Η ιστορία της Jacky Dejo, που παρουσιάζεται σε ένα νέο άρθρο στους New York Times, καταδεικνύει τους κινδύνους μιας διαδικτυακής καριέρας που αρχίζει στην παιδική ηλικία. Κάποτε μιλούσαμε για τα «παιδιά-θαύματα» της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, πολλά από τα οποία κατέληγαν να καούν από την πρώιμη φήμη και τους κινδύνους της. Σήμερα είναι σημαντικό επίσης να δώσουμε προσοχή στους ανήλικους influencers, που έχουν ως ατζέντηδες τους γονείς τους.

Όταν η οικογένεια της Jacky Dejo δημιούργησε το πρώτο της διαδικτυακό προφίλ, εκείνη ήταν μόλις 6 ετών. Τα επόμενα χρόνια το κοινό που χτίστηκε απαρτιζόταν σε μεγάλο ποσοστό από ενήλικες άντρες. Στα 16 της, με τη συγκατάθεση των γονέων της, κέρδιζε δεκάδες χιλιάδες δολάρια χρεώνοντας την πρόσβαση σε διαδικτυακές φωτογραφίες και βίντεό της. Αυτό το περιεχόμενο μεταφέρθηκε, κατόπιν, στην προσωπική της ιστοσελίδα, όπου έδωσε τη δυνατότητα και σε άλλα κορίτσια να πωλούν φωτογραφίες τους και, όταν έκλεισε τα 18 της, στο OnlyFans.

Στο προφίλ της στο Instagram, όπου αυτοπροσδιορίζεται ως «μοντέλο, αθλήτρια και snowboarder», τη βλέπουμε σε διάφορες αισθησιακές πόζες – σε κάποιες από αυτές με μικροσκοπικά μπικίνι, σέξι δαντελωτά εσώρουχα, στολές μαθήτριας ή μικρού κοριτσιού. Πλέον, τουλάχιστον βάσει του νόμου, το περιεχόμενο που θα μοιραστεί και το κοινό με το οποίο θα το μοιραστεί είναι προσωπικές επιλογές της. Το πρόβλημα όμως έγκειται στη διαδρομή της στην ανήλικη ζωή που την οδήγησε μέχρι εδώ. Μια διαδρομή όπου φαίνεται να κανονικοποιήθηκε η δημόσια έκθεση του σώματος και της σεξουαλικότητάς της σε ηλικίες στις οποίες δεν ήταν ακόμα σε θέση να αποφασίζει η ίδια για τον εαυτό της.

Κανονικοποιήθηκε η δημόσια έκθεση του σώματος και της σεξουαλικότητάς της σε ηλικίες στις οποίες δεν ήταν ακόμα σε θέση να αποφασίζει η ίδια για τον εαυτό της.

Μάλιστα η Jacky δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Όπως σχολιάζουν οι New York Times, στο Instagram υπάρχουν χιλιάδες λογαριασμοί ανήλικων κοριτσιών, τους οποίους διαχειρίζονται οι γονείς τους, και αλγόριθμοι που κατευθύνουν το περιεχόμενό τους σε παιδόφιλους.

«Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ψυχοπαθείς» λέει η Jacky στο αμερικανικό μέσο, αναδεικνύοντας τον αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που διατρέχουν αυτά τα κορίτσια. Και, σε κάθε περίπτωση, όταν μετατρέπονται σε σεξουαλικά αντικείμενα μέσα από μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, και μάλιστα με χρηματικό αντίτιμο που καταλήγει στα χέρια των γονέων και των κηδεμόνων τους, τα όρια ανάμεσα σε ένα παιχνίδι με τα social media και το sex working καταργούνται.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below