Η εικαστικός, περφόρμερ και ερευνήτρια Μαίρη Ζυγούρη, συνεχίζοντας την πολύχρονη ενασχόληση και έρευνα πάνω στις εικαστικές πρακτικές της Ιδιοτοπικής Επιτέλεσης (site specific performance), παρουσιάζει το νέο της πρότζεκτ «ΛΥΣΙΣ» στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου Ωρωπού, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022 με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
Διερευνώντας αυτή τη φορά τις διαδικασίες του ύπνου, του ονείρου και της ανάλυσής του, ως καλλιτεχνικά εργαλεία, η εικαστικός-περφόρμερ εστιάζει την πρακτική της στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου, ως το κατ’ εξοχήν ονειρομαντείο και θεραπευτικό ιερό της αρχαιότητας, συνδιαλεγόμενη παράλληλα με τη μοναδική γεωγραφική του θέση και γεωμορφολογία του.
Με το ερευνητικό πρότζεκτ «ΛΥΣΙΣ» επιχειρεί, μέσω της καλλιτεχνικής διαδικασίας και της βιωματικής εμπειρίας στο χώρο, να επανασυσχετίσει τις ονειρο-θεραπευτικές και μαντικές πρακτικές του παρελθόντος του Αμφιαρείου (εγκοιμήσεις, εξαγνισμοί, ονειρικός και μαντικός ενθουσιασμός, εκστατική διαύγεια, κατάνυξη, ονειρομαντεία, υδρομαντεία κτλ.), με την ποιητική της επιτελεστικής δράσης και τις μεθοδολογίες της σύγχρονης περφόρμανς, υιοθετώντας την πολυπρισματική ματιά του ονείρου, και εμπεριέχοντας στην καλλιτεχνική της δράση τη δυναμική συμβόλων, τελετουργικών, χειρονομιών, νευμάτων, ψιθύρων.
Οι ερευνητικοί άξονες που θα αποτελέσουν πυρήνα και πυξίδα για το πρότζεκτ βασίζονται: α. στην πολύσημη μυθική φιγούρα του Αμφιαράου (ένδοξος βασιλιάς, γενναίος πολεμιστής, τραγικός ήρωας, μάντης, θεραπευτής), β. στην τελετουργική διαδικασία της εγκοίμησης, γ. στη σχέση του νερού με τον Χρόνο (κλεψύδρα), και δ. στη διαλεκτική σχέση Τέχνης, Ονείρου και πραγματικότητας.
Info
Κυριακή 12 Ιουνίου. Ώρα Έναρξης: 12:00 μ.μ. Διάρκεια: 60 λεπτά. Είσοδος Δωρεάν (εισιτήριο μόνο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, 3€).
Update: Λόγω δυσμενών καιρικών προγνώσεων, η εκδήλωση μεταφέρεται για την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου.
Σύλληψη/Ιδέα/Σκηνοθεσία: Μαίρη Ζυγούρη. Περφόρμερ: Μαίρη Ζυγούρη, Άννα Τζάκου, Δημήτρης Τσιάμης. Επιστημονικός συνεργάτης: Νένα Σαμιώτη. Βιντεοσκόπηση/ Καταγραφή: Παναγιώτης Ίσαρης. Φωτογραφίες: Ζαφείρω Βλάχου