Η Ιταλία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη, με την πρωθυπουργό Giorgia Meloni και τον Πάπα Φραγκίσκο να προειδοποιούν πως οι Ιταλοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια.
Αλλά η περιοχή Alto Adige και η πρωτεύουσά της, το Μπολζάνο, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας, «αντιστάθηκε» στην τάση και αναδείχθηκε σε ένα κέντρο αναπαραγωγής για την Ιταλία, με το ποσοστό γεννήσεων να παραμένει σταθερό επί δεκαετίες.
Οι παροχές που βοηθούν τις οικογένειες
Ο λόγος, λένε οι ειδικοί, είναι ότι οι τοπικές αρχές έχουν αναπτύξει με την πάροδο του χρόνου ένα πυκνό δίκτυο παροχών φιλικών προς την οικογένεια, που υπερβαίνει κατά πολύ τα εφάπαξ επιδόματα για τα μωρά που προσφέρει η εθνική κυβέρνηση.
Οι γονείς απολαμβάνουν μειωμένες τιμές στους παιδικούς σταθμούς, στα βρεφικά προϊόντα, στα είδη παντοπωλείου, στην υγειονομική περίθαλψη, στους λογαριασμούς ενέργειας, στις μεταφορές, στις εξωσχολικές δραστηριότητες και στις θερινές κατασκηνώσεις.
Διαβάστε εδώ για το χρηματικό επίδομα που προσφέρει εταιρεία σε όσους εργαζόμενους κάνουν παιδιά.
Η επαρχία συμπληρώνει τα εθνικά κονδύλια για τα παιδιά με εκατοντάδες ευρώ περισσότερα ανά παιδί και επαίρεται για τα προγράμματα παιδικής φροντίδας, τα οποία περιλαμβάνουν και ένα που πιστοποιεί εκπαιδευτικούς να μετατρέπουν τα διαμερίσματά τους σε μικρούς παιδικούς σταθμούς.
Όλα αυτά, λένε οι ειδικοί, βοηθούν, επίσης, στο να απελευθερωθούν οι γυναίκες, με αποτέλεσμα εκείνες να μπορούν να εργαστούν, πράγμα ζωτικής σημασίας για την οικονομία. Όπως στη Γαλλία και σε ορισμένες σκανδιναβικές χώρες, η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει ότι μια πολιτική προσφοράς προσιτών υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας έχει τη δύναμη να οδηγήσει την Ιταλία μακριά από τον επικείμενο δημογραφικό γκρεμό, καθώς το ποσοστό γεννήσεων μειώνεται διαρκώς.
Italy has one of the lowest birthrates in Europe. However, the area around Bolzano, more than any other part of the country, bucked the trend and emerged as a parallel procreation universe for Italy, with its birthrate holding steady over decades. https://t.co/q08oi8grkv
— The New York Times (@nytimes) April 1, 2024
Το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις
«Αν δεν επενδύσουμε χρήματα στις οικογένειες, δεν υπάρχει μέλλον για κανέναν από εμάς», δήλωσε η Waltraud Deeg, πρώην μέλος του επαρχιακού συμβουλίου και εισηγήτρια ορισμένων από τις οικογενειακές πολιτικές της περιοχής. «Η οικογένεια είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, επομένως και οι πολιτικές πρέπει να είναι μακροπρόθεσμες».
Για ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της η περιοχή του Μπολτζάνο, στα βόρεια της Ιταλίας, ανήκε στην Αυστρία, μέχρι που προσαρτήθηκε από την Ιταλία στις αρχές του 20ου αιώνα. Η εν λόγω επαρχία έχει διατηρήσει έναν σημαντικό βαθμό ανεξαρτησίας, ιδίως όσον αφορά στη φορολογία και άλλες οικονομικής φύσεως αποφάσεις. Παράλληλα καταγράφει το υψηλότερο εισόδημα ανά κάτοικο στην Ιταλία. Γι’ αυτό και η κουλτούρα της περιοχής σε μεγάλο βαθμό θυμίζει περισσότερο Αυστρία, παρά Ιταλία. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν γερμανικά και προτιμούν τα αυστριακά dubbling από τα ιταλικά ζυμαρικά.
«Η τοπική κουλτούρα παίζει σημαντικό ρόλο» συνοψίζει ο Αλεσάντρο Ροσίνα, διακεκριμένος Ιταλός δημογράφος, στους New York Times. «Και αυτό είναι δύσκολο να το εξάγεις». Ωστόσο, ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι η δημογραφική πολιτική της επαρχίας είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε άλλα μέρη της χώρας.