H Marcela Hanusová εντάχθηκε στο Διπλωματικό Σώμα της Σλοβακίας ως σύμβουλος στο τμήμα για τη Διεθνή Οικονομική Συνεργασία, το 1999, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Μπρατισλάβα. Έκτοτε, έχει εκπροσωπήσει τη χώρα της σε διάφορες θέσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία, στο Παρίσι και το Στρασβούργο.
Από την 1η Οκτωβρίου 2022 υπηρετεί ως Πρέσβυς της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ένα από τα πράγματα που της έκαναν εντύπωση όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της στην Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Αθήνα, ήταν οι λόφοι που κυριαρχούν στο αθηναϊκό τοπίο. “Μερικές φορές όταν οι δρόμοι είναι πολύ στενοί σε ανηφοριές και κατηφοριές, τα πράγματα γίνονται δύσκολα ακόμη και για τους πολύ καλούς οδηγούς”.
Πώς πήρατε την απόφαση να ενταχθείτε στο διπλωματικό σώμα;
Το ταξίδι μου στο χώρο της διπλωματίας ήταν ασυνήθιστο και απρόσμενο. Εντάχθηκα στο Διπλωματικό Σώμα αφού εργάστηκα για έναν κρατικό οργανισμό που ωστόσο καταργήθηκε μετά από τις εκλογές του 1998. Μέρος των αρμοδιοτήτων του οργανισμού και δύο υπάλληλοι πήραν μετάταξη στο Υπουργείο Εξωτερικών με κυβερνητικό διάταγμα. Αφού πέρασα με επιτυχία τη συνέντευξη για τη θέση, ξεκίνησα την καριέρα μου ως διπλωμάτης το 1999 και συνεχίζω 24 χρόνια μετά.
Υπάρχει ένα στερεότυπο που θέλει τη ζωή ενός διπλωμάτη σχεδόν ασύμβατη με την οικογενειακή ζωή. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό; Είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τις γυναίκες;
Ως διπλωμάτης πρέπει να είσαι προετοιμασμένη να αλλάξεις εντελώς τον τρόπο ζωής σου πολλές φορές στη διάρκεια της καριέρας σου. Μετακομίζεις από χώρα σε χώρα, με υποχρεωτικά διαλείμματα επιστροφής στη δική σου, αφήνεις συχνά πίσω τις σχέσεις σου και ξεκινάς καινούργιες, προσαρμόζεσαι συνεχώς σε διαφορετικές κάθε φορά συνθήκες και νέα περιβάλλοντα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της ζωής μίας διπλωμάτη απαιτούν ένα υψηλό επίπεδο ικανοτήτων ελιγμού και προσαρμογής και φυσικά ένα πολύ ανοιχτό μυαλό. Αν ο σύντροφος και τα παιδιά σου έχουν παρόμοιο χαρακτήρα, η ζωή σου μπορεί να γίνει πολύ εύκολη.
Όταν ο σύντροφός σου αποφασίζει να σε ακολουθήσει σε μια άλλη χώρα και να σε στηρίξει στην επαγγελματική σου καριέρα, από τη δική του πλευρά αυτό μοιάζει με θυσία – την ίδια θυσία κάνουν και οι σύζυγοι των ανδρών διπλωματών. Ωστόσο, σας λέω εκ πείρας ότι η θέση μιας γυναίκας διπλωμάτη με μικρά παιδιά έχει περισσότερες προκλήσεις, καθώς εκείνη πρέπει να αναλάβει ταυτόχρονα διαφορετικούς ρόλους στη ζωή, της τρυφερής μητέρας, της αγαπημένης συζύγου και της παραγωγικής κρατικής υπαλλήλου. Χωρίς τη στήριξη της οικογένειας και των συγγενών σου, η αποστολή σου στο εξωτερικό μπορεί να γίνει μια πολύ απαιτητική δουλειά.
Ποια είναι τη δεδομένη στιγμή η κατάσταση για τα γυναικεία δικαιώματα στη Σλοβακία;
Για την περίοδο 2020-2024, η κυβέρνηση της Σλοβακίας δεσμεύεται να εφαρμόσει πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση και εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Το 2021 η κυβέρνηση ενέκρινε την εθνική στρατηγική για την ισότητα των φύλων και ίσων ευκαιριών για την περίοδο 2021-2027, μαζί με σχετικό σχέδιο δράσης. Η πολιτική μας συνιστά ένα πλαίσιο για δραστηριότητες της δημόσιας διοίκησης αλλά και άλλους συνεργαζόμενους οργανισμούς και θέτει στρατηγικούς στόχους, ενώ θεσπίζει μέτρα για να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει συγκεκριμένες κινήσεις, ειδικά βήματα και τους παράγοντες που θα τα πραγματοποιήσουν.
Στο παρελθόν, σημειώθηκε ορατή πρόοδος, για παράδειγμα, διαπιστώθηκε υψηλότερος αριθμός γυναικών που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας και μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στη δημόσια ζωή, αλλά και στην πρόοδο που σημείωσαν οι γυναίκες με την ευρύτερη συμμετοχή τους στην ανώτατη παιδεία. Ωστόσο, οι ανισότητες σε πολλούς τομείς εξακολουθούν να υφίστανται. Σε τομείς όπου απασχολούνται κυρίως γυναίκες, η εργασία είναι συχνά οικονομικά ή κοινωνικά υποτιμημένη.
Οι γυναίκες εκπροσωπούνται λιγότερο σε θέσεις λήψης αποφάσεων στη σφαίρα της πολιτικής και της οικονομίας. Δεν δίνονται αρκετές δυνατότητες στις γυναίκες ώστε να συνδυάσουν οικογενειακή και επαγγελματική ζωή. Το 2022 η Σλοβακία κατέλαβε με 56% την 24η θέση στην Ε.Ε. στον δείκτη ισότητας των φύλων. Όπως αντιλαμβάνεστε, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να βελτιωθεί η θέση των γυναικών στη σλοβακική κοινωνία.
Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του Marie Claire στις πρέσβεις που υπηρετούν τη θητεία τους στην Αθήνα εδώ.