Ενας Θεσσαλονικιός πολίτης του κόσμου, από μια οικογένεια που αγαπάει το καλό φαγητό, ο Βασίλης Καλλίδης σπούδασε μαγειρική και ξένες γλώσσες και λατρεύει τα ταξίδια. Οταν δεν τρυπώνει σε παραδοσιακές κουζίνες ελληνικών χωριών, εμφανίζεται στην τηλεόραση ή χαρτογραφεί την Αθήνα της γεύσης. Είναι o δημιουργός των εστιατορίων «Ανετον», «Uberness» και «Pink Flamingo» και ο street food Mozart της καρδιάς μας.

Αν δεν ήμουν σεφ, θα ήμουν σκηνογράφος μόνο, τίποτε άλλο.

Την καλύτερη συμβουλή στην καριέρα μου μού την έδωσε η Ελένη Ψυχούλη: «Βάλε λιγότερα».
Η αλλαγή που θα ήθελα να δω να συμβαίνει στο χώρο της εστίασης είναι… Ας κάνουν ό,τι θέλουν. Μόνο να φαρδύνουν τα καθίσματα στα αεροπλάνα θα ήθελα.

Το πρώτο πράγμα που προσέχω όταν μπαίνω σε μια κουζίνα είναι το πάτωμα.

Οι άνθρωποι που θαυμάζω είναι άνθρωποι που έχουν καταφέρει σπουδαία πράγματα, δηλαδή έχουν πάρει αποφάσεις για να είναι ευτυχισμένοι. Μία φίλη μου που αποφάσισε να μη δουλεύει πολύ για να κεντάει γιατί αυτό την κάνει ευτυχισμένη. Μία άλλη που δουλεύει λιγότερο για να μπορεί να βλέπει περισσότερο τα παιδιά της. Ενας φίλος που αφοσιώθηκε στη δουλειά, έβγαλε χρήματα και πήρε ένα σπίτι στο Πήλιο για να μας καλεί και να περνάμε όλοι καλά.
Ενα βιβλίο που βρήκα συναρπαστικό χρόνια πριν και ακόμη το αγαπάω είναι Ο καφές και η δημοκρατία του Αζίζ Νεσίν. Διάβασέ το, θα γελάσεις πολύ. Αλλά η νέα μου εμμονή είναι ένα coffee table book, το φωτογραφικό λεύκωμα Bureau Betak. Είναι η εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων που ειδικεύεται στη βιομηχανία μόδας και είναι υπεύθυνη για μερικά από τα πιο φαντασμαγορικά fashion shows που έχουμε δει.

Αν μπορούσα να ζήσω σε μια άλλη χώρα, θα ζούσα μόνο στην Ιαπωνία.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε με βροχή, γκρίζο ουρανό και μια τεράστια κούπα καφέ. Αγαπώ το χειμώνα.
Και θα τελείωνε με σούσι, τι άλλο;

Τι θα έπρεπε να δοκιμάσει κανείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του; Δεν απαντιέται αυτή η ερώτηση. Εντάξει, ίσως αχινό.

Ενα όνειρο που θέλω να πραγματοποιήσω είναι να γυρίσω όλο τον κόσμο κυριολεκτικά, να δω και το παραμικρό χωριό, όχι μόνο τις μητροπόλεις.

Κουτάλι ή πιρούνι; Κουτάλι. Καλύτερο εργαλείο.

Αγαπημένο υλικό για μαγείρεμα; Τα άγρια χόρτα και τα ψάρια.

Η γεύση που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου; Πολλές. Ο κορμός της μαμάς μου. Τον σκέφτομαι και δακρύζω.
(Θα με ρωτήσεις και αυτό με τη μουσική που θέλω να παίζουν στην κηδεία μου; Αυτό είναι από το ερωτηματολόγιο του Προυστ, αλλά εντάξει.)

Στην αρχή της κηδείας, την ώρα της τελετής, θα ήθελα να ακούγεται το «Waltz Darling» του Malcolm McLaren και μετά, την ώρα της ψαρόσουπας και του καφέ, τα άπαντα της Madonna.

Τα επόμενα project μου; Το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη το The Athens Food Bible στα αγγλικά, για τουρίστες, που θα έχει από εστιατόρια και στέκια στην Αθήνα μέχρι τον καλύτερο οδοντίατρο που μιλάει καταπληκτικά αγγλικά και γαλλικά και τον καλύτερο γυμναστή για να πας μαζί του για jogging στον Εθνικό Κήπο. Το φθινόπωρο ανοίγω ένα τεράστιο loft στην Αθήνα για prive μαθήματα μαγειρικής. Θα είναι κάτι διαφορετικό: The Kallidis experience. Και το χειμώνα, τα Χριστούγεννα, θα κυκλοφορήσει, από τον Πατάκη πάντα, το βιβλίο μου με 130 Ελληνίδες μαμάδες που μου άνοιξαν την κουζίνα τους και φωτογραφήθηκαν με το αγαπημένο τους πιάτο.

Οταν ακούω τις λέξεις City Guides, μου έρχονται στο μυαλό τα video-οδηγοί πόλεων που ετοίμασα στο YouTube για πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο και το Λος Αντζελες.

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο Marie Claire Απριλίου 2018, που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below