Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε άτομα με σύνδρομο Down να συμμετέχουν σε όλο και περισσότερους τομείς της ζωής, για παράδειγμα να σπουδάζουν, να εργάζονται, να ερωτεύονται, επιβεβαιώνοντας ότι το έξτρα χρωμόσωμα δεν χρειάζεται να αποτελεί εμπόδιο στα όνειρά τους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα στην Ελλάδα μάς έρχεται από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, που υποδέχτηκε επί σκηνής για πρώτη φορά μια ηθοποιό με σύνδρομο Down.

Η Λωξάνδρα Λούκας συμμετέχει στη μεγάλη παραγωγή του ΚΘΒΕ «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου και σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη. Κόρη της ηθοποιού Ελένης Δημοπούλου και του Αυστραλού σκηνογράφου Ρίτσαρντ Άντονι, μετρά στο ενεργητικό της την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Φουέντε Οβεχούνα», σε σκηνοθεσία της μητέρας της, αλλά και πολλές παραστάσεις της θεατρικής κολλεκτίβας με ΑΜΕΑ «Εν Δυνάμει», που ίδρυσε η μητέρα της και που φέτος παρουσίασε το έργο «Ερωτευμένα Άλογα», στο πλαίσιο της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

«Όταν η Λωξάντρα ήταν περίπου 13 ετών, συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει καμία δομή για άτομα με αναπηρία που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη. Πάντα ονειρευόμουν να δω τη Λωξάντρα να φεύγει το πρωί με έναν σάκο να πάει στην πρόβα ή στο εργαστήρι ζωγραφικής. Πίστευα ότι στο καλλιτεχνικό κομμάτι της ζωής της –και όλων των νέων ανθρώπων με αναπηρία– βρίσκονται κρυμμένοι θησαυροί που δικαιώνουν και την ύπαρξή τους» είπε η Ελένη Δημοπούλου στο Αθηνέα και την Κυβέλη Χατζησήση λίγο πριν από την παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα», προσθέτοντας:

«Έτσι δειλά δειλά άρχισα να καλώ φίλους της κόρης μου, άτομα με αναπηρία, και κατάλαβα ότι ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει αυτό που είχα στο μυαλό μου είναι με μεικτές ομάδες. Για τη συμπερίληψη, για την αλληλεπίδραση, γιατί θα δημιουργούνταν συγκεκριμένα πρότυπα, γιατί τα άτομα με αναπηρία μέσα στην κοινωνία, εκτός από τη δική τους οικογένεια και το συγγενικό/φιλικό περιβάλλον, δεν συγχρωτίζονται εύκολα με άλλα άτομα».

«Όταν η Λωξάντρα ήταν περίπου 13 ετών, συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει καμία δομή για άτομα με αναπηρία που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη. Πάντα ονειρευόμουν να δω τη Λωξάντρα να φεύγει το πρωί με έναν σάκο να πάει στην πρόβα ή στο εργαστήρι ζωγραφικής».

Στην παράσταση «Τρωάδες» η Λωξάνδρα είναι μια από τις γυναίκες του Χορού. Όπως είπε στη Γεωργία Οικονόμου και το news247 για τη νέα θεατρική εμπειρία της: «Εγώ λυπάμαι πολύ για τον Αστυάνακτα που είναι ένα μωρό και τον σκοτώνουν και που πρέπει να φύγουμε όλες με τις βαλίτσες μας».

Σε παλαιότερη τηλεοπτική εμφάνισή της στους «Πρωταγωνιστές», είχε επιβεβαιώσει την ικανότητά της να αποστηθίζει θεατρικά κείμενα, απαγγέλλοντας ένα απόσπασμα από το «Φουέντε Οβεχούνα»: «Το ορκίζομαι, μόνες μας οι γυναίκες θ’ ατιμάσουμε αυτούς τους τυράννους. Θα πιούμε το αίμα σ’ αυτούς τους προδότες. Κι εσείς καθίστε στη σειρά. Δώστε τα όπλα σε εμάς, αφού στέκεστε ακίνητοι σαν πέτρες, σαν μπρούντζινα αγάλματα».

Σε παλαιότερη τηλεοπτική εμφάνισή της στους «Πρωταγωνιστές», είχε επιβεβαιώσει την ικανότητά της να αποστηθίζει θεατρικά κείμενα, απαγγέλλοντας ένα απόσπασμα από το «Φουέντε Οβεχούνα».

Οι «Τρωάδες» έχουν στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Εκάβης τη Ρούλα Πατεράκη και την πρωτότυπη μουσική του Στέφανου Κορκολή, που ερμηνεύει ο ίδιος στο πιάνο επί σκηνής. Πρωταγωνιστούν επίσης οι Δημήτρης Πιατάς, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Μαρίζα Τσάρη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Λουκία Βασιλείου και Αντώνης Καφετζόπουλος.

Δείτε τη Λωξάντρα Λούκας με τη Ρούλα Πατεράκη:

NDP

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below