Απόψε, Δευτέρα 19 Αυγούστου, είναι μια ξεχωριστή βραδιά καθώς έρχεται η Υπερπανσέληνος του Αυγούστου, γνωστή και ως Πανσέληνος του Οξύρυγχου αλλά και Μπλε Σελήνη, όπως ονομάζεται ένα φαινόμενο που παρατηρείται μία φορά στα 2-3 χρόνια. Μια Σελήνη, δηλαδή, 15% φωτεινότερη και 30% μεγαλύτερη από άλλες Πανσελήνους.

Αυτό το ουράνιο υπερθέαμα οφείλεται στο γεγονός ότι η τροχιά του φυσικού δορυφόρου μας φτάνει απόψε στο κοντινότερο σημείο της στη Γη. Θα το απολαύσουμε ιδανικά την ώρα που ανατέλλει (στην Ελλάδα, στις 20.22 μ.μ.), αφού όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα δημιουργείται η εντύπωση ότι είναι ακόμα μεγαλύτερο. Θα αναζητήσουμε μια τοποθεσία μακριά από τα φώτα της πόλης και άλλες πηγές ηχορρύπανσης. Ιδανικό είναι φυσικά να μην υπάρχουν σύννεφα – αν και αυτό δεν είναι δύσκολο να συμβεί στη χώρα μας τον Αύγουστο.

Πανσέληνος του Οξύρυγχου ονομάστηκε γιατί τον Αύγουστο θεωρείται πιο αποδοτική η αλιεία του συγκεκριμένου ψαριού, που μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 2 μέτρα και σε βάρος τα 900 κιλά και είναι γνωστό και ως μουρούνα. Το φεγγάρι έχει πάρει και άλλες ονομασίες εμπνευσμένες από υπαίθριες δραστηριότητες, διαφορετικές κάθε μήνα, οι οποίες σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας είναι αναπόσπαστα συνδεμένες με τη φάση της Σελήνης και βέβαια με τις εποχές του χρόνου.

Παρακολουθήστε ένα σχετικό βίντεο:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Museum of Science (@museumofscience)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below