H Harmonia Rosales, μία 39χρονη καλλιτέχνιδα από το Σικάγο, με καταγωγή από την Τζαμάικα και την Κούβα, αποφάσισε να διοχετεύσει τη δική της προσέγγιση στην τέχνη και να θέσει στο επίκεντρό της ένα διαφορετικό αφήγημα από αυτό που κυριαρχεί εδώ και εκατονταετίες, τόσο εντός όσο και εκτός μουσείων.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Harmonia (@honeiee)


Η Rosales αποφάσισε να αναδείξει την μαύρη ιστορία και παρουσία μέσα από εμβληματικά έργα τέχνης που μέχρι σήμερα είχαν λευκούς πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες, ακολουθώντας το Ευρωκεντρικό αφήγημα των αρχικών δημιουργών τους, που ήταν λευκοί άνδρες από την Ευρώπη. Έτσι, η Δημιουργία του Αδάμ από τον Μικελάντζελο, η Γέννηση της Αφροδίτης από τον Μποτιτσέλι και ο Μυστικός Δείπνος από τον Ντα Βίντσι παρουσιάζονται με μαύρους πρωταγωνιστές, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δούμε την ιδια εικόνα με διαφορετικό τρόπο. Η Rosales έχει ως βάση των εργασιών της την ερώτηση «τι θα συνέβαινε αν υπήρχε η δυνατότητα να αναδειχτούν περισσότεροι μη λευκοί ζωγράφοι ανά τα χρόνια» κι έτσι δημιουργεί κατά μέσο όρο 10 κλασικά έργα κάθε χρόνο.

Η καλλιτέχνιδα προσπαθεί να ταρακουνήσει τα θεμέλια της τέχνης, όπως έχει κατακυριευτεί από τις δυτικές ιδεολογίες κι έτσι δημιούργησε μία πολύ σημαντική έκθεση στην Ατλάντα της πολιτείας της Τζόρτζια, στο Μουσείο Καλών Τεχνών Σπέλμαν με τιτλο «Harmonia Morales: Κεντρικό αφήγημα». 20 ελαιογραφίες και μία πολύ μεγάλη εγκατάσταση με γλυπτά παρουσιάζουν κλασικά έργα τέχνης με μαύρους πρωταγωνιστές και προκαλούν τους επισκέπτες να δουν την ιστορία αλλιώς, μέσα από τη διασπορά της μαύρης κοινότητας ανά τον κόσμο. Τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, μέχρι τις θρησκευτικές παραδόσεις της φυλής Γιορούμπα στην Νιγηρία.

Η αναγεννησιακή τέχνη, όπως την απεικονίζει η Rosales, επαναφέρει στο προσκήνιο τους μαύρους, οι οποίοι είχαν ήδη έντονη παρουσία σε μέρη όπως η βόρεια Αμερική εξαιτίας των σκλαβοπάζαρων, συμπεριλαμβάνοντάς τους αναδρομικά στη ζωγραφική, μία τέχνη στην οποία εκείνη την εποχή δεν τους επιτρεπόταν να έχουν καμία θέση

Η Rosales έχει δηλώσει σχετικά με την έκθεσή της ότι προσπαθεί να διδάξει στον κόσμο το τι μπορεί να συμβεί στο μυαλό, αν αλλάξει το κεντρικό αφήγημα αυτών των έργων και πώς μπορεί να προωθηθεί η συμπερίληψη των μη λευκών καλλιτεχνών στις σύχγρονες τέχνες.

Η καλλιτέχνιδα είναι αυτοδίδακτη και έγινε πασίγνωστη πριν λίγα χρόνια όταν ανάρτησε στον προσωπικότης λογαριασμό στο Instagram το έργο Η Δημιουργία του Θεού. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά από τα έργα της:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Harmonia (@honeiee)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Harmonia (@honeiee)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Harmonia (@honeiee)

Πηγή φωτογραφιών: Δημόσιο προφίλ Instagram.com/ honeiee

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below