Η σχέση της Ελλάδας με την Ιταλία ήταν πάντα ισχυρή. Η γειτονική χώρα δεν είναι απλά ένας ονειρεμένος προορισμός για τα ταξίδια μας αλλά συνδέεται με τη χώρα μας μέσα στα χρόνια με πολλούς τρόπους. Ένα κομμάτι της μάλιστα, η Καλαβρία, συνεχίζει να μιλάει ελληνικά.
Στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας, με πρωτεύουσα το Ρήγιο, η Ελλάδα είναι πάντα παρούσα. Με τις ελληνικές επιγραφές στους δρόμους, όπως το “Kalos Irtete sto Gallicianό”, με την γκρεκάνικη διάλεκτο και με τα τραγούδια, τα οποία περνάνε από γενιά σε γενιά, οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας κρατούν ζωντανή την πολιτισμική τους ταυτότητα.
Οι Γρίκοι ή Γραίκοι ή Γραικάνοι, είναι η κύρια ελληνική μειονότητα της νότιας Ιταλίας και θεωρούνται οι εναπομείναντες πληθυσμοί των ελληνικών αποικιών της αρχαιότητας, της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia).
Μέσα από το μυθιστόρημα της Δέσποινας Χατζή με τίτλο “Το πανδοχείο“, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, θα γνωρίσεις καλύτερα τη ζωή στην ελληνόφωνη Καλαβρία. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα δυνατών συγκινήσεων για τις ολέθριες συνέπειες του πολέμου, εμπνευσμένο από τη μακραίωνη ιστορία και τη σαγήνη του ιταλικού Νότου.
Η συγγραφέας αξιοποίησε την προσωπική της εμπειρία από τη ζωή της στην Ιταλία και η έμπνευσή της να αναδείξει την ιδιαίτερη ιστορία του τόπου της ήρθε μετά από ένα ταξίδι της στην Σικελία. Λίγους μήνες μετά επέστρεψε στον ιταλικό Νότο για να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για να παντρέψει την μυθοπλασία με την ιστορία.
Αθήνα, 1941. Ο δικηγόρος Αριστείδης Ιωακειμίδης και ο αδελφός του Ανδρέας τάσσονται με δουλική προθυμία στο πλευρό των Γερμανών κατακτητών. Στον αντίποδα, ο μικρότερος αδελφός τους, Φωκάς, και τρεις γυναίκες της οικογένειας αντιστέκονται δρώντας με απόλυτη μυστικότητα. Η οικογενειακή ισορροπία διαταράσσεται από εχθρότητες, πάθη και ασίγαστους έρωτες.
Ορεινή Μπόβα, Καλαβρία, 1946. Η κόρη του Αριστείδη Ιωακειμίδη, Αντονέλλα, θέλοντας να ξεφύγει από το βάρος που νιώθει για τη στάση του πατέρα της, εγκαταλείπει οριστικά την Ελλάδα ακολουθώντας τον σύζυγό της Αναστάζιο Αντριότι στην πατρίδα του, την Κάτω Ιταλία.
Η ελληνόφωνη Καλαβρία την καλοδέχεται. Η νεαρή κοπέλα γοητεύεται από την ειδυλλιακή ύπαιθρο, τους ανθρώπους της, τις μνήμες τους, αλλά και την ιστορία της αλλοτινής Μεγάλης Ελλάδας. Ωστόσο, το ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με τις πληγές που άφησε η αγριότητα του Μουσολίνι: την απόλυτη φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση, κοινωνική αδικία. Εργαζόμενοι σκληρά, το 1960 αποκτούν το πανδοχείο «Magna Grecia», ανακουφίζοντας εν μέρει την κακοπαθημένη ζωή τους.
Ρήγιο, Καλαβρία, 1995. Πρωτοπόρα και δυναμική, η Αντονέλλα αποφασίζει να περάσει το γέρμα της ζωής της στο πανδοχείο με μια παρέα συνομηλίκων της. Οι ζωές τους γίνονται μέρος της δικής της ζωής και οι ξεχωριστές ιστορίες όλων μπλέκονται σε μια ασίγαστη επιθυμία για λύτρωση.