Υπάρχουν άνθρωποι που κερδίζουν τον συνομιλητή τους με την πρώτη τους κουβέντα και γίνονται το επίκεντρο της προσοχής αμέσως μόλις μπουν σε έναν χώρο. Αυτό δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά με τη θετική αύρα και την ηρεμία που αποπνέουν.
Με έναν τέτοιο άνθρωπο είχα τη χαρά να συνομιλήσω πρόσφατα. Μπορεί η συζήτησή μας να έγινε μέσω υπολογιστή, αλλά η οθόνη δεν ήταν αρκετή για να κρύψει τους λόγους που τον κάνουν τόσο αγαπητό στο ελληνικό και όχι μόνο κοινό. Ευγενικός, προσηνής και γοητευτικός ο Jack Savoretti απάντησε στις ερωτήσεις μου με χαμόγελο και χωρίς να δυσανασχετήσει λεπτό για τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε.
Με καταγωγή από την Ιταλία και ένα ιδιαίτερο γρέζι στη φωνή, στη χώρα μας έγινε ιδιαίτερα γνωστός μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού “What more can I do?”, ενώ παγκοσμίως έχει αγαπηθεί τόσο για τη μουσική όσο και για τους στίχους των τραγουδιών του, οι οποίοι – όπως παραδέχεται ο ίδιος – προέρχονται από προσωπικά βιώματα ή βιώματα κοντινών του ανθρώπων. Έχει μεγαλώσει στη Βρετανία, είναι παντρεμένος με την ηθοποιό, Jemma Powell και μαζί έχουν δύο παιδιά.
Με την περιοδεία του “Europiana” σε εξέλιξη, η Ελλάδα γίνεται για πρώτη φορά ένας από τους χειμερινούς προορισμούς του, πράγμα για το οποίο ανυπομονεί, καθώς θέλει να δει πώς είναι η χώρα μας τον χειμώνα.
Αν θέλετε να τον ακούσετε live μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριό σας εδώ για τη συναυλία του στο γήπεδο Tae Κwon Do στις 3 Δεκεμβρίου. Για να μαθετε περισσότερα για το πώς δημιουργεί τα τραγούδια του, τη γνώμη του για τη χώρα μας, αλλά και τους ανθρώπους που γίνονται η έμπνευσή του, συνεχίστε την ανάγνωση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η αγάπη του για την Ελλάδα και η επερχόμενη συναυλία του
«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τις επόμενες συναυλίες στην Ελλάδα. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δύο μέρη που υπεραγαπώ. Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε χειμώνα στη χώρα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου και το περιμένουμε με ανυπομονησία. Ελπίζω να είναι ένα υπέροχο show. Γίνονται επίσης κοντά στα Χριστούγεννα, οπότε είμαι περίεργος να δω πώς θα είναι.
Αγαπώ πολύ τη θάλασσα, αλλά και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Νιώθω πολύ οικεία. Η Ελλάδα έχει κάτι μαγικό. Είναι σαν βρίσκεται στο μέσο δύο κόσμων, της ευρωπαϊκής Μεσογείου και της Δυτικής Μεσογείου. Νιώθω πως ισορροπεί πάντα σε ένα άκρο. Μοιάζει με την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά έχει κάτι το διαφορετικό. Νομίζω πως αυτό είναι η ιστορία. Έχει περισσότερη ιστορία. Τη μυρίζεις. Αυτό σε μπερδεύει αρκετά.
Πρώτη φορά στη ζωή μου ήρθα στη χώρα σε νεαρή ηλικία. Είχα μαζί έναν φίλο από την Αμερική και του είπα να μην ανησυχεί, γιατί ένιωθα πολύ οικεία. Μεσογειακός λαός, εμφανισιακά κοντά σε εμένα, θύμιζε Ιταλία. Νόμιζα πως θα ήταν εύκολο. Μα δεν ήταν. Δεν καταλάβαινα τίποτα. Η γλώσσα είναι διαφορετική, δεν υπάρχει κάποιο λατινικό στοιχείο, δεν είναι όπως τα ιταλικά ή τα ισπανικά. Και αυτό είναι που αγαπώ στην Ελλάδα, αυτό το μυστικιστικό στοιχείο. Είναι κάτι που γνωρίζω, αλλά και κάτι που πρέπει να ανακαλύψω ταυτόχρονα».
Η άγνωστη ιστορία από την πρώτη του συναυλία στην Ελλάδα
«Όταν βρέθηκα στην Ελλάδα για την πρώτη μου συναυλία, πήραμε ένα ταξί. Ο οδηγός μάς ρώτησε αν είμαστε μαζί με τον Savoretti. Απαντήσαμε “ναι”. “Ξέρετε”, μας είπε, “Αγαπώ το τραγούδι του, What more can I do”. Δεν ήξερε ποιος ήμουν. Και νομίζω αυτό είναι που αγαπώ πολύ στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι ερωτεύονται πρώτα τη μουσική. Το τραγούδι έπαιζε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά δεν μας γνώριζαν. Και νομίζω αυτό μου συνέβη για πρώτη φορά. Συγκινήθηκα και κρατάω μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου για την Ελλάδα. Ήρθαμε πρώτη φορά σε μια χώρα, σε μια πόλη, που δεν είχαμε ξαναβρεθεί και φάνηκε πως ο κόσμος μάς διάλεξε. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό».
Ιταλία – Αγγλία: Οι χώρες που μεγάλωσε και τι αγαπά στην καθεμία
«Δεν μεγάλωσα στην Ιταλία. Πήγαινα περισσότερο για διακοπές. Μπορεί να μην έζησα εκεί, αλλά νιώθω πάντα σαν το σπίτι μου. Οι άνθρωποί της είναι απίστευτα ζεστοί και καλοσυνάτοι. Επίσης, έχει μοναδική ιστορία, πολιτισμό και κουλτούρα – δεν είναι τυχαίο το ότι δέχεται όλον τον χρόνο τόσο μεγάλο ποσοστό τουριστών.
Στην Ιταλία κάνω περισσότερο διακοπές. Μου λείπει, όμως, ο καιρός της. Ο φυσιολογικός καιρός. Ό,τι κι αν λένε ο καιρός στην Αγγλία δεν είναι καλός. Αλλά αγαπώ την Αγγλία. Αγαπώ την ιστορία και τον μοντέρνο πολιτισμό της, το πόσο προοδευτική χώρα είναι, το πόσο καλή επικοινωνία έχουν, το πόσο εκλεπτυσμένοι είναι οι Βρετανοί».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η προσπάθεια για σύνθεση τραγουδιών στην ιταλική γλώσσα
«Ναι, ξεκίνησα να γράφω τραγούδια στα ιταλικά. Μα δεν είναι τόσο εύκολο. Η γλώσσα είναι εύπλαστη, παιχνιδιάρικη, αλλά το να γράφεις είναι πολύ διαφορετικό από το να μιλάς. Τα τραγούδια πρέπει να θυμίζουν ποιήματα στην ιταλική γλώσσα – εικάζω πως το ίδιο θα συμβαίνει και στα ελληνικά. Στα αγγλικά δεν ισχύει αυτό, αν το τραγούδι είναι πολύ… ποιητικό μοιάζει ακατανόητο ή γίνεται βαρετό».
Η πιο αγαπημένη του στιγμή σε συναυλία
«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Μου έρχονται πολλές στο μυαλό. Περισσότερο έχει να κάνει με την ενέργεια που νιώθεις εκείνη τη στιγμή. Η σύνδεση με τον κόσμο. Πρόκειται για ένα θεϊκό συναίσθημα, το να μπορείς να στέκεσαι στη σκηνή και είτε από κάτω υπάρχουν δύο άτομα είτε δύο χιλιάδες να συνδεθείς, να μεταδώσεις ένα συναίσθημα σε κάποιον που δεν βλέπεις ξεκάθαρα. Είναι μοναδικό, υπέροχο. Είναι μια σπίθα, για την οποία πρέπει να παλέψεις, επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να συνδεθείς με όλους. Θεωρώ πως είναι μια αρκετά πνευματική κατάσταση.
Σίγουρα έχουν υπάρξει στιγμές που δεν έχω καταφέρει και εγώ να μεταφέρω στο κοινό αυτή τη σπίθα. Ειδικά στις αρχές. Το παλεύεις, όμως, και έτσι ένα βράδυ σταματούν να σε “αγνοούν” και σε ακούνε. Κι αυτή η εμπειρία είναι μοναδική. Το βλέπεις να γίνεται. Βλέπεις κάποιον να κλαίει, να αγκαλιάζεται, να δίνει ένα φιλί, αυτό το συναίσθημα είναι υπέροχο. Δεν συμβαίνει πάντα, μα το προσπαθείς και όταν γίνεται θέλεις κι άλλο».
Europiana: Το τελευταίο του άλμπουμ είναι μια γιορτή
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Τα τελευταία χρόνια χάσαμε την “επαφή”. Δεν μπορούσαμε να βγούμε, να ταξιδέψουμε, να χορέψουμε, να εξερευνήσουμε. Χάσαμε όλα όσα πρεσβεύει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και θέλησα να επαναφέρω αυτή την “πολυτέλεια” του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τον ρομαντισμό του, την αίγλη του.
Έμπνευση άντλησα από τις αναμνήσεις μου και από τα παιδιά μου. Ήταν αποκαρδιωτικό να τα βλέπω να μην χτίζουν αναμνήσεις που εγώ είχα. Ήταν απλώς κλεισμένα στο σπίτι. Και τολμώ να πω, με κάθε επιφύλαξη επειδή όλοι το ζήσαμε διαφορετικά, πως το πρώτο lockdown ήταν για εμάς μια όμορφη περίοδος. Ταξιδεύω συχνά και η πολυτέλεια του να βρίσκομαι στο σπίτι, χωρίς να νιώθω ενοχές που δεν δουλεύω, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε να την κάνουμε να μοιάζει με γιορτή. Και τότε ξεκίνησα να ακούω μουσική που θύμιζε περισσότερο διακοπές και γιορτές. Ήταν, μάλιστα, η κόρη μου που με ρώτησε γιατί δεν ακούγαμε πιο συχνά αυτή τη μουσική. Σκέφτηκα πως είχε δίκιο και έτσι ξεκίνησα το Europiana».
Εργασία και οικογένεια: Πώς συνδυάζονται;
«Το καλύτερο και το χειρότερο κομμάτι της δουλειάς είναι αυτό – να κάνω κάτι που αγαπώ, δηλαδή, αλλά να μου λείπουν τα παιδιά μου. Προσπαθώ να είμαι συχνά στο σπίτι και όταν βρίσκομαι με την οικογένειά μου είμαι πραγματικά “εκεί”. Για την ακρίβεια, μπορώ να σας πω ότι βλέπω πιο συχνά τα παιδιά μου από όσο φίλοι που έχουν ένα κανονικό οχτάωρο 9 με 5, ας πούμε. Επιπλέον, γνωρίζοντας πως με περιμένουν ανυπομονώ να γυρίσω σπίτι. Έχω έναν σκοπό. Όλο αυτό ξεκίνησε πιο εγωιστικά, μα χαίρομαι πολύ που άλλαξε».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι πηγές έμπνευσής του
«Η οικογένειά μου είναι η έμπνευσή μου. Βασικά, οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις μου, μαζί με την οικογένειά μου, είναι η έμπνευσή μου. Ό,τι γράφω το έχω ζήσει ή με κάποιο τρόπο με έχει επηρεάσει. Μια ιστορία που είδα στις ειδήσεις, ένα συμβάν που παρατήρησα στον δρόμο, μια ανάμνηση, μια ταινία. Δεν έχω πολλή δημιουργική φαντασία και δεν είμαι αυτό που λέμε “εφευρετικός”. Δεν δημιουργώ ιστορίες, εύχομαι να μπορούσα, αλλά τα περισσότερα από αυτά που ακούτε έχουν συμβεί – όχι απαραίτητα σε εμένα».
Το ελληνικό νησί που θα ήθελε να επισκεφθεί
«Θα ήθελα να ξαναέρθω στην Ελλάδα καλοκαίρι, όχι απαραίτητα για δουλειά. Αν έχεις τέτοια ευκαιρία δεν τη χάνεις. Μου αρέσουν πολλά σημεία στη χώρα, αλλά θέλω να πάω τους Παξούς. Ακούω ότι είναι υπέροχα και θέλω να επισκεφθώ το νησί πριν γίνει πολύ “τουριστικό”. Επίσης, θα ήθελα να επισκεφθώ περισσότερα μέρη στην ηπειρωτική Ελλάδα, μου έχουν πει τα καλύτερα και για εκεί».
Κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram @jacksavoretti