Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και πρώτος στη διαδοχή του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου και η δούκισσα της Κορνουάλης με την έλευσή τους στην Αθήνα, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι, βάζουν συμβολικά τέλος σε μια παράδοση που ήθελε τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας να μην έχουν πραγματοποιήσει ποτέ έως σήμερα επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Κάρολου στην Ελλάδα, αλλά η πρώτη κατά την οποία θα συνοδεύεται από τη δεύτερη σύζυγό του Καμίλα. Προσκεκλημένοι του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Κάρολος και η Καμίλα αυτή τη φορά όχι μόνο δεν αρνήθηκαν μια επίσημη πρόσκληση -την οποία λέγεται ότι επεδίωξε ή ίσως ακόμα και μεθόδευσε ο πρίγκιπας της Ουαλίας-, αλλά ως φαίνεται καταφτάνουν αποφασισμένοι για ένα βραχύ σε διάρκεια αλλά πυκνό σε συναντήσεις, μετακινήσεις, ενδεχομένως και σε συγκινήσεις πρόγραμμα τριών ημερών που θα ξεκινήσει από την Αθήνα και θα ολοκληρωθεί στην Κρήτη στις 11 Μαΐου.

Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη

Γνωστός για τα φιλελληνικά αισθήματά του, τα οποία άλλωστε διατρανώνει σε κάθε ευκαιρία και έχει επιβεβαιώσει πολλάκις με κάθε ιδιωτική επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Κάρολος είχε διαμηνύσει εδώ και καιρό μέσω της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα την επιθυμία του να έρθει στη χώρα μας ως προσκεκλημένος του ελληνικού κράτους. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν κατέχει τον τίτλο του αρχηγού κράτους θα στερήσει από το τυπικό της υποδοχής του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάτι από τη φαντασμαγορία. Ετσι, ούτε κόκκινο χαλί το οποίο είθισται να καλύπτει την άσφαλτο της Ηρώδου του Αττικού κάνοντας εκτυφλωτικό κοντράστ με τις ανθισμένες νεραντζιές των Αθηνών θα δούμε, ούτε το τάγμα των περήφανων Ευζώνων να αποδίδει τιμές στο πριγκιπικό ζεύγος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι τύποι και οι τυπικότητες δεν θα λείψουν, αφού μετά τη συνάντηση που θα έχουν ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κάρολος θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης αναμένονται στην Αθήνα,από τη Γαλλία όπου πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη. Πρώτη στάση τους θα είναι το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, όπου ο Κάρολος θα καταθέσει στεφάνι, ενώ κατόπιν θα γίνουν δεκτοί από τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Αργότερα μέσα στην ημέρα θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ η πρώτη νύχτα των Βρετανών γαλαζοαίματων στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί ιδανικά με το δείπνο που θα παραθέσουν ο κ. Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία στους υψηλούς προσκεκλημένους τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Κάρολος και Καμίλα, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, θα καταλύσουν στην πρεσβευτική κατοικία της Μεγάλης Βρετανίας στο Κολωνάκι, όπου θα ανακτήσουν δυνάμεις για τη συνέχεια της εν Ελλάδι τουρνέ τους η οποία προβλέπεται κοπιαστική. Δεν είναι δα και παιδαρέλια. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας έχει συμπληρώσει 69 Νοέμβρηδες ζωής, ενώ η δούκισσα της Κορνουάλης πέρυσι τον Ιούλιο πάτησε αισίως τα 70. Πάντως, μοιάζουν σαν έτοιμοι από καιρό να ζήσουν τον μύθο τους στην Ελλάδα.

Η δεύτερη μέρα της επίσκεψής τους θα ξεκινήσει με τη συνάντησή τους με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ενώ θα περιλαμβάνει ακόμα κατάθεση στεφάνου στο Συμμαχικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Φαλήρου, επιθεώρηση στην ακταιωρό της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης «HMC Valliant» στον Πειραιά, η οποία συνεργάζεται με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, κεπίσκεψη στο θωρηκτό «Αβέρωφ» καθώς και στην τριήρη «Ολυμπιάς» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Εξίσου απασχολημένη με τον σύζυγό της θα είναι και η Καμίλα. Καλεσμένη της Ελληνίδας πρώτης κυρίας Μπέτυς Μπαζιάνα, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ η δούκισσα της Κορνουάλης έχει επιπλέον προγραμματίσει να παραστεί σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας μαθητών που διοργανώνεται στο πλαίσιο της δράσης της UNESCO «Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» στη Μονή Καισαριανής, αλλά και να επισκεφτεί κέντρο υποστήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Φυσικά, το πριγκιπικό ζεύγος θα κάνει την περαντζάδα του και από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για εκδήλωση του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα. Θα παραστούν ακόμα σε δεξίωση προς τιμήν τους στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία, θα επισκεφθούν και την Αγγλικανική Εκκλησία στο κέντρο των Αθηνών ενώ το βράδυ θα παρακαθίσουν σε ιδιωτικό δείπνο. Την επομένη, λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο Κάρολος και η Καμίλα θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για τον δεύτερο σταθμό της μίνι περιοδείας τους, την Κρήτη, προκειμένου να θαυμάσουν τις αρχαιότητες της Κνωσού και να επισκεφτούν τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Τετάρτη 8 Μαΐου

Το πριγκιπικό ζεύγος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Τετάρτη 9 Μαΐου και ώρα 14:50.

Μετά την άφιξή τους θα μεταβούν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί, θα πραγματοποιηθεί τελετή κατάθεσης στεφάνου, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Αμέσως μετά, ο πρίγκιπας Κάρολος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Το βράδυ στις 20:30, το πριγκιπικό ζεύγος θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πέμπτη 10 Μαΐου

Την Πέμπτη 10 Μαΐου, στις 10:10 το πρωί, ο πρίγκιπας Κάρολος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Στις 11:30 θα επισκεφτούν το Συμμαχικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο. Εκεί, ο πρίγκιπας Κάρολος θα καταθέσει στεφάνι.

Αμέσως μετά, ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα μεταβεί στον Πειραιά, για να επισκεφθεί το HMS Echo και την ακταιωρό της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης HMC Valiant που συνεργάζεται με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου και ειδικότερα το θωρηκτό – καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ», και την Τριήρη «Ολυμπιάς» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ξεχωριστό θα είναι το πρόγραμμα της δούκισσας της Κορνουάλης, που στις 12:30 θα επισκεφθεί την Μονή Καισαριανής όπου και θα συμμετάσχει σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με μαθητές με θέμα το παιδικό βιβλίο με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Παρασκευή 11 Μαΐου

Την Παρασκευή 11 Μαΐου ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφτούν την Κρήτη, όπου και θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Αφού περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο, ο πρίγκιπας Κάρολος θα επισκεφθεί τους χώρους της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής ενώ η Καμίλλα περίπου στις 13:45, θα μεταβεί στο Οινοποιείο Λυραράκη.

Λίγο αργότερα, στις 14:30 περίπου θα μεταβούν στις Άνω Αρχάνες Ηρακλείου, όπου θα ενημερωθούν για το έργο της ΜΚΟ Οργανισμός Ανάπτυξης Ηρακλείου που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Στέγασης και Ομαλής Ένταξης Προσφύγων στην τοπική κοινωνία και θα συνομιλήσουν με μετανάστες, εθελοντές και μέλη της κοινότητας στο Παλαιό Σχολείο.

Στις 3.15 το μεσημέρι, το πριγκιπικό ζεύγος θα φθάσει στις Αρχάνες, όπου μέχρι τις 4 το μεσημέρι θα παρακολουθήσουν τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις 4.20 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί με ειδική πτήση η αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».
Το tweet του Clarence House ανακοίνωσε την επίσκεψη του ζεύγους στην Ελλάδα.

Γιατί, βασίλισσα Ελισάβετ;

Καντάρια μελάνης έχουν χυθεί και δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας έχουν αναδυθεί τα τελευταία 66 χρόνια, όσα δηλαδή η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ κατέχει τον θρόνο της μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, για το γεγονός ότι ποτέ στη διάρκεια της θητείας της δεν αποφάσισε να επισκεφτεί επισήμως την Ελλάδα. Και κατά πώς φαίνεται, τόσο από το προχωρημένο της ηλικίας της όσο και από το γεγονός ότι ο Κάρολος πραγματοποιεί πλέον τις επίσημες επισκέψεις για λογαριασμό του στέμματος, δεν θα το επιχειρήσει ποτέ. «Είναι δυνατόν να χώρεσαν στο βεβαρυμένο πρόγραμμα της Ελισάβετ επίσημες επισκέψεις σε 116 χώρες, αναδεικνύοντάς τη σε μία από τις πλέον δραστήριες και κοσμοπολίτισσες μονάρχες, αλλά όχι στην Ελλάδα;», αναρωτιούνται πολλοί. Η αλήθεια είναι ότι άλλες φορές συνέτρεχαν σοβαροί πολιτικοί λόγοι, όπως το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Κύπρου, άλλες προέκυπταν συγκυρίες που δεν επέτρεψαν στη βασίλισσα να επισκεφτεί τη χώρα καταγωγής του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου Β’, τουλάχιστον μετά την ενθρόνισή της στις 2 Ιουνίου του 1953.

Διότι τρία χρόνια νωρίτερα, στις 8 Δεκεμβρίου του 1950, η τότε διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο μέλλων ακόμα σύζυγός της κατέπλευσαν στα ανοιχτά του Πειραιά, έπειτα από ταξίδι τους στη Μάλτα. Οι τότε βασιλείς της Ελλάδος Παύλος και Φρειδερίκη επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στη διάδοχο, η οποία στη διάρκεια της διήμερης παραμονής της στην Αθήνα επισκέφθηκε τη Βουλή των Ελλήνων, το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και την Ακρόπολη. Μισό αιώνα μετά τα αγαπημένα αθηναϊκά «hot spots» των γαλαζοαίματων δεν φαίνονται ιδιαίτερα αλλαγμένα.

Πάντως, πολλοί ισχυρίζονται ότι εκείνο που έχει κρατήσει μακριά τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ από την Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση που είχε ο πατέρας του Φίλιππου, πρίγκιπας Ανδρέας, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο και στη συνέχεια σε ισόβια εξορία, μετά τη μικρασιατική εκστρατεία στην οποία είχε ηγετικό ρόλο και η οποία έφερε τελικά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τότε όλα τα μέλη της οικογένειας του Φίλιππου που ζούσαν στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα έφυγαν για τη Γαλλία. Λέγεται μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Φίλιππος, μόλις ενός έτους τότε, κοιμόταν σε ένα καφάσι φρούτων. Ιστορικοί θεωρούν ότι ο 97χρονος σήμερα δούκας του Εδιμβούργου δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει όσα υπέστη -προφανώς αδίκως για τον ίδιο- η οικογένειά του, πράγμα που άλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί και σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2011 με αφορμή τα 90ά γενέθλιά του.

Η βασίλισσα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ελλάδα και το 1964 προκειμένου να παραστεί στον γάμο του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ με την Αννα Μαρία και να ανταποδώσει την επίσημη επίσκεψη του Παύλου και της Φρειδερίκης την προηγούμενη χρονιά στο Λονδίνο. Η εγκυμοσύνη της όμως δεν της επέτρεπε αεροπορικές μετακινήσεις. Ετσι, τον βρετανικό θρόνο εκπροσώπησαν ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος μαζί με τα παιδιά τους πρίγκιπα Κάρολο και πριγκίπισσα Αννα. Μάλιστα, τότε ο Κάρολος που είχε απολαύσει την παραμονή του στην Ελλάδα με βουτιές στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης και είχε πάρει μια γεύση από το περίφημο «Athens by night» είχε χαρακτηριστεί από μερίδα του Τύπου «τεντιμπόης». Ο 21χρονος πρίγκιπας της Ουαλίας είχε απωθήσει Γάλλους φωτορεπόρτερ που τον πολιορκούσαν για ένα στιγμιότυπο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη μήνιν τους και να φέρει με χαρά πηχυαίους πουληστερούς τίτλους και εισπράξεις στην «Daily Mail».

 

Ο τεντιμπόης που έγινε προσκυνητής

Μολονότι ο Κάρολος μεγάλωσε με τις νουθεσίες του πατέρα του και γαλουχήθηκε για να γίνει ένας σκληρός, αρρενωπός και αψύς άνδρας -θρυλείται ότι η ανατροφή του ήταν διαχρονικά λόγος έριδας ανάμεσα στην Ελισάβετ και τον Φίλιππο-, φαίνεται ότι έμεινε αλώβητος και «αμόλυντος» από την απαξία του προς την Ελλάδα. Τουναντίον, ο πρίγκιπας της Ουαλίας είναι λάτρης της γενέτειρας του πατέρα του και δεδηλωμένος φιλέλληνας. Οι επισκέψεις του τα καλοκαίρια στα νησιά, όπως πέρυσι, όταν λέγεται ότι πέρασε μέρος των διακοπών του σε Κέρκυρα και Χαλκιδική ταξιδεύοντας με τη θαλαμηγό του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, αλλά και η βαθιά πνευματική σχέση του με τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους, επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές.

Ειδικά στο «Περιβόλι της Παναγιάς», φαίνεται ότι ο φυσιοδίφης και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά θέματα Κάρολος έχει βρει έναν τόπο ηρεμίας, συγκέντρωσης, συλλογισμού και πνευματικής ανάτασης. Οι περίπατοί του στα κατάφυτα μονοπάτια του Αθω, άλλωστε, ήταν και το ιδανικό, το αλάθητο γιατρικό του, όταν μετά τον αδόκητο χαμό της πριγκίπισσας Νταϊάνας στο αυτοκινητικό δυστύχημα του Παρισιού το 1997 βρήκε καταφύγιο σε έναν τόπο σχεδόν μυσταγωγικό που θα γινόταν έκτοτε το ησυχαστήριό του. Στον Αθω ο Κάρολος είχε μια πολύ προσωπική στιγμή επιφοίτησης, την οποία δεν λησμόνησε ποτέ. Επειτα από εκείνη την πρώτη επαφή του με το Αγιον Ορος, τους πνευματικούς πατέρες, την απλότητα και την ουσιαστική λιτότητα των υλικών, θα ακολουθούσαν πολλές και συχνές επισκέψεις του. Μόνο το 2004 βρέθηκε στη Μονή Βατοπεδίου τρεις φορές -κάποιες μάλιστα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.Πάντως, οι αξίες και η παράδοση του ορθόδοξου δόγματος φαίνεται ότι τον συγκινούν, τον εμπνέουν και τον γαληνεύουν. Την έμπρακτη ανταπόδωσή του προς το Αγιον Ορος έσπευσε να τη δείξει απτά όταν πριν από μερικά χρόνια δημιούργησε την οργάνωση «Φίλοι του Αγίου Ορους» με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την αναστήλωση της Μονής Χιλανδαρίου η οποία είχε καταστραφεί από φωτιά.

Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν

Αυτή η περασμένη με το λούστρο της πνευματικότητας πλευρά του Κάρολου εκπλήσσει πολλούς, ειδικά όταν φέρνουν στον νου τους την επεισοδιακή σχέση του με την Καμίλα, για την ευόδωση της οποίας χρειάστηκαν τέσσερις δεκαετίες, ο γάμος του Καρόλου με την Νταϊάνα και ο ξαφνικός θάνατος της τελευταίας σε ένα τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα. Οι δύο -κάποτε- νέοι γνωρίστηκαν το μακρινό 1970 σε αγώνα πόλο με άλογα. Ναι, ήταν από εκείνους τους κινηματογραφικούς έρωτες με την πρώτη ματιά. Ο φέρελπις πρίγκιπας γοητεύτηκε από τα μάτια της Καμίλα, από ένα αδιόρατο στους άλλους αλλά πολύ προφανές στον ίδιο χαμόγελο που εξέπεμπε η παρουσία της.

Αποφάσισε να την ταράξει στη γαλαζοαίματη νομιμότητα με τηλέφωνα, λουλούδια, παλιοκαιρίσιο αλλά αποτελεσματικό κατά πώς φαίνεται φλερτ. Εγιναν ένα πολυσυζητημένο, ευτυχισμένο ζευγάρι. Ταιριαστό για όλους, εκτός από το παλάτι που δεν μπορούσε με τίποτα να χωνέψει ότι ο διάδοχος του στέμματος θα παντρευόταν μια γυναίκα χωρίς ευγενική καταγωγή και κυρίως που είχε ήδη απολέσει την παρθενιά της. Ποιος να το έλεγε τότε στην Ελισάβετ ότι σχεδόν μισό αιώνα μετά ο εγγονός της (βλ. Χάρι) θα ετοιμαζόταν να παντρευτεί μια διαζευγμένη γυναίκα (βλ. Μέγκαν Μαρκλ) με τις ευλογίες της ίδιας;

Η στρατιωτική θητεία του Κάρολου ήταν η ιδανική συγκυρία προκειμένου οι δύο ερωτευμένοι νέοι να απομακρυνθούν. Η Καμίλα παντρεύτηκε τον Αντριου Πάρκερ Μπόουλς και ο Κάρολος την απογοήτευσή του. Ωστόσο, άμα τη επιστροφή του στη Μεγάλη Βρετανία οι δυο τους συνέχισαν να είναι αυτό που οι Αγγλοι ονομάζουν «friends with benefits». Τίποτα και κανείς δεν μπορούσε να τους χωρίσει. Ούτε καν η λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, την οποία ο Κάρολος έκανε σύζυγό του και πριγκίπισσα τον Ιούλιο του 1981. Φυσικά και ο έρωτας έχει γεννηθεί για δύο, πράγμα που σημαίνει ότι στην εξίσωση δεν χωρούσε η Νταϊάνα.

Ειδικά από το 1986 και μετά ο Κάρολος και η Καμίλα μοιράζονταν πολύ περισσότερα από το ίδιο κρεβάτι, τις ίδιες τις ζωές τους. Για περίπου μία δεκαετία παρέμεινε κοινό μυστικό στο παλάτι, μέχρι που το 1995 ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η Νταϊάνα ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε διάσταση. Εναν χρόνο μετά το διαζύγιο άνοιξε ο δρόμος της Καμίλα προς το Clarence House, στο οποίο τελικά εγκαταστάθηκε το 2003. Ο Κάρολος και η Καμίλα δεν ήταν πια παιδιά των λουλουδιών, αλλά ενήλικες με μπόλικες άσπρες τρίχες στο κεφάλι. Το happy end της ιστορίας τους γράφτηκε με μια σεμνή και ταπεινή τελετή τον Απρίλιο του 2005.
Ο Κάρολος και η Καμίλα είχαν απολαύσει τα νερά και τη φιλοξενία της Κέρκυρας σε παλαιότερες διακοπές τους

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below