Ο Mark Rothko ως πηγή έμπνευσης τιμάται μέσα από μια έκθεση που πραγματοποιείται έως τις 27/10 στο Λόφος Art Project, έναν νέο χώρο τέχνης στην Κυψέλη. Με τίτλο «Η Τέχνη της Εμβύθισης στη σύγχρονη ζωγραφική. Μαθαίνοντας από τον Mark Rothko» και σε επιμέλεια της Δρ. Φαίης Τζανετουλάκου, παρουσιάζει έργα 24 σύγχρονων Ελλήνων και ξένων εικαστικών, καθώς και τη μοναδική εικονογράφηση βιβλίου που είχε αναλάβει ο Rothko, σχεδόν έναν αιώνα πριν, όταν υπέγραφε ακόμα με το όνομα Markus Rothkowitz: τη σπάνια πρώτη έκδοση της Βίβλου 250 αντιτύπων «The Graphic Bible» του Lewis Browne (εκδόσεις Macmillan, 1928).
Επιδίωξη της έκθεσης, να αναδείξει στο κοινό τις εκφραστικές δυνατότητες της σύγχρονης αφαιρετικής ζωγραφικής, που αντλεί την έμπνευσή της από τον αφηρημένο εξπρεσιονιστή και την ικανότητά του να δημιουργεί την αίσθηση της εμβύθισης του θεατή μέσα στο χρωματικό πεδίο του έργου.
Αν η τέχνη, ένιωθε ο Rothko, είχε ως βασικό σκοπό να εκφράσει την τραγικότητα της ανθρώπινης κατάστασης, έπρεπε να βρεθούν νέα θέματα και νέο ιδίωμα. Διαπίστωσε ότι η φιγούρα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του, απορρίπτοντας έτσι, στα τέλη του 1940, την αναπαράσταση.
Μέχρι το 1950 είχε σχηματίσει το χαρακτηριστικό του στυλ, με ένα ή δύο ορθογώνια, δουλεύοντας σε πολλές παραλλαγές χρώματος που εφαρμόζονταν σε λεπτά στρώματα από λάδι ή αυγοτέμπερα, διευκολύνοντας τη δίοδο του φωτός από μέσα προς τα έξω. Σε αυτούς τους πίνακες, το χρώμα και η δομή είναι αδιαχώριστα, με το πρώτο να δημιουργεί το δεύτερο: οι παραλλαγές στον κορεσμό, τον τόνο και την απόχρωση κάνουν χειροπιαστά τα βάθη των χρωμάτων. Η εμβύθιση υπερτονίστηκε με τη μεγάλη κλίμακα των καμβάδων που είχε σκοπό να περιέχει τον θεατή – για να είναι όχι «μεγαλειώδης» αλλά «οικεία και ανθρώπινη». Επίσης, η χαμηλή τοποθέτηση ήταν σημαντική, ώστε η πρώτη εμπειρία να είναι ότι ο θεατής βρίσκεται μέσα στην εικόνα.
Την έκθεση πλαισιώνουν δίγλωσσος κατάλογος και παράλληλες δράσεις (εκπαιδευτικές δράσεις με μαθητές και φοιτητές και δημόσιες συζητήσεις). Σκοπός είναι επίσης η εκπόνηση έρευνας για την εργογραφία και τα κείμενα του μεγάλου καλλιτέχνη που σχετίζονται με τον ευρωπαϊκό νότο, με τίτλο «The Mediterranean Rothko: From Italy to Greece, Rothko’s Classic Route in the Mediterranean and beyond», από μια νέα επιστημονική ομάδα.
Ο Λόφος Art Project είναι ένας νέος χώρος εκθέσεων, εκδηλώσεων, συναντήσεων και ελεύθερης έκφρασης στην Κυψέλη, με επίκεντρο την ανάδειξη των έργων του μεγάλου Έλληνα αφηρημένου εξπρεσιονιστή Πάνου Σαραφιανού και της πρωτοπόρου κεραμίστριας Μαίρης Χατζηνικολή.
Info
Λόφος Art Project, Βελβενδού 39, Κυψέλη, www.lofosartproject.com
Ταυτότητα έκθεσης
Συμμετέχουν οι εικαστικοί (αλφαβητικά): Γιάννης Αδαμάκος, Σοφία Αντωνακάκη, Δημήτριος Αντωνίτσης, Ειρήνη Βαζούκου, Δανιήλ, Murray Dessner, Θαλασσινή Δούμα, Ιάσονας Καμπάνης, Λεωνίδας Καραμπίνης, Ανδρέας Κοντέλλης, Άγγελος Μαυραειδής, Ουρανία Μουρελάτου, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Εύα Μπέη, Παναγιώτης Νέζης, NIQUE, Νίκος Σαμαράς, Πάνος Σαραφιανός, Τζόνα Σαχπάζης, Γιάννης Σκαλτσάς, Θεόδωρος Στάμος, Δανάη Στράτου, Αιμιλία Τσεκούρα, Εμμέλεια Φιλιπποπούλου. Επιμέλεια έκθεσης: Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. ιστορικός Τέχνης-επιμελήτρια Εκθέσεων. Επιστημονικοί σύμβουλοι: Βαρβάρα Κονδύλη PhDc, Δρ. Καλλιόπη Κουντούρη. Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική στήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού