Τα σχολεία της χώρας έκλεισαν για προληπτικούς λόγους, με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, από την Τρίτη 10 Μαρτίου και για 14 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι οι μαμάδες θα πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά και σε αρκετές περιπτώσεις μείνουν στο σπίτι μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση ισχύουν τα μέτρα πρόληψης που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης και μια σειρά από μέτρα για να μην έχουν οι γονείς, πέρα από το άγχος της αντιμετώπισες του κορωνοϊου και αυτό της επαγγελματικής ανασφάλειας. Ωστόσο δεν ερχόμαστε συχνά σε τέτοιου είδους καταστάσεις και υπάρχουν βασικά ερωτηματικά από την πλευρά των γονιών. Πώς εξηγώ στα παιδιά μου τι συμβαίνει με σοβαρότητα αλλά χωρίς πανικό, πώς είναι καλό να περνάμε αυτές τις ημέρες στο σπίτι, μπορούμε να βγαίνουμε από αυτό; Αυτά τα σημαντικά ερωτήματα και άλλα πολλά απαντά στο marieclaire.gr, η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειρήνη Λιάγκα.
“Όπως σε κάθε μέσο διαπαιδαγώγησης, έτσι κι εδώ το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η ενημέρωση στα παιδιά χωρίς κορώνες εκφοβισμού, αλλά να παραθέσουμε τα απλά δεδομένα. Τον λόγο για τον οποίο χρειάζεται να παραμείνουν σπίτι, δηλαδή την αποφυγή του συνωστισμού, ότι είναι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ότι πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο, ότι ο λόγος που εφαρμόζεται είναι ότι τα παιδιά δεν κατανοούν όταν είναι άρρωστα, ότι χρειάζεται ν’ αποφύγουν την επαφή τους με άλλα παιδάκια. Άρα δίνουμε το λογικό υπόβαθρο, τα δεδομένα.
Αφού τους εξηγήσουμε, το σκοπό και το χρονικό πλαίσιο γι’ αυτή τη μέθοδο, το δεύτερο πράγμα που χρειάζεται να μεριμνήσουμε, είναι ο χρόνος που θα μείνουν τα παιδιά στο σπίτι να μην είναι “νεκρός”, δηλαδή να μην μετακινηθεί σε επένδυση στις ηλεκτρονικές συσκευές ή στη θέαση της τηλεόρασης. Καλό είναι, να την περιορίσουμε μαζί με τις συζητήσεις γύρω από τον κορωνοϊό, έτσι ώστε να μην ανακυκλώνεται ο πανικός, οι ανησυχίες κλπ. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά κάθε οικογένειας, να αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, το οποίο θα φαίνεται και θα αποδεικνύεται από την ενημέρωση, την ψύχραιμη και μη εμμονική στάση των γονέων. Καλό είναι επίσης οι γονείς μετά το πέρας της εργασίας τους, να παίρνουν τα παιδιά τους και να κινούνται σε ανοιχτούς χώρους, έτσι ώστε να μην πάρει η αναστολή των σχολικών μονάδων, τη μορφή του αυτοπεριορισμού. Να βγαίνουν δηλαδή έξω, αποφεύγοντας πάλι τον συνωστισμό, εξηγώντας όμως στα παιδιά γιατί το κάνουμε…
Άρα μετακινούμαστε σε μεγάλα πάρκα της περιοχής μας, κοντά στη θάλασσα, σε αλσύλια κλπ. Είναι μια ευκαιρία επίσης για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των παιδιών στα μέτρα υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, το βγάλσιμο των παπουτσιών όταν μπαίνουμε στο σπίτι, πόσο σημαντικό είναι όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε να βάζουμε το χέρι μας μπροστά ή να έχουμε χαρτομάντηλα στην τσέπη ή στην τσάντα μας.
Επίσης είναι πολύ σημαντική περίοδος για να ενισχύσουμε ή να ξεκινήσουμε – ανάλογα με την ηλικία των παιδιών – την εκπαίδευση πάνω στη διατροφή αυτή που κρατά τον οργανισμό υγιή, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την περίοδο αυτή για ν’ αυξήσουμε την ουσιαστική φροντίδα και την επικοινωνία με τα παιδιά μας και τέλος να ενισχύσουμε την εκπαίδευσή τους όσο αφορά στην υγιεινή ζωή. Είναι λάθος να σπείρουμε τον τρόμο στα παιδιά.”
Οι άδειες που δικαιούνται
– Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.
– Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.
– Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός είναι δυναμικός και εξελίσσεται.
– Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
– Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως.
– Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.
– Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Τα μέτρα πρόληψης
Αν και τα παιδιά και οι νέοι κάτω των 20 ετών δεν προσβάλλονται εύκολα από τον ιό αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Ακόμα περισσότερο τώρα που θα χρειαστεί να παραμείνουν για αρκετές ημέρες στο σπίτι.
Τι κάνω αν πιστεύω ότι έχω προσβληθεί
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ αλλά και την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, που έχει επιφορτιστεί με την έκδοση εισηγήσεων για τον SARS-CoV-2, με επικεφαλής τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα είναι σημαντικό να λειτουργούμε ψύχραιμα και υπεύθυνα. Οι ειδικοί τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι θα πρέπει να αναζητούμε πληροφορίες σχετικά με τον ιό από υπεύθυνες πηγές πληροφόρησης, δηλαδή τον ΕΟΔΥ και τον θεράποντα ιατρό μας. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί 1135 και 210-5212054 του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση όλων για οδηγίες αλλά και επίλυση αποριών σχετικά με την προστασία από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.