Είναι το ξενοδοχείο-στολίδι στη Χαλκιδική, όπου απολαμβάνουμε να επιστρέφουμε. Ο λόγος για το Eagles Resort, έναν παράδεισο χαλάρωσης, αναψυχής και επαφής με τη φύση, που συνδυάζει μία ανεκτίμητης αξίας 70s ατμόσφαιρα (στο Eagles Palace) με την ήσυχη πολυτέλεια των Eagles Villas. To ξενοδοχείο που ανανεώθηκε πρόσφατα, με τις Executive Junior Suites στην καρδιά του θρυλικού Eagles Palace, ποντάρει ανέκαθεν στον συνδυασμό της κλασικής κομψότητας με τη μοντέρνα αισθητική. Στις σουίτες που σχεδίασε το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity Architects σε συνεργασία με το γραφείο σχεδιασμού εσωτερικών χώρων Τopin Interiors κυριαρχεί ο σεβασμός στην μορφολογία του κτηρίου που βρίθει αναφορών στη μοναστηριακή αρχιτεκτονική. Η γειτνίαση με το Άγιο Όρος δεν περνά απαρατήρητη καθώς έπιπλα από ξύλο καρυδιάς μεταφέρουν στο σήμερα την τεχνική της ξυλογλυπτικής, ενώ τα μοτίβα στα υφαντά, χαρακτηριστικά της εκκλησιαστικής τέχνης, μεταφέρονται στα πολυτελή υφάσματα με ιδιαίτερα patterns. Η καμάρα ως σύμβολο της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής αποτελεί σημαντικό στοιχείο του χώρου, όπως και η ειδική διάτρητη κατασκευή που χωρίζει το υπνοδωμάτιο από το μπάνιο προσφέροντας φυσικό φωτισμό.
Όχι τυχαία, οι καμάρες δίνουν το όνομά τους στο fine dining εστιατόριο του «Eagles Palace», Kamares, εκεί όπου, κάτω από πανύψηλα πεύκα και λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στήνεται κάθε βράδυ το ιδανικό σκηνικό για ένα ονειρεμένο δείπνο. Οι Kamares λειτουργούν φέτος υπό την υψηλή εποπτεία του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, ενός από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες σεφ. Έχοντας αποφοιτήσει από τη φημισμένη σχολή μαγειρικής Ferrandi στο Παρίσι και εργαστεί σε μερικά από τα πιο διάσημα εστιατόρια του κόσμου, ο Τσιοτίνης είναι συνιδρυτής του πρωτοποριακού εστιατορίου CTC Athens που το 2021 κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin. Τίμιος μάγειρας, με τεράστια αγάπη για την τέχνη του (κι ας μην την αποκαλεί έτσι ο ίδιος), με πανέξυπνες ιδέες και αξιοζήλευτη αισθητική, ο Τσιοτίνης, με χιούμορ που ανταγωνίζεται την τελειομανία του, παραδίδει εξαίσια ισορροπημένα πιάτα με τη γεύση και την ομορφιά σε απόλυτα αρμονική σχέση.
Η σχέση του με τις Kamares ήταν ένας έρωτας με την πρώτη ματιά. Όπως σημειώνει ο ίδιος, «από την πρώτη στιγμή που το επισκέφτηκα και ένιωσα την ενέργεια του χώρου, σκέφτηκα πως εδώ θα κάνω την κουζίνα που αγαπώ. Είναι ένα εστιατόριο που μου ταιριάζει πολύ», λέει ο σεφ, που οραματίστηκε ένα άκρως εντυπωσιακό μενού για την ειδυλλιακή βεράντα του εστιατορίου με μαγευτική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Η παράδοση είναι εδώ, στις γεύσεις και τις πρώτες ύλες, αλλά οι τεχνικές, οι υφές, οι ευφάνταστοι συνδυασμοί μαρτυρούν ότι στα πιάτα γεύεται κανείς κάτι από το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας. Όπως υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, η ελληνική κουζίνα έχει μόλις αρχίσει να αποκτά τη θέση που της αναλογεί και πιστεύει ακράδαντα πως τα επόμενα χρόνια θα ανθίσει ακόμα περισσότερο. (Πράγματι, πιάτα όπως η εκδοχή του σεφ για την αθηναϊκή σαλάτα είναι η παντοτινή καλοκαιρινή μας αγάπη. Αναζητήστε την στο Αρμύρα του Eagles Palace και θα μας θυμηθείτε).
Στο μενού του Τσιοτίνη για το Kamares πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα προϊόντα που προμηθεύεται καθημερινά από παραγωγούς της Χαλκιδικής και ψαράδες της ευρύτερης περιοχής, μαζί με βότανα και λαχανικά που καλλιεργούνται στο μποστάνι του resort. Το pairing με επιλεγμένες ετικέτες από την εκλεπτυσμένη λίστα κρασιών αναδεικνύει περαιτέρω την αληθινή ταυτότητα και την ουσιαστική γεύση κάθε πιάτου, αναβαθμίζοντας την εμπειρία του φαγητού σε ένα ταξίδι για όλες τις αισθήσεις.
«Ένα μενού οφείλει να κάνει τον καλεσμένο να ταξιδέψει. Να κλείσει στο τέλος της βραδιάς τα μάτια και να πει πως άξιζε», καταλήγει ο σεφ. Και πράγματι, όταν βρίσκεσαι στο ονειρικό σκηνικό στις Kamares, νιώθεις σαν να πρωταγωνιστείς σε ρομαντική κομεντί, στη σκηνή όπου το (προσεχώς) ζευγάρι ανταλλάσσει εξυπνάδες που μετατρέπονται σιγά σιγά σε υποσχέσεις πάνω από ένα πιάτο ζωγραφιά όπως είναι το ταρτάρ από καπνιστό λαυράκι με γρανίτα ακτινίδιο. Την ώρα του γλυκού νιώθεις την ανάγκη να κάνεις ησυχία για χάρη αυτού του δίσκου 45 στροφών που φτάνει στο τραπέζι σου για να απολαύσεις τη γευστική μουσική που συνθέτουν μια σταλιά παγωτό κι πολύτιμο κομμάτι σοκολάτας με μια σπάνια, ντελικάτη υφή.
Όχι τυχαία όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα ξενοδοχειακό διαμάντι που πέρυσι γιόρτασε μισό αιώνα ζωής προσθέτοντας είκοσι νέες σουίτες, συμπεριλαμβανομένης και μιας εντυπωσιακής Presidential suite, στους ήδη υπάρχοντες χώρους φιλοξενίας. «Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσεις την ιστορία και την κληρονομιά ενός ξενοδοχείου όπως το Eagles Resort, είναι να σχεδιάζεις για το μέλλον του», ακούσαμε τον Ντίνο Τορνιβούκα, Group CEO της TOR HOTEL GROUP, να λέει για το ξενοδοχείο – θεσμό στη Χαλκιδική, στο οποίο ήδη διαπρέπει η νέα γενιά της οικογένειας, οι δύο δυναμικές και πολυτάλαντες κόρες του, Χριστίνα και Ισμήνη.
Η συνάντηση της οικογένειας Τορνιβούκα, που μετρά τέσσερις γενιές ξενοδόχων, με τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ, Αλέξανδρο Τσιοτίνη, ένα σημαιοφόρο της νέας ελληνικής υψηλής γαστρονομίας, είναι η ελληνική φιλοξενία στα καλύτερά της και μία ολοκληρωμένη πρόταση εμπειρίας διακοπών.