Από νεαρή ηλικία, η Satomi Hayashi σπούδασε και διακρίθηκε ακαδημαϊκά. Φαινόταν φυσικό να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της και να παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο – Todai, το πιο διάσημο πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας.

Μόλις έγινε δεκτή, οι φίλοι της την προειδοποίησαν ότι σπουδάζοντας θα μειώνονταν οι ευκαιρίες της για να παντρευτεί. Οι άντρες, δήλωσαν, θα φοβηθούν μια γυναίκα που έχει πάρει δίπλωμα από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, καθώς είναι αρκετά γνωστό στην Ιαπωνία. Αγχωμένη, έψαξε στο Google εάν “Μπορούν οι γυναίκες που σπουδάζουν στο Todai να παντρευτούν;” και ανακάλυψε ότι ήταν ένα καλοθαμμένο στερεότυπο.

Αυτές οι προθέσεις δεν την σταμάτησαν. Όταν έφτασε στο τρίτο έτος, ο ένας στους πέντε φοιτητές στο πανεπιστήμιο ήταν γυναίκα. Η έλλειψη γυναικών στο Todai είναι ένα παραπροϊόν της βαθιάς ανισότητας των φύλων στην Ιαπωνία, όπου οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να επιτύχουν όσο μπορούν οι άνδρες και δεν έχουν τις ίδιες εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

Ο Πρωθυπουργός Shinzo Abe, δήλωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού της Ιαπωνίας στις γυναίκες ξεπερνάει και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, λίγες γυναίκες κατεφέρνουν να φτάσουν στην υψηλότερη θέση που υπάρχει. Το στερότυπο ξεκινά από το σχολείο. Αν και οι μισές γυναίκες κατέχουν προπτυχιακό δίπλωμα στην Ιαπωνία, τα παλαιότερα και τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια παρουσιάζουν ένα αδιάφορο ρεκόρ στην “τοποθέτηση” των γυναικών σε πιο ισχυρές θέσεις στη κοινωνία.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, η εγγραφή των γυναικών στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο κυμαίνεται γύρω στο 20%, μια αίσθηση που εκτείνεται σε πολλά κορυφαία κολέγια της χώρας. Μεταξύ των επτά εθνικών ιδρυμάτων που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το ένα τέταρτο των προπτυχιακών φοιτητών.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Travel.Books (@allie_voyage) le

Στο Todai, “μπορείτε να δείτε αμέσως ότι υπάρχει κάτι εντελώς ανισόρροπο στους φοιτητές”, δήλωσε η κυρία Hayashi, μια μεγάλη συγγραφέας. Στην Ιαπωνία, το δίπλωμα από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ισοδύναμο με αυτό του Harvard, Stanford and M.I.T. ανοίγοντας πόρτες στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, στο δίκαιο και στην επιστήμη.Οι περισσότεροι πρωθυπουργοί και περισσότεροι από τους μισούς δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας έχουν αποφοιτήσει από το Todai. “Έχουμε την πιο ισχυρή εκπαίδευση”, δήλωσε η Nobuko Kobayashi, απόφοιτη του Todai του 1996 και συνεργάτιδα της EY Japan, όπου λιγότερο από το 10% των συνεργατών είναι γυναίκες.

Η Chizuko Ueno, μια συνταξιούχος καθηγήτρια που κάνει μελέτη για τα φύλα, αναφέρει ότι η ανισορροπία ήταν ένα σύμπτωμα ανισότητας που έχει επεκτάθει πέρα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. “Ακόμα και προτού εισέλθουν στο πανεπιστήμιο οι φοιτητές, είχαν ήδη έρθει αντιμέτωποι με ένα είδος σεξισμού”, ανέφερε η κα Ueno. “Δυστυχώς,” πρόσθεσε, “το Πανεπιστήμιο του Τόκιο είναι επίσης ένα παράδειγμα αυτού.”

Στην ομιλία, η κ. Ueno αναφέρθηκε σε ένα σκάνδαλο που εκθέτει κάποιες σκόπιμες διακρίσεις στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο, όπου οι υπεύθυνοι κατέστειλαν τις εισαγωγικές εξετάσεις των γυναικών υποψηφίων για χρόνια. Οι διαχειριστές ήθελαν να περιορίσουν το ποσοστό των γυναικών στο 30%, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες γιατροί είναι πιθανό να σταματήσουν να εργάζονται αφού παντρευτούν ή γεννήσουν. Ένα χρόνο μετά, το σκάνδαλο αποκαλύφτηκε και οι γυναίκες πέρασαν με υψηλότερο βαθμό από τους άνδρες.

“Είμαστε ακριβώς όπως τα καταστήματα που δεν έχουν αρκετούς πελάτες”, δήλωσε η Akiko Kumada, μία από τις λίγες καθηγήτριες στο Todai και μέλος της επιτροπής για την ισότητα των φύλων. “Αυτή τη στιγμή,” είπε, “δεν παίρνουμε αρκετές γυναίκες πελάτισσες.”

Η κα Kumada έχει μερικές θεωρίες. Τα νεαρά κορίτσια, όπως είπε, τροφοδοτούνται επανειλημμένα από την ιδέα ότι το ακαδημαϊκό επίτευγμα δεν είναι θηλυκό. Κάποιες γυναίκες, όπως είπε, φοβούνται ότι ένα πτυχίο από το Todai θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια καριέρα υψηλής ισχύος σε ένα αυστηρό επαγγελματικό περιβάλλον. Ένας απόφοιτος αυτοκτόνησε αφού είπε στους φίλους του ότι είχε υποστεί παρενόχληση δουλεύοντας πολλές ώρες σε ένα διαφημιστικό πρακτορείο.

Ασυνείδητα ή μη, λέγεται ότι οι γονείς είναι πιο πιθανό να ωθήσουν τους γιους να επιτύχουν, κάνοντας το σεξισμό πιο έντονο. “Με τους γιους, οι γονείς πραγματικά περιμένουν πολλά και θέλουν τα αγόρια τους να φτάσουν στο μέγιστο επίπεδο και να ανέβουν όσο πιο ψηλά μπορούν”, δήλωσε ο Hiroshi Ono, διευθυντής του Πανεπιστημιακού Γυμνασίου του Tokyo Gakugei, που έστειλε 45 φοιτητές στο Todai φέτος, 11 από αυτές γυναίκες. Οι γονείς, λέει ο Ono, «αισθάνονται άσχημα όταν χρειαστεί να πιέσουν τις κόρες τους για να δουλέψουν τόσο σκληρά – νομίζουν ότι θα ήταν καλύτερο για αυτές να παντρευτούν και να νοικοκυρευτούν».

“Είναι δύσκολο να πεις ποιο είναι το κοτόπουλο και ποιο είναι το αυγό”, είπε. “Ύπάρχουν λίγα κορίτσια στο Todai και γενικά είναι δύσκολο για εκείνα να κοιτάξουν το Todai και να πουν,” θέλω να πάω εκεί “. Όποιος και αν είναι ο λόγος, είπε: “Δεν είναι τόσο φιλόδοξες, όσο τα αγόρια.”

Επιπλεόν, οι γυναίκες στο Todai αισθάνονται συχνά απομονωμένες. Για παράδειγμα, όταν μια τάξη συγκεντρώθηκε για μια φωτογραφία αποφοίτησης, η Kiri Sugimoto, 24 ετών, φοιτήτρια νομικής, ήταν η μόνη γυναίκα. Ουσιαστικά, οι συμφοιτητές της την χρησιμοποιούσαν στη φωτογραφία για να “φανεί” ότι αποφοιτά και κάποια γυναίκα από το τμήμα. “Αυτό που με ενόχλησε ήταν ότι θεωρήθηκα σαν διακοσμητικό τριαντάφυλλο ανάμεσα στις πέτρες”, είπε.

 

 

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below