.

Το ΠΣΕΤ εκπροσωπήθηκε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, το οποίο, κατόπιν των αρχαιρεσιών που έγιναν, απαρτίζεται από τους Νατάσσα Μποφίλιου (πρόεδρος), Γιώτα Νέγκα (αντιπρόεδρος), Αναστασία Μουτσάτσου (γενική γραμματέας), Δήμητρα Γαλάνη (έφορος δημοσίων σχέσεων), Τάνια Τσανακλίδου (αν. γενική γραμματέας – εκπροσωπήθηκε από τη Μαρία Παπαγεωργίου), Βίκυ Καρατζόγλου (ταμίας) και Νίκο Μακρόπουλο (αν. Ταμίας).

NDP

Οι διεκδικήσεις του Σωματείου

Το ΠΣΕΤ διεκδικεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στους Έλληνες ερμηνευτές να συμβαδίσει με το ευρωπαϊκά πρότυπα, με το ζήτημα της αποζημίωσης των τραγουδιστών για την παρουσία τους σε τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και από την ψηφιακή αναπαραγωγή να βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του.

Επιπλέον, βασικό μέλημά του είναι η συνολική λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα, με επιτακτικό το αίτημα εκσυγχρονισμού του μηχανισμού απονομής τιμητικών συντάξεων από το υπουργείο αλλά και της ριζικής αναμόρφωσής του σε μια συνολική λογική. Δηλώνοντας «παρών» για την προστασία και την ανάπτυξη του κλάδου, με απώτερο σκοπό και συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τα μέλη του, η πρόεδρος του Σωματείου δεσμεύτηκε για άμεσες και καθαρές λύσεις με όρους ενότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

«Είμαστε επαγγελματίες, δεν είμαστε χομπίστες»

«Κατορθώσαμε να συσπειρωθούμε για τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις μας αλλά και για να πάρουμε θέση και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα και θέματα πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΣΕΤ, Νατάσσα Μποφίλιου στην εναρκτήρια ομιλία της, συμπληρώνοντας: «Εκτός από εμάς που βλέπετε να απαρτίζουμε το Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο του Σωματείου, σε όλο αυτό το εγχείρημα δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας με συναδέλφους όπως οι Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου και πολλοί άλλοι που αφοσιώθηκαν στο να γίνουμε, όπως οφείλουμε, ένα σωματείο που θα είναι μέρος της λύσης και όχι ένα παλαιάς κοπής συνδικαλιστικό όργανο που εξυπηρετεί με πελατειακή νοοτροπία τα μέλη του».

NDP

Θέτοντας ως προτεραιότητα να εκπροσωπηθεί απόλυτα και ουσιαστικά ένας κλάδος που μέχρι χτες δεν είχε την ίδια συσπείρωση, η Γιώτα Νέγκα ανέφερε:

«Τόσα χρόνια ακούτε τις φωνές των τραγουδιστών και ταξιδεύετε με τα τραγούδια. Η παρουσία σας εδώ μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσετε να ακούτε τις φωνές μας και τώρα που θα μιλάμε για τον κλάδο και θα προσπαθούμε να αμβλύνουμε τα προβλήματα και να αποδώσουμε όσο γίνεται περισσότερη δικαιοσύνη», με τη Δήμητρα Γαλάνη να υπογραμμίζει την ανάγκη κατάρριψης της μυθολογίας που βλέπει τον τραγουδιστή ως «παχιά αγελάδα», καλώντας πολιτεία και κοινό να δει την πραγματικότητα πίσω από τα φώτα της σκηνής, δηλαδή τον βαριά εργαζόμενο υπό επισφαλείς και καθόλου ιδανικές συνθήκες τραγουδιστή, τονίζοντας ότι «ο καλλιτέχνης πρέπει να ζει από την τέχνη του».

«Είμαστε επαγγελματίες, δεν είμαστε χομπίστες», υπογράμμισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, με την Αναστασία Μουτσάτου να εξηγεί αφενός το πολύπλοκο εργασιακό περιβάλλον στον κλάδο και αφετέρου το λειτουργικό μοντέλο επικοινωνίας και τη συναντίληψη που έχει δοκιμαστεί στο Σωματείο, επισημαίνοντας:

«Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό και νιώθουμε ότι χρωστάμε στους ανθρώπους που ξεκίνησαν τον συνδικαλισμό στον κλάδο μας, μέσω της ΕΤΕ, και τους ευχαριστούμε που είναι όλοι εδώ σήμερα ως μέλη του νέου Σωματείου, όπως η Δήμητρα (Γαλάνη), η Τάνια (Τσανακλίδου), η Χαρούλα (Αλεξίου), ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Θωμόπουλος, ο Γιώργος Γερολυμάτος και πολλοί ακόμα».

Οι διαφορές με τους ήδη υπάρχοντες συνδέσμους

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση και διαλευκαίνοντας το τοπίο σε ό,τι αφορά τον υπάρχοντα συνεταιρισμό Ερατώ (που εισπράττει, μέσω GEA, συγγενικά δικαιώματα για λογαριασμό των ερμηνευτών), ο Μανώλης Φάμελλος, ως πρόεδρός του, εξήγησε ότι Ερατώ και ΠΣΕΤ (ο νέος φορέας που αναλαμβάνει συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες) επιτελούν εντελώς διαφορετικό ρόλο και δεν υπάρχει καμία σύγκρουση αρμοδιοτήτων.

Στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στον «Μπλε Παπαγάλο», ήταν, μεταξύ άλλων, παρόντες οι Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Μαργαρίτης, Καίτη Γαρμπή, Διονύσης Σχοινάς, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Γιώτα Βέη, Γιάννης Θωμόπουλος, Δημήτρης Χατζηδιάκος, Μαρίζα Ρίζου, Στάθης Δρογώσης, Monsieur Minimal, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κορίνα Λεγάκη, Παντελής Καλαμάκης, Μαρίνα Βλαχάκη και Βασίλης Παρασκευόπουλος.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below