Το πιάνο για τέσσερα χέρια είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, ηχητικά και οπτικά, εκτελέσεις μιας μελωδίας οποιουδήποτε είδους μουσικής. Δυο πιανίστες μοιράζονται τα ίδια πλήκτρα. Συνεργάζονται με την απαιτούμενη ακρίβεια για να μην ακουστεί καμία παραφωνία. Ακολουθούν τις οδηγίες τις παρτιτούρας και το δικό τους μουσικό ένστικτο και μετουσιώνουν την τεχνική τους σε μουσική απόλαυση, τόσο για το κοινό που τους παρακολουθεί, όσο και για τους ίδιους. Primo ή secondo, αριστερά ή δεξιά, οι δυο θέσεις είναι εξίσου σημαντικές και απαιτούν προσήλωση, συντονισμό, και πάνω από όλα αγάπη για τη μουσική. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις γαστρονομικές συνεργασίες ανάμεσα σε δυο σεφ, οι οποίοι εναλλάσσονται στις θέσεις primo και secondo, δημιουργώντας μενού με πιάτα που αξίζει να δοκιμάσει κάποιος έστω μια φορά στη ζωή του, προκειμένου να γευτεί τη μελωδία των αρωμάτων, των υφών και των πρώτων υλών. Ένα τέτοιο κονσέρτο για 4 χέρια παρακολουθήσαμε στο Andronis Gastronomy Festival τον Ιούνιο, στο εστιατόριο Lauda της Σαντορίνης, με συμμετέχοντες τους βραβευμένους με αστέρια Michelin Emmanuel Renaut και Φίλιππο Χρονόπουλο.

Για να φτάσεις στο Lauda, που βρίσκεται στην Οία και ανήκει στον όμιλο Andronis, κατεβαίνεις 91 σκαλιά. Σε υποδέχεται η θέα στην καλντέρα και την Παλαιά Καμμένη, η μυρωδιά του Αιγαίου πελάγους και οι εικόνες του σαντορινιού σούρουπου. Το άψογα εκπαιδευμένο προσωπικό είναι πρόθυμο να σε εξυπηρετήσει ανά πάσα στιγμή. Μόλις πάρεις τη θέση σου στο τραπέζι, κρατώντας ένα από τα ευφάνταστα κοκτέιλ του μενού στο χέρι σου, το προσωπικό ξεκινάει να σερβίρει τα amuse-bouche, που αποτελούν δημιουργίες των δυο φιλοξενούμενων σεφ, καθώς και του μόνιμου σεφ του εστιατορίου Γιώργου Δοσπρά.

Ρολό πατάτας με γέμιση μελιτζάνα, τραγανή σπανακόπιτα με τον τρόπο του Lauda και φοκάτσια γεμιστή με ζελέ από βαλσαμικό ξύδι είναι μερικές από τις γεύσεις που ξεχωρίζεις, καθώς παρατηρείς τον ήλιο να δύει και την καλντέρνα να φωτίζεται διακριτικά απ’ άκρη σε άκρη.

Η υψηλής αισθητικής ταράτσα του Lauda στην Οία είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσεις με θέα ένα 7-course δείπνο που δεν υπακούει σε τετριμμένους δημιουργικούς κανόνες, περιλαμβάνει τεχνικές από διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες και συνδυάζεται με τα πιο ενδιαφέροντα κρασιά της τοπικής γης – και όχι μόνο. Ο τόνος με τα ντοματίνια, το τραγανό καρπούζι και τις πρασινάδες καλωσορίζει τον επισκέπτη με τον απόλυτο συνδυασμό του ελληνικού καλοκαιριού, το άρωμα και τη γεύση της θάλασσας, καθώς και τα προϊόντα της ελληνικής γης. Ο φρέσκος αρακάς μεταμορφώνεται σε νιόκι με αρώματα και υφές από μανιτάρια, ενώ οι baby πατάτες περιλούζονται με χαβιάρι και εκλεκτό βούτυρο.

Από το γαστρονομικό κονσέρτο ξεχωρίζουν διαίτερα τα ραβιόλι με αστακό, καλαμπόκι και σος lemongrass, καθώς και το περιστέρι, ψημένο στη γάστρα με μούρα από άρκευθο. Στο μεταξύ, στο τραπέζι έχει εμφανιστεί και το πιάτο – έκπληξη των σεφ, sashimi ψαριού λίμνης με αρωματικά βότανα και ίχνη από matcha tea. Για το τέλος, το μιλφέιγ με την λευκή κρέμα κουφοξυλιάς και το σορμπέ φράουλα με μαρμελάδα, που συνοδεύεται από μαριναρισμένες φρέσκιες φράουλες, κρατάει μέσα του όλη τη δροσιά που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις τη νύχτα σου, ενώ τα mignardise που σερβίρονται διαθέτουν ποικιλία υφών, από χειροποίητο ζελέ με τοπικά βότανα, μέχρι κώνους με καρδιά από αλκοόλ.

Φεύγοντας από το Lauda σού συμβαίνει το εξής παράδοξο: αισθάνεσαι ταυτόχρονα σαν να μη σου λείπει τίποτα, αλλά σαν όλα όσα γεύτηκες και είδες να σου λείπουν ήδη. Η πρώτη κίνηση που κάνεις, πριν καν ξεκινήσεις να ανεβαίνεις τα σκαλιά, είναι να αναζητήσεις το πρόγραμμα του Γαστρονομικού Φεστιβάλ, που συνεχίζεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων από το χώρο της γαστρονομίας, και να εξασφαλίσεις τη θέση σου για μια ακόμα εμπειρία που θα κρατήσεις για πάντα ζωντανή στη μνήμη σου.

Η γαστρονομία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ξενοδοχεία Andronis, πράγμα που φαίνεται τόσο από το υπέροχο καλωσόρισμα με τη δική τους εκδοχή spritz από Vinsanto, μέχρι τα complimentary γλυκά που θα δοκιμάσεις στην άνετη σουίτα σου στο Andronis Arcadia στην Οία, το απόγευμα, λίγο πριν βουτήξεις στην ιδιωτική πισίνα με τα γαλαζοπράσινα νερά και τη θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Το εστιατόριο Pacman, ανοιχτό όλη την ημέρα, προσφέρει πρωινό για κάθε γούστο. Smoothies, yogurt bowls, αυγά σε κάθε πιθανή εκδοχή, pancakes, αλλά και κλασικές viennoiseries σερβίρονται κάθε πρωί με τον καφέ ή το τσάι της επιλογής σου. Καθώς απολαμβάνεις το πρωινό σου, το ταξίδι σου συνεχίζεται νοερά με τη θέα στην infinity πισίνα, η οποία περικυκλώνει το pool bar, το οποίο σερβίρει και premium cocktails. Το μεσημέρι, μπορείς να δοκιμάσεις από σούσι μέχρι ριζότο, καθώς το μενού καλύπτει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη, πάντα με υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση και φιλοξενία.

H νέα hot προσθήκη στο ξενοδοχείο Andronis Arcadia είναι αυτή του διάσημου Beefbar, με την κομψή αρχιτεκτονική που συνδυάζει χρώματα της άμμου και της φύσης του νησιού. Στους άνετους καναπέδες, τις ροτόντες και το μπαρ απολαμβάνεις μια διαγορετική εκδοχή της ήσυχης πολυτέλειας, που γεννήθηκε στο Monte Carlo πριν από 12 χρόνια και έκτοτε έχει κατακτήσει την υφήλιο. Στο Beefbar μπορείς να δοκιμάσεις elegant street food με υλικά όπως ο αστακός, η τρούφα, ο τόνος, το μοσχάρι Kobe και το τυρί Stracciatella, ενώ το pool bar menu του διαθέτει πιο κλασικές γεύσεις, με βάση αγαπημένα μεσογειακά υλικά και συνταγές. Το location προσφέρει στον επισκέπτη ταυτόχρονα χαλάρωση και δυνατά vibes. Επιλέγεις αυτό που έχεις θέλεις ή – τα συνδυάζεις – και περνάς το βράδυ σου με την παρέα σου, δοκιμάζοντας κοκτέιλς και κρασιά, έχοντας αμέσως πριν παρακολουθήσει το ηλιοβασίλεμα, συνειδητοποιώντας πως αυτό το μέρος ήταν μια ανάγκη που δε γνώριζες ότι είχες.

Για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με επιρροές από την Ιταλία και το Περού, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στο εστιατόριο Catch, που βρίσκεται μέσα στον οικισμό της Οίας. Η ψαριά της ημέρας βρίσκεται στην είσοδο του εστιατορίου και αφότου τοποθετηθεί στο γκριλ ακριβώς για όση ώρα πρέπει, φτάνει στο τραπέζι σου μαζί με ένα μυρωδάτο λεμονόλαδο. Στο μεταξύ, έχεις δοκιμάσει υπέροχες σαλάτες με ντοματίνια και σως από σούπα γκασπάτσο, σεβίτσε λαβράκι ελαφρώς πικάντικο και, φυσικά, ντόπια φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και καπαρόφυλλα. Το wine pairing έχει γίνει ολόσωστα και, μετά το δείπνο, στη δροσιά της αυλής του Catch αποζητάς ένα ποτηράκι Vinsanto, για να ολοκληρώσεις όμορφα τη γαστρονομική εμπειρία της βραδιάς.

Φυσικά, ο όμιλος Andronis δεν παραλείπει να αξιοποιεί τη σαντορινιά γη με κάθε τρόπο και ειδικά τους αμπελώνες που διαθέτει στο ξενοδοχείο Concept, το οποίο βρίσκεται στο Ημεροβίγλι. Τα μαθήματα μαγειρικής μέσα σε έναν από τους αμπελώνες του ξενοδοχείου προσφέρουν μια εμπειρία τόσο σωστά δομημένη και εκτελεσμένη, διασκεδαστική και παρεΐστικη, που πραγματοποιείται υπό τη μπαγκέτα (ή μάλλον υπό το φουέ) του σεφ Νίκου Μπιτζαράκη. Ο ίδιος σε υποδέχεται στο cooking class τονίζοντας πως θα μαγειρέψετε μαζί παραδοσιακά, με υλικά που φυτρώνουν λίγο πιο πέρα από εκεί όπου βρίσκεστε.

Μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι, αρνίσια κεφτεδάκια στο τηγάνι, ντάκος και, φυσικά, φάβα, σιγοβρασμένη με κρεμμύδι και καρότο, χτυπημένη στο χέρι για αποτέλεσμα με ποικιλία υφών, είναι μερικά από τα πιάτα που θα δοκιμάσεις στην ξύλινη outdoors τραπεζαρία, τσουγκρίζοντας με την παρέα σου κρασί παραγωγής Andronis. Αφού βγεις για λίγο από την ξύλινη κατασκευή όπου πραγματοποιείται το μάθημα και, κατόπιν, η απόλαυση των γεύσεών του, κοιτάς τη θάλασσα μέσα από τα κατάφυτα επίπεδα πέριξ του ξενοδοχείου και στο τέλος παρατηρείς τα χέρια όλων όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία. Όσα ζευγάρια κι αν είναι, πάνω από δυο στην προκειμένη περίπτωση, συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα ανεπιτήδευτα όμορφο αποτέλεσμα, ένα ακόμα μικρό κονσέρτο γεύσεων και αρωμάτων, σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του Αιγαίου.

«Το θαύμα έγινε», έγραψαν πριν από αρκετές δεκαετίες τα χέρια δυο τραγουδοποιών. Σάντα Ειρήνη. Σαντορίνη. Το θαύμα υπάρχει ακόμα και το κρατούν πολλά χέρια. Είχαμε τη χαρά να το κρατήσουμε για λίγο κι εμείς.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below