Είναι η Ελληνίδα που κατάφερε να ξεπεράσει τα στενά σύνορα της χώρας μας και ρούχα της να φορέσουν μερικές από τις πιο διακεκριμένες και αναγνωρίσιμες γυναίκες της εποχής, από την Μισέλ Ομπάμα μέχρι την Μελάνια Τραμπ. Τώρα η έκπληξη έρχεται από τις Κάννες όπου η Μαίρη Κατράντζου είχε την τιμή, η πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κέιτ Μπλάνσετ να εμφανιστεί στο κόκκινο χαλί με δικό της ρούχο καθώς και με κοσμήματα του οίκου Chopard.
Η Μαίρη Κατράντζου μας σχολίασε: «Η κυρία Πρόεδρος εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί με τουαλέτα μου. Τιμή και προνόμιο! Μου αρέσει να ντύνω αυτή την γυναίκα που με εμπνέει εδώ και πολλά χρόνια. Ποτέ δεν δηλώνω τον ενθουσιασμό μου βλέποντας κάποια να φοράει ρούχα μου. Σήμερα θα το κάνω! Η Κέιτ Μπλάνσετ ήταν πάντα από τις σταρ που θαυμάζω και με εμπνέουν».
« Η Κέιτ Μπλάνσετ ήταν πάντα από τις σταρ που θαυμάζω και με εμπνέουν», λέει η Μαίρη Κατράντζου
Ένα κορίτσι με ιστορία
Η Μαίρη Κατράντζου διένυσε τον ανταγωνιστικό δρόμο της μόδας με γρήγορα και σταθερά βήματα, μεταφέροντας την αρχιτεκτονική οπτική της και την αγάπη για τα print στις δημιουργίες της. Το στιλ με τα ασυνήθιστα print που άλλοτε απεικονίζουν μπουκάλια, γεωμετρικά σχήματα και άλλοτε αντλούν την έμπνευσή τους από την ελληνική μυθολογία και τον Disney, την καθιέρωσαν σχετικά γρήγορα.
Η διεθνής κοινότητα υποκλίθηκε στο ταλέντο της. Είναι γαλουχημένη μέσα στον κόσμο του design. Γεννημένη στην Ελλάδα μυείται στον σχεδιασμό από πολύ μικρή. Η γιαγιά της σχεδιάζει φωτιστικά, η μητέρα της ασχολείται με την διακόσμηση και ο πατέρας της είναι επιχειρηματίας ο οποίος ασχολείται με τα συστήματα ασφαλείας, λόγω οικογενειακή παράδοσης όμως, γνωρίζει καλά και από υφάσματα.
Η Μαίρη Κατράντζου με τη τη συντάκτρια του protothema.gr Μαρία Λεμονιά
Όσο για τον παππού της Νίκο; Ήταν Ιδρυτής των καταστημάτων «Κατράντζος» o οποίος και λανσάρει στην ελληνική αγορά τα πρώτα αθλητικά σπορτέξ παπούτσια. «Όταν γεννήθηκε το κατάστημα Κατράντζος Σπορ δεν υπήρχε. Είχε καταστραφεί κάποια χρόνια πριν. Μου μιλούν πολύ συχνά όμως γι΄ αυτό και έχω αντιληφθεί πόση σημαντική ιστορία είχε. Μου αρέσει και με συγκινεί. Όταν συνεργαστήκαμε με την Adidas, ανακάλυψα ότι ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος που είχε φέρει τη μάρκα αυτή στην Ελλάδα».
Αρχικά επιθυμεί να γίνει αρχιτέκτονας, πιθανότατα η Ελληνίδα Zaha Ηadid η οποία μετέπειτα θα φορέσει ρούχο της. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Rhode Island School of Design της Νέας Υόρκης και συνέχισε τις σπουδές της στο Central Saint Martins του Λονδίνου όπου ασχολήθηκε με τη μόδα, το σχεδιασμό υφασμάτων και μελέτησε πώς τα prints μπορούν να μεταμορφώσουν τη σιλουέτα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της κατάφερε να πουλήσει μια σειρά από στάμπες στον αμερικανικό οίκο Bill Blass, ενώ στη συνέχεια δούλεψε στο πλευρό της σχεδιάστριας Σοφίας Κοκοσαλάκη.
Το 2010 ήταν νικήτρια του ελβετικού διαγωνισμού Swiss Textiles Award, με βραβείο που συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ . Λίγο καιρό μετά, λαμβάνει το βραβείο «New Establishment Designer» το οποίο συνοδεύτηκε από 200 χιλιάδες λίρες στα British Fashion Awards και βλέπει την καριέρα της να απογειώνεται.
«Ζωγραφίζω από πολύ μικρή», παραδέχεται ανατρέχοντας στο παρελθόν: «Στην εφηβεία ζωγράφιζα με πινέλο και σχεδίαζα. Όταν άρχισα να κάνω δισδιάστατα μοτίβα, με prints, κατάλαβα ότι ήμουν καλή σε αυτό, ενώ λειτουργούσε και σαν μια μορφή αυτοσυγκέντρωσης για μένα. Θυμάμαι ότι είχα μία κουβέρτα την οποία είχα καταστρέψει εντελώς γιατί όλη νύχτα στο κρεβάτι μου την ζωγράφιζα και έβαφα πάνω της. Η μητέρα μου την έχει ακόμη». Εκτός από το δικό της brand που είναι πια αναγνωρισμένο διεθνώς θα υπογράψει συνεργασίες και με άλλoυς μεγάλους οίκους όπως oι Swarovski, Adidas, Longchamp, Moncler» είναι ωραίο γιατί με αυτές τις συνεργασίες έρχεσαι σε επαφή με ένα άλλο κοινό» τονίζει.