Η Ημέρα της Γυναίκας, που πραγματοποιήθηκε κι επίσημα πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, είναι μια καλή αφορμή για να μας θυμίζει τους αγώνες που έχουν δώσει οι γυναίκες για να καταφέρουν με συλλογική προσπάθεια αυτά που σήμερα μας φαίνονται αυτονόητα (όχι για όλες δυστυχώς): το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, το δικαίωμα της εκπαίδευσης, το δικαίωμα της εξουσίας και όλα όσα θα χρειαστούν ακόμα για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον και ουσιαστική ισότητα.
Οι αληθινές ιστορίες αποτελούν έμπνευση για να συνεχιστεί αυτός ο καθημερινός αγώνας, γι’αυτό και παραθέτουμε εκείνες που μπορείς να παρακολουθήσεις στο Netflix, προκειμένου να σου δώσουν αυτοπεποίθηση και κίνητρο σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Γιατί όταν θες κάτι, έχεις τη φωνή να το διεκδικήσεις.
Ο Δρόμος προς το Κογκρέσο
Το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε το 2019 στο Netflix και φορά τις προεκλογικές εκστρατείες τεσσάρων δυναμικών γυναικών του δημοκρατικού κόμματος, που έλαβαν χώρα το 2018 για τέσσερις διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής. Στόχος να κερδίσουν μια θέση στο Κογκρέσο. Πρωταγωνιστούν οι Alexandra Ocasio-Cortez, Amy Vilela, Cori Bush και Paula Jean Swearengin. Οι ομιλίες τους δυναμικές και συγκινητικές. Από αυτές, μόνο η Alexandra Ocasio-Cortez κατάφερε να εκλεχθεί, απέναντι σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο, με τις φρέσκες και πολλά υποσχόμενες ιδέες της. Η Alexandra Ocasio-Cortez είναι γεννημένη το 1989, ακτιβίστρια και μέλος του δημοκρατικού κόμματος και αποτελεί τη νεότερη γυναίκα που έχει εκλεχθεί ποτέ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Becoming: Η Δική μου Ιστορία
Το ντοκιμαντέρ της Michelle Obama κυκλοφόρησε πέρυσι και αφορά, προφανώς, τις ιστορικές στιγμές της ως η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ανέλαβε χρέη Πρώτης Κυρίας στην Αμερική. Όσο ο σύζυγος της όσο κι εκείνη, συνέβαλε σε έναν πιο φιλόξενο Λευκό Οικό, ενώ προώθησε τα δικαιώματα των γυναικών, τον δυναμισμό και τη φιλοδοξία για μια πιο δίκαιη κοινωνία κόντρα στον ρατσισμό και τη σωματική και λεκτική βία. “Τους μήνες που πέρασα ταξιδεύοντας – συναντώντας και επικοινωνώντας με ανθρώπους σε πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο – έφερα πίσω την ιδέα ότι αυτό που μοιραζόμαστε όλοι μαζί είναι βαθύ και πραγματικό και δεν μπορεί να κάνουμε λάθος. Σε ομάδες μεγάλων και μικρών, νέων και ηλικιωμένων, μοναχικών και ενωμένων, συναντηθήκαμε και μοιραστήκαμε ιστορίες με τις χαρές, τις ανησυχίες και τα όνειρά μας. Επεξεργαστήκαμε το παρελθόν και φανταστήκαμε ένα καλύτερο μέλλον”, είχε γράψει μεταξύ άλλων στο instagram της για την κυκλοφορία του βιβλίου και του ντοκιμαντέρ της.
Φεμινίστριες: Τι Σκέφτονταν;
Το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε το 2018 και αφορά το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα που γνώρισε μεγάλη άνθηση το 1970, περίοδο που καταπιάνεται κι η ιστορία. Κάνει κυριολεκτικά μια βαθιά βουτιά στο κίνημα, πώς ξεκίνησε, τη ζωή των γυναικών, τη διαρκή ανάγκη τους για αλλαγή, κι όλα αυτά μέσα από μία σειρά φωτογραφιών της εποχής. Χρόνια αργότερα, γυναίκες με δύναμη και φωνή, συγκρίνουν την κουλτούρα του τότε και του τώρα.
Joan Didion: Το Κέντρο δε θα Αντέξει
Το ντοκιμαντέρ της επιδραστικής κυρίας των αμερικανικών γραμμάτων κυκλοφόρησε το 2017 και είναι ένα πορτρέτο της με πιο προσωπικές στιγμές, που δημιουργήθηκε από τον ανιψιό της Griffin Dunne. Η Joan Didion με το μότο της “γράφω για να μάθω τι σκέφτομαι”, με τη δημοσιογραφική της πένα και ξεχωριστό λυρισμό κατέγραψε την Αμερική του 1970, αποκαλύπτεται με μοναδικό τρόπο στο ντοκιμαντέρ.
Ladies First
Το ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2018, την Ημέρα της Γυναίκας. Αφορά την ιστορία της Ινδής Deepika Kumari, που κατάφερε να γίνει η No 1 τοξοβόλος, χωρίς να την κρατήσει πίσω κανένα εμπόδιο, που είχε πολλά ομολογουμένως. Την τοξοβολία την ανακάλυψε σε ηλικία των 12, όταν αναζητούσε φαγητό. Μέσα σε 4 χρόνια, έγινε αυτό που είναι σήμερα. “Στη χώρα μου, οι μορφωμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κορίτσια δεν πρέπει να κάνουν σπορ. Κατά τη γνώμη μου, είναι τρελοί. Θέλω η ιστορία μου να εμπνεύσει το κάθε κορίτσι”. Το ντοκιμαντέρ της Deepika Kumari είναι η απόδειξη πως όταν έχεις τόλμη και θέληση και με σκληρή δουλειά, μπορείς να φτάσεις στην κορυφή.