Εδώ και εβδομάδες η παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού που ξεκίνησε από την Ασία έχει περάσει στον Ατλαντικό. Μία από τις πόλεις που έχουν πληγεί σφοδρά είναι η μητρόπολη των μητροπόλεων, η Νέα Υόρκη. Η απόκοσμη εικόνα των έρημων δρόμων στο κέντρο του Μανχάταν θυμίζει σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ενώ οι ουρανοξύστες υψώνονται πιο επιβλητικοί από ποτέ. Εχοντας πλέον εγκαταλείψει το Λονδίνο, η Μαρί-Σαντάλ και ο Παύλος είναι εγκατεστημένοι εκεί. Η σύζυγος του πρωτότοκου γιου του Κωνσταντίνου και της Αννας-Μαρίας -επιτυχημένη επιχειρηματίας, συγγραφέας και ενεργό μέλος της social life σε Ευρώπη και Αμερική- από την πρώτη στιγμή ακολούθησε τις οδηγίες των ειδικών. Αν και συνηθισμένη να ταξιδεύει και να κινείται συνεχώς δίνοντας το «παρών» από εκδηλώσεις βασιλικών οίκων μέχρι επιδείξεις μόδας μεγάλων οίκων, τηρεί το #stayhome ευλαβικά, ειδικά μετά και τις νέες οδηγίες του Ντόναλντ Τραμπ. Διαθέτοντας την business oriented νοοτροπία των Μίλερ, η Μαρί-Σαντάλ ακροβατεί επιτυχώς ανάμεσα στον τριπλό ρόλο της συζύγου, της μητέρας και της business woman και με αξιοζήλευτη ευρηματικότητα μετατρέπει την αναγκαστική παύση δραστηριοτήτων λόγω της καραντίνας σε δημιουργικότητα.
Μαρία Λεμονιά: Με την ελπίδα ότι αυτή η πανδημία θα λήξει σύντομα, τι προβλέπετε για την επόμενη μέρα;
ΜΑΡΙ ΣΑΝΤΑΛ: Ζούμε πρωτοφανείς στιγμές. Έχουμε έναν εχθρό ιδιαίτερα επικίνδυνο για όλους – και ιδιαίτερα για τους νέους που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ελπίζω η επόμενη μέρα να μας βρει υγιείς, ασφαλείς και σε έναν καλύτερο κόσμο.Ίσως μετά την καραντίνα και το σκληρό αυτό μάθημα να γίνουμε πιο καλοσυνάτοι ο ένας προς τον άλλον, δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό και στο περιβάλλον. Ελπίζω να διδαχτούμε όλοι από τη συγκεκριμένη εμπειρία, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι. Όπως λέω πάντα στα παιδιά μου, ας μετατρέψουμε όλο αυτό το αρνητικό που ζούμε σε κάτι θετικό.
Μ. Λ.: Έχετε κάποιες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τις ημέρες της αναγκαστικής καραντίνας;
Μ. Σ.: Τα παιδιά χρειάζονται τη ρουτίνα και όταν τους θέτουμε τους κανόνες από πολύ μικρή ηλικία νιώθουν ότι υπάρχει σταθερότητα και όρια, πράγμα απαραίτητο ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Επιπλέον, θα πρέπει να τους προσφέρουμε την αίσθηση της ηρεμίας. Τα παιδιά μέσα στην καθημερινότητά τους έχουν τα δικά τους ευχάριστα διαλείμματα και τις δραστηριότητές τους. Ο Aριστείδης, ο μικρότερος γιος μου, απολαμβάνει παιχνίδια που κρατούν το ενδιαφέρον του αμείωτο. Ο Tίνο γράφει μουσική, η Ολυμπία μαθαίνει ελληνικά, εγώ ζωγραφίζω και μαθαίνω στα παιδιά και τα ξαδέρφια τους πώς να μαγειρεύουν. Ο Αχιλλέας, που θέλει να γίνει ηθοποιός, κάνει μάθημα στο FaceTime με τον καθηγητή της υποκριτικής. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό με θετικό τρόπο. Κρατήστε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα περισσότερο από ποτέ και θυμηθείτε αυτούς που ζουν μόνοι. Το πιο σημαντικό είναι να απλώσουμε το χέρι μας στον συνάνθρωπο, να ενδιαφερθούμε.
Μ. Λ.: Πληροφορηθήκαμε μέσω του λογαριασμού σας στο Instagram ότι φτιάχνετε τα δικά σας αντισηπτικά.
Μ. Σ.: Στη Νέα Υόρκη όπου ζούμε τα αντισηπτικά χεριών ήταν τα πρώτα που εξαφανίστηκαν από τα ράφια των καταστημάτων. Αγόρασα λοιπόν είκοσι μπουκάλια βαποριζατέρ και τα γέμισα με 80% στεαρυλική αλκοόλη, λίγο νερό και αιθέριο έλαιο. Επέλεξα το λάδι λεβάντας. Δύο ή τρεις σταγόνες αρκούν. Τα έχω συνεχώς μαζί μου και ψεκάζω κάθε επιφάνεια, όπως τα χερούλια από κάθε πόρτα. Έμαθα, επίσης, σε κάθε μέλος της οικογένειας να έχει ένα τέτοιο αντισηπτικό μαζί του. Είμαι εξάλλου αρκετά αυστηρή στην οδηγία #stayhome. Οφείλουμε να σεβαστούμε αυτό που οι κυβερνήσεις ζητούν να κάνουμε. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχει ένας εχθρός εκεί έξω, αόρατος και πολύ επικίνδυνος.
Μ. Λ.: Ποια είναι η καθημερινότητά σας μετά την επέλαση του κορωνοϊού;
Μ. Σ.: Πριν συμβεί όλο αυτό, η ημέρα μου ήταν εντελώς διαφορετική. Τηρούσα ευλαβικά ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα: Πρωινό στις 7.00, τρέξιμο στο σχολείο με τον Aριστείδη, μια βόλτα στο πάρκο με τον σκύλο και μετά γραφείο. Τώρα είμαστε όλοι αποκλεισμένοι στο σπίτι προσαρμόζοντας διαφορετικά την ημερήσια διάταξη. Ο Τίνο και ο Αχιλλέας, οι οποίοι είναι φοιτητές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μυούνται στην ψηφιακή εκπαίδευση, ενώ οι μικρότεροι, ο Οδυσσέας και ο Αριστείδης, παρακολουθούν επίσης τα online μαθήματα του σχολείου τους και τα πάνε πολύ καλά. Απαιτείται από όλους μας προσαρμογή, αλλά θα τα καταφέρουμε. Είμαστε όλοι μαζί και ενωμένοι. Εγώ, από την άλλη, κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να τηρήσω το παλιό μου επαγγελματικό πρόγραμμα, ανταλλάσσοντας e-mails με την ομάδα μου στην εταιρεία. Είναι όλοι στο σπίτι και εργάζονται τρεις φορές την εβδομάδα. Η Ολυμπία με βάζει σε καθημερινή ρουτίνα γυμναστικής. Μετά βοηθάω στα μαθήματα και μαγειρεύουμε όλοι μαζί. Προσπαθούμε να είμαστε ασφαλείς. Είναι περίεργο το πόσο άλλαξε ο κόσμος μέσα σε έναν μήνα.
Μ. Λ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Vendome το βιβλίο σας «Manners Begin at Breakfast», μια πολυσέλιδη πολυτελής έκδοση που αποτελεί -κατά κάποιον τρόπο- ένα εγχειρίδιο με προτάσεις υγιούς ανατροφής των παιδιών. Τι σας ώθησε στο να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;
Μ. Σ.: Άρχισα να γράφω άρθρα για καλούς τρόπους και συνήθειες των παιδιών πριν από κάποιο διάστημα στο Marie Chantal Blog και παρατήρησα ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Ούσα οπαδός των οικογενειακών αξιών και της παράδοσης, συνειδητοποίησα ότι ένα εγχειρίδιο σωστής ανθρώπινης συμπεριφοράς ήταν ένας απαραίτητος πλοηγός. Ιδιαιτέρως σε αυτή την ελεύθερη ψηφιακή εποχή που μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Έτσι γεννήθηκε το βιβλίο.
Μ. Λ.: Να τολμήσω να ρωτήσω μια μητέρα πέντε παιδιών τι ρόλο έχει παίξει η μητρότητα στη ζωή της;
Μ. Σ.: Σε μια εποχή υψηλών απαιτήσεων όπου όλοι τρέχουμε συνεχώς διεκπεραιώνοντας υποχρεώσεις είναι σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο για την οικογένεια. Να είμαστε όλοι μαζί, αλλά και να αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας – και μάλιστα στο καθένα ξεχωριστά. Το να γνωρίζεις την ιδιοσυγκρασία κάθε παιδιού είναι θεμελιώδες καθώς σε βοηθάει να αποκτήσεις μια ιδιαίτερη σχέση με το καθένα. Το χτίσιμο της καριέρας και της επιχείρησής μου είναι σίγουρα σημαντικό. Το ότι είμαι μητέρα, όμως, είναι αυτό που μου προσφέρει πληρότητα. Είναι η πιο εκπληκτική ενασχόληση της ζωής μου.
Μ. Λ.: Πώς αντιμετώπισαν τα παιδιά σας το βιβλίο αυτό;
Μ. Σ.: Κάποιες φορές πρέπει να μου υπενθυμίζουν ότι έχω γράψει ένα βιβλίο καλών τρόπων όταν κάθομαι στο τραπέζι και πιάνω το κινητό μου. Παρόλο που καθένας διατηρεί τις απόψεις του, κάτι που ασφαλώς μου αρέσει, με υποστήριξαν με σθένος. Διδάσκουμε τα παιδιά μας, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουμε και τόσα πολλά από αυτά.
Μ. Λ.: H διάσημη στον χώρο της μόδας Tory Burch υπέγραψε τον πρόλογο του βιβλίου σας. Γνωρίζεστε προσωπικά;
Μ. Σ.: Η Τόρι είναι παλιά φίλη από τα πρώτα χρόνια μου στη Νέα Υόρκη. Είναι μια υποδειγματική γυναίκα που κατάφερε να μεγαλώσει μια μεγάλη οικογένεια όμορφα και να ηγηθεί μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης εταιρείας. Είναι πολύ γενναιόδωρη προς όλους και έχει δημιουργήσει μια απίστευτη βάση για να βοηθήσει τις γυναίκες να επιτύχουν. Δεν θα μπορούσα να βρω καταλληλότερο άνθρωπο για να του ζητήσω να προλογίσει το βιβλίο μου.
Μ. Λ.: Υπάρχει μια συμβουλή ή κάτι από το modus vivendi του πατέρα σας που δεν ξεχνάτε;
Μ. Σ.: Διαπαιδαγωγούμαστε από τους γονείς μας μαθαίνοντας πώς να αντιμετωπίζουμε το καλό και το κακό, και εμείς με τη σειρά μας συνειδητοπούμε το πώς να αναθρέψουμε υγιή και ευτυχισμένα παιδιά. Τα παιδιά σηματοδοτούν το μέλλον. Είναι σημαντικό να είναι ευγενικά, δίνοντας σημασία στον συνάνθρωπο. Έχω υιοθετήσει το χαλαρό στυλ μέριμνας των γονιών μου. Τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει σχεδόν όπως εγώ και οι αδελφές μου – και φυσικά υπό την ισχυρή επιρροή του Παύλου. Γεννήθηκα στο Λονδίνο. Αργότερα, όταν ήμουν πολύ μικρή, η οικογένειά μου μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ. Μας θυμάμαι πάντα όλους συγκεντρωμένους γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Παρά το γεγονός ότι ο πατέρας μου ήταν απασχολημένος χτίζοντας την καριέρα του και δούλευε πολύ σκληρά, επέμενε να τρώμε πρωινό όλοι μαζί. Αυτό με έκανε να νιώθω ότι η οικογένεια έχει πάντα προτεραιότητα.
Μ. Λ.: Ποια είναι η ωραιότερη φιλοφρόνηση που έχετε ακούσει για το βιβλίο σας;
Μ. Σ.: Απολαμβάνω να διαβάζω σχόλια από ανθρώπους που μου στέλνουν μηνύματα σχετικά με το πόσο κατατοπιστικό, καλογραμμένο, εύληπτο και με ωραία παρουσίαση είναι. Ελπίζω να πάει καλά.
Μ. Λ.: Διασημότητες που σας γνωρίζουν προσωπικά υποστηρίζουν ότι είστε μια θαυμάσια μητέρα. Τι συμβουλές θα δίνατε στις άλλες μαμάδες;
Μ. Σ.: Κάποιος με συμβούλευσε κάποτε να μετατρέπω καθετί αρνητικό σε θετικό. Αυτή τη φιλοσοφία ζωής κουβαλώ έκτοτε και το έχω αναγάγει σε κανόνα του σπιτιού μου. Όλοι θέλουμε όταν τα παιδιά μας βγουν έξω στον κόσμο να τους φέρονται καλά. Αυτό όμως εξαρτάται και από το πώς θα συμπεριφερθούν τα ίδια στους άλλους. Δώστε τους την «εργαλειοθήκη» των συναισθημάτων που χρειάζονται για να επιτύχουν. Διδάξτε τους ενσυναίσθηση και καλοσύνη, ευγένεια και φιλανθρωπία. Αν τους μάθετε να είναι ευγενικά από μικρή ηλικία, οι καλοί τρόποι και η ευτυχισμένη διάθεση θα γίνουν δεύτερη φύση τους.
Μ. Λ.: Ευτυχία στην καθημερινότητα. Πώς, αλήθεια, μεταφράζεται αυτό για εσάς;
Μ. Σ.: Το να είμαι με την οικογένειά μου έχει τη μεγαλύτερη σημασία, αυτό μου δίνει χαρά. Αλλη πηγή χαράς είναι η δουλειά μου. Με ικανοποιεί το ότι δημιούργησα ένα brand που μπόρεσε να επιβιώσει για είκοσι χρόνια. Ο συνδυασμός οικογένειας και εργασίας με κρατά σε εγρήγορση και με κάνει ευτυχισμένη.
Μ. Λ.: Ποιο είναι το επόμενο επαγγελματικό πλάνο που έχετε στο μυαλό σας;
Μ. Σ.: Έχω πολλά στο μυαλό μου, όπως την ανάπτυξη του δικού μου brand «Marie-Chantal», τον επανασχεδιασμό του blog MC και το περαιτέρω λανσάρισμα του βιβλίου μου για τους τρόπους των παιδιών. Ετοιμάζουμε, βεβαίως, μερικές συναρπαστικές νέες συνεργασίες, αλλά για την ώρα εστιάζω στο βιβλίο μου «Manners Begin at Breakfast». Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω ότι έχει απήχηση στο κοινό.
Μ. Λ.: Ποια η επαφή που πρέπει να έχει ένα παιδί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά αυτή την εποχή όπου ο χρόνος που περνά μέσα στο σπίτι έχει αυξηθεί;
Μ. Σ.: Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, όπου ο τρόπος συμπεριφοράς διαμορφώνεται μέσα από τα post των social media, η διδασκαλία καλών τρόπων στα παιδιά είναι πιο σημαντική από ποτέ. Όμως ας μη γίνουμε πολύ επικριτικοί, γιατί η ανθρώπινη επαφή στις μέρες μας τείνει να γίνει μια χαμένη τέχνη. Τώρα που μένουμε στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να χρησιμοποιούν σωστά και με όριο τις συσκευές τους ως σχολικό εργαλείο, αλλά και για την επικοινωνία με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους τους. Φυσικά και επιτρέπω στα παιδιά μου να περνούν κάποιο ευχάριστο χρόνο μπροστά στην οθόνη τους, αλλά πάντα με υγιή τρόπο και με μέτρο. Και ειδικότερα στα πιο μικρά. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να αφιερώσετε χρόνο για να τους διδάξετε διασκεδαστικές δεξιότητες, όπως να ζωγραφίζουν, να σχεδιάζουν, να παίζουν ένα μουσικό όργανο, να μαγειρεύουν. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν να είναι δημιουργικά.
Μ. Λ.: Θεωρείστε μια ιδιαιτέρως κομψή γυναίκα, ενώ υπογράφετε και ρούχα για παιδιά.
Μ. Σ.: Μεγάλωσα με αγάπη για τη μόδα, καθώς και η μητέρα μου ήταν και παραμένει μια πολύ κομψή γυναίκα. Σε μικρή ηλικία είχα ζήσει και στο Παρίσι, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τις επιρροές μου. Το Παρίσι ήταν τότε πραγματικά η πρωτεύουσα της μόδας. Οι Γάλλοι μου δίδαξαν τόσα πολλά, όπως άλλωστε και η μητέρα μου. Πάντα ήθελα να κάνω καριέρα στη μόδα και τι πιο όμορφο από ένα brand με ρούχα για παιδιά. Παραμένω απλή στις προσωπικές επιλογές μου αλλά και στα σχέδιά μου, με βασική μου αρχή να «υπηρετώ» την κομψότητα. Αν και περνώ το 80% της καθημερινότητάς μου με τζιν, επιμελούμαι έξυπνα το ντύσιμό μου κάνοντας κομψούς και ευφάνταστους συνδυασμούς. Από το ξεκίνημά μου οι σειρές των παιδικών μου ρούχων διατηρούν ένα συγκεκριμένο στυλ, επηρεάζονται από τη μόδα χωρίς να την ακολουθούν πιστά. Το brand μου θα έλεγα ότι είναι «classic contemporary» με λίγη δόση fun.
Μ. Λ.: Ποια τα αισθήματά σας για την Ελλάδα;
Μ. Σ.: Όταν ήμουν εννέα ετών πήγα σε οικοτροφείο στην Ελβετία, όπου η συγκάτοικος και καλύτερή μου φίλη ήταν Ελληνίδα. Πάντα έτρεφα μεγάλη αγάπη για τη χώρα. Άλλωστε, όταν ήμουν μικρή μαζί με την οικογένειά μου περνούσαμε τα καλοκαίρια μας εκεί. Είμαι ευτυχής για τον χρόνο που και τώρα περνώ στην Ελλάδα και ελπίζω μια μέρα να είμαστε εκεί όλο και πιο συχνά. Ο Παύλος είναι πολύ Έλληνας και ξέρω ότι θα ήθελε να ζήσει στην Ελλάδα. Εγώ, δε, είμαι πάντα ευτυχισμένη στο πλευρό του όπου κι αν επιλέξει να βρίσκεται.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Gala που κυκλοφόρησε το Μεγάλο Σάββατο