Στη Λήδα αρέσουν τα κορίτσια, αλλά οι γονείς της δεν το ξέρουν. Η ίδια αποφάσισε να τους το πει ένα Σαββατοκύριακο που τους έκανε έκπληξη ταξιδεύοντας από την Αθήνα για τον Βόλο. Η φωνή της σταθερή και ήρεμη περιγράφει το τι σκεφτόταν στη διάρκεια του ταξιδιού της προς την πόλη που μεγάλωσε. Όλα αυτά τα ακούμε στο podcast με τίτλο «Μιλώντας για την αγάπη», της ΑΜΚΕ Κάθε Μία Ιστορία.
Στη διάρκεια της διαδρομής έχει αμφιβολίες. Διαπραγματεύεται τη φύση της, σκεπτόμενη πως και τα αγόρια καλά είναι. Πριν βρει τους γονείς της στο σπίτι της, συναντά την αδερφή της σε μία καφετέρια. Είναι πολύ αγχμένη.
Φτάνουν μαζί στο πατρικό τους, αλλά η αποκάλυψη αργεί. Το άγχος και η ένταση της Λήδας μεγαλώνουν, καθώς φοβάται ότι θα προκαλέσει μεγάλο πόνο στους γονείς της με την αποκάλυψη που θέλει να κάνει. Μιλά για οτιδήποτε άλλο πέρα από εκείνο που θέλει όσο τίποτα άλλο να πει. Η αδερφή της, που γνώριζε, προσπαθεί να τη βοηθήσει να μιλήσει. Δεν τα καταφέρνει. Οι ώρες περνούν, αλλά η κουβέντα δεν εξελίσσεται όπως εκείνη θα ήθελε και διαρκώς όλο και κάτι καινούριο ακούγεται, που καθυστερεί την αποκάλυψη. Η Λήδα σκέφτεται πως κούρασε με την πολυλογία της. Οπότε, παίρνει βαθιά ανάσα και λέει: «Λοιπόν, θα σας πω τώρα και τον σκοπό αυτής της επίσκεψης», αλλά θυμάται να μην ξεστομίζει ποτέ τη φράση που γύριζε στο μυαλό της για ώρες.
Τότε «πετά την μπάλα» στην αδερφή της, η οποία σηκώνεται από την καρέκλα της και λέει: «Μαμά, μπαμπά, της Λήδας δεν της αρέσουν τα αγόρια. Της αρέσουν τα κορίτσια».
Η αντίδραση των γονιών της εκείνη τη στιγμή
«Ήταν τόσο απλό, μα εγώ δεν κατάφερα ποτέ να το πω», θυμάται. «Η αντίδραση εκείνη την ώρα ήταν ήπια. Ο μπαμπάς είπε: “Αυτό ήταν όλο;”. Η αδερφή μου έκανε πλάκα και είπε πως ήμουν και έγκυος. Γελάσαμε εκεί. Η μαμά μου δεν είπε πολλά. Θα έμενα μόνο δύο μέρες, αλλά καταλάβαινα πως έπρεπε να καθίσω παραπάνω. Παλαιότερα νόμιζα το έκανα για εκείνους, μα όσο περνούν τα χρόνια θεωρώ ότι το χρειαζόμουν και εγώ. Έφυγα με την αδερφή μου για το σπίτι της (δεν έμενε με τους γονείς μου) λέγοντάς τους πως αν δεν θέλουν να τα πούμε θα το καταλάβω».
Γιατί να μην κάνεις εσύ παιδί;
Η επόμενη ημέρα και οι ανησυχίες της μητέρα της
«Το επόμενο πρωί βγήκαμε όλοι μαζί. Πήγαμε και για τσίπουρα. Έμεινα τελικά λίγες ημέρες παραπάνω. Συζήτησα πολύ με τη μητέρα μου. Προσπαθούσε να καταλάβει αν όλο αυτό το ήθελα ή είχα περάσει άσχημα και έκανα αυτή την επιλογή. Όταν το ξεκαθαρίσαμε, νομίζω η μεγαλύτερη έννοια της ήταν το αν θα αντιμετωπίσω δυσκολίες εξ αιτίας αυτής της επιλογής, διότι έτσι δυστυχώς είναι ο κόσμος».
Οι καιρός που ακολούθησε, η στήριξη των γονιών της και η επόμενη επίσκεψη στον Βόλο
«Ακολούθησε μια περίοδος που ο καθένας με στήριζε με τον δικό του τρόπο. Ο μπαμπάς με έναν δικό του γλυκό τρόπο και η μαμά με πολλή κουβέντα. Θυμάμαι όταν ξαναπήγα στον Βόλο βρέθηκα σε μία κουβέντα με τη μαμά μου και μία φίλη της. Συζητούσαν περί παιδιών. Εγώ δεν είχα σκεφτεί αυτό το θέμα, αλλά ήταν εντυπωσιακό το πόσο έντονα η μαμά μου υποστήριζε το “γιατί να μην κάνεις εσύ παιδί;”. Όλο αυτό που υπήρχε στο μυαλό μου, δεν είχε να κάνει με τους άλλους μα με εμένα».
Γιατί μίλησε
«Δεν ξέρω αν θα μου είχε γεννηθεί η ανάγκη να μοιραστώ κάτι τέτοιο με τους γονείς μου, αν δεν ήταν αυτοί οι άνθρωποι που είναι. Όπως δεν μου γεννιέται η ανάγκη να μοιράζομαι με τον καθένα οτιδήποτε προσωπικό. Τελικά, η ανάγκη μού δημιουργήθηκε όταν κατάλαβα, αφού είχα ξεκινήσει να κάνω σχέσεις με κορίτσια, ότι δεν περνάω καλά με τους γονείς μου και ίσως να φταίει ότι κάτι τους κρύβω, κάτι σημαντικό για εμένα. Μάλλον θα ήθελα να το μοιραστώ για να περνάμε καλύτερα. Γι’ αυτό πήγα εκείνο το Σαββατοκύριακο στον Βόλο».
Πώς τη βοήθησε η κουβέντα με τους γονείς της
«Δεν έχω κάποια ανάγκη να δηλώσω κάτι τέτοιο άμα τη εμφανίσει. Όμως, το ότι το είχα συζητήσει με τους γονείς μου δεν με έκανε να νιώθω ότι πρέπει να το κρύβω, μήπως και από κάποιο περίεργο “μονοπάτι” φτάσει κάτι στα αυτιά κάποιου που δεν θα ήθελα».
Πώς ένιωσε το βράδυ της αποκάλυψης
«Δεν ξέρω αν ανακουφίστηκα. Δεν το ξέρω, επειδή δεν το είπα εγώ. Και στην αδερφή μου δεν το είχα πει εγώ. Έγινε κάτι παρόμοιο με τους γονείς μου. Είχα παρέα την κολλητή μου και το είπε εκείνη. Εγώ ήθελα να το πω στην αδερφή μου, αλλά τελικά το είπε η φίλη μου. Κάπως έτσι το έκανα. Στην άλλη μου αδερφή το είχα πει μόνη μου. Αλλά μου πήρε τρεις ημέρες. Είχαμε φύγει με σκοπό να της το πω. Και είχα κάνει έναν τεράστιο πρόλογο όλες αυτές τις ημέρες για κάτι τρομερό που έχω κάνει. Όχι κάτι που είμαι ή θέλω. Κάτι που έχω κάνει. Δεν ξέρω, έτσι το έβλεπα».
Ίσως μεγάλωσα σε μια κλειστόμυαλη κοινωνία και αυτό δεν αναιρείται, ακόμα και όταν η οικογένεια είναι ανοιχτόμυαλη
Πώς επηρέασε τη σχέση με τους γονείς της
«Δεν άλλαξε κάτι. Δεν μας έφερε πιο κοντά ούτε μας απομάκρυνε. Ήμασταν ήδη κοντά. Εξακολοθούσα να είμαι ο άνθρωπος που ήξεραν και που γνωρίζουν ξανά κάθε μέρα με κάτι καινούριο που μπορεί να προκύπτει, όπως και εγώ εκείνους».
Η Λήδα στο τέλος του podcast παραδέχεται πως δεν μεγάλωσε σε μία κλειστόμυαλη οικογένεια, αλλά επηρεάστηκε από τη συντηρητική κοινωνία. «Ίσως μεγάλωσα σε μια κλειστόμυαλη κοινωνία και αυτό δεν αναιρείται, ακόμα και όταν η οικογένεια είναι ανοιχτόμυαλη. Γι’ αυτό και μου γεννήθηκε η ανάγκη να μιλήσω στους γονείς μου. Μπορεί γι’ αυτό να ήταν πιο δύσκολο ακόμη να το παραδεχτώ στον ίδιο μου τον εαυτό. Πέρασα αρκετό καιρό που σκεφτόμουν ότι δεν δικαιούμαι να πω σε ένα κορίτσι πως μου αρέσει, επειδή νόμιζα πως θα το προσβάλλω. Αυτό δεν έχει να κάνει με τους γονείς μου».
Ακούστε ολόκληρη την ιστορία της Λήδας στο podcast «Μιλώντας για την αγάπη» εδώ.
Η έκθεση της ΑΜΚΕ «Κάθε Μία Ιστορία»
Μπορείτε να δείτε και να ακούσετε τι έχουν να μοιραστούν οι γυναίκες δίπλα μας στην οπτικοακουστική έκθεση της ΑΜΚΕ «Κάθε Μία Ιστορία», που διεξάγεται την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου στο Misc. Athens από τις 18:30 έως τις 22:00.
Λίγα λόγια για το Κάθε Μία Ιστορία
Η ΑΜΚΕ Κάθε Μία Ιστορία είναι η πρώτη ελληνική πλατφόρμα podcast αφιερωμένη στο γυναικείο storytelling για ενίσχυση της γυναικείας ορατότητας. Έχει σκοπό να συμβάλει στην έμφυλη ισότητα μέσα από την παραγωγή και διάχυση γυναικείων ιστοριών.
Στόχος της είναι να αναδείξει έναν ολόκληρο κόσμο που συχνά αγνοείται: τον κόσμο μέσα από τα μάτια των γυναικών. Μέσα από αυτοτελή επεισόδια podcast ιστορίες γυναικών χαρτογραφούν έναν νέο κόσμο μέσα από τον οποίο αρχίζουμε να βλέπουμε γυναίκες που μπορεί μέχρι πριν από λίγο καιρό να έμεναν αφανείς. Μέσα από θεματολογική ποικιλία και εκφραστική ελευθερία, ξεδιπλώνονται θραύσματα των μοναδικών ζωών των αφηγητριών και τους δίνεται σεβασμός και χώρος στο δημόσιο λόγο.
Την ΑΜΚΕ «Κάθε Μία Ιστορία» ίδρυσαν την άνοιξη του 2023 η Δάφνη Ανέστη και η Δανάη Δραγωνέα. Όραμά τους είναι οι αόρατες ιστορίες να γίνουν ορατές και να καλλιεργηθεί μία κουλτούρα ενεργητικής ακρόασης, που θα προωθεί την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη.
Πληροφορίες για την έκθεση «Πόλη Γυναικών»
Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 | 18.30 – 22.00
Misc.Athens, Toύσα Μπότσαρη 20, Αθήνα, πλησίον σταθμού Συγγρού Φιξ
Επιμέλεια: Γεωργία Λιάπη | Είσοδος ελεύθερη
Τα 18 επεισόδια και η έκθεση Πόλη Γυναικών υλοποιούνται στο πλαίσιο των κοινωφελών έργων ΣυνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων.