«Eίχα την τύχη να υπηρετήσω στην Ελλάδα δύο φορές», μας λέει η Ieva Briede, που γεννήθηκε στη Ρίγα και σπούδασε Παιδαγωγικά προτού ολοκληρώσει τις σπουδές της στις Διεθνείς Σχέσεις. Η διπλωματική καριέρα της ξεκίνησε στην Αθήνα, 20 χρόνια πριν: «Ένιωσα από πολλές απόψεις σαν να επέστρεψα στην πατρίδα μου. Για κάποια που προέρχεται από μια κουλτούρα που χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, όπως εγώ, η πιο συναρπαστική ανακάλυψη ήταν οι άνθρωποι της Ελλάδας. Δεν παύω ποτέ να βλέπω και να θαυμάζω πόσο κοινωνικοί, ειλικρινείς, φιλικοί και φιλόξενοι είστε. Μου αρέσει να βλέπω τους στενούς δεσμούς που έχετε με τις οικογένειές σας, τη μεγάλη αγάπη και υπερηφάνεια που δείχνετε στη χώρα και τον πολιτισμό σας».

Γιατί γίνατε διπλωμάτης;

Ήμουν ακόμη μαθήτρια Λυκείου όταν η Λετονία ανέκτησε την ανεξαρτησία της μετά από 50 χρόνια σοβιετικής κατοχής. Ήταν μια συναρπαστική εποχή τεράστιων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, γεμάτη με ελπίδες και όνειρα για το μέλλον της Λετονίας. Ήταν επίσης η εποχή όπου συνειδητοποιήσαμε τον σημαντικό όγκο δουλειάς που είχαμε μπροστά μας για να ανακτήσουμε τη θέση μας στη διεθνή κοινότητα. Ως διπλωμάτης είχα τη συναρπαστική ευκαιρία να γίνω μέρος αυτής της διαδικασίας και στη συνέχεια να επιδιώξω τους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής.

Η Α.Ε. η πρέσβυς της Λετονίας στην Ελλάδα, Ieva Briede.


Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Λετονία σε σχέση με τα γυναικεία δικαιώματα;

Η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών ήταν πάντα ψηλά στην ατζέντα της Λετονίας. Η Λετονία ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θέσπισε την ισότητα ενώπιον του νόμου και τις ίσες ευκαιρίες και για τα δύο φύλα. Οι γυναίκες είχαν πάντα ισχυρή εκπροσώπηση σε υψηλόβαθμες οικονομικές και πολιτικές θέσεις. Επί σειρά ετών η Λετονία κατέχει την πρώτη θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις επιχειρήσεων. Με 50,7% κατατάσσεται επίσης πρώτη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) όσον αφορά το ποσοστό των γυναικών στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Παρά την πρόοδο, το έργο της πλήρους ισότητας των φύλων δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε στη Λετονία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε παγκοσμίως. Θα ήθελα να ξεχωρίσω μερικά μόνο ζητήματα, όπως οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές διαφορές και η άνιση κατανομή της οικιακής εργασίας και της φροντίδας των παιδιών, που αφορούν τις πιο άμεσες ανάγκες των γυναικών και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Πρέπει να στοχεύουμε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδρομής, επομένως χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες όλων μας για μια πραγματικά δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του Marie Claire στις γυναίκες πρέσβεις που υπηρετούν τη θητεία τους στην Αθήνα, εδώ.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below