Ο 15χρονος Νικ μεγάλωσε παρακολουθώντας ταινίες όπου ο καλός της ιστορίας είναι αυτός που κερδίζει τελικά το κορίτσι, οι οποίες διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες του από τις σχέσεις. Όταν όμως άρχισε να φλερτάρει με τις συμμαθήτριές του, εισέπραττε τη μία απόρριψη μετά την άλλη. Τότε, σύμφωνα με ένα νέο ρεπορτάζ της Telegraph, ξεκίνησε να νιώθει «όλο και πιο θυμωμένος και απελπισμένος».
Άρχισε λοιπόν να βάζει ξυπνητήρι στις δύο το πρωί και, στο μισοσκότεινο δωμάτιό του, να μπαίνει στο διαδίκτυο, αναζητώντας συμβουλές για φλερτ. Ο αλγόριθμος, ωστόσο, τον οδήγησε σταδιακά «σε σχεδόν μισογυνικό περιεχόμενο, που έγινε το διαβατήριό του για τη ριζοσπαστικοποίηση».
Βρέθηκε σε φόρουμ αντρών που απέχουν από το σεξ παρά τη θέλησή τους, οι οποίοι ξεσπούσαν κατά των γυναικών που τους είχαν απορρίψει και μοιράζονταν γκροτέσκες φαντασιώσεις όπου τις τιμωρούσαν επειδή δεν είχαν «αναγνωρίσει» την «αξία» τους.
Η ιστορία του Νικ είναι ένα μόνο από τα παραδείγματα αντρών που μυούνται σε μια σκοτεινή κουλτούρα του διαδικτύου όπου, όπως γράφει η Telegraph, δημιουργούνται «θύλακες μίσους», όπου μπορεί αρχικά εκείνοι να βρίσκουν μια κοινότητα ομοϊδεατών αλλά είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να εγκλωβίζονται στο εσωτερικό τους. «Οι διαδικτυακοί θύλακες μίσους εργαλειοποιούν τις ανασφάλειες των νέων απογοητευμένων αντρών για να δημιουργήσουν βίαιους μισογυνιστές με την προοπτική να φτάσουν σε ακρότητες» σχολιάζει το μέσο.
«Οι διαδικτυακοί θύλακες μίσους εργαλειοποιούν τις ανασφάλειες των νέων απογοητευμένων αντρών για να δημιουργήσουν βίαιους μισογυνιστές με την προοπτική να φτάσουν σε ακρότητες».
Κάπως έτσι η λεγόμενη «incel culture», που θα μπορούσε να αποδοθεί, ελεύθερα, ως η «κουλτούρα του μπακούρη», έφτασε να περιγράφει όσους έχουν μισογυνικές απόψεις και συμπεριφορές.
Μάλιστα μια μελέτη του 2022 (επιθεώρηση Current Psychiatry Reports) παρουσιάζει κάποια από τα κοινά που παρατηρούνται ανάμεσα στις διαδικτυακές κοινότητες της «incel culture»:
-Η ιδέα ότι η εξωτερική εμφάνιση κάποιου είναι το σημαντικότερο στοιχείο που καθορίζει και τις ερωτικές σχέσεις του και τη θέση του στην κοινωνία.
-Η άποψη ότι οι γυναίκες είναι υπερβολικά επιλεκτικές στους ερωτικούς συντρόφους τους και χρησιμοποιούν την προνομιακή θέση και τη σεξουαλικότητά τους κυρίως για να ανελιχθούν κοινωνικά.
-Η απέχθεια προς τον φεμινισμό.
Όπως γράφει η μελέτη: «Καθώς ο φεμινισμός ενθάρρυνε τις γυναίκες να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη σεξουαλική αυτενέργεια, οι χρήστες σε αυτά τα φόρουμ συζητούν συχνά για την αντιστροφή της έμφυλης ισότητας, με πολλούς να προτείνουν ως λύσεις ένα είδος υποτέλειας, τον βιασμό, ή την ολοκληρωτική επιστροφή στην υποχρεωτική μονογαμία κάτω από αυστηρούς πατριαρχικούς κανόνες. Αυτά τα ιδιαίτερα ανησυχητικά σχόλια είναι εμποτισμένα με αισθήματα σεξουαλικής ανωτερότητας, όπου οι incels σκοράρουν υψηλότερα από τους μη incels [δηλαδή τους άντρες που έχουν σεξουαλικές επαφές]».
Δείτε μια σχετική ανάρτηση της Telegraph:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.