Η Yusra Mardini, η κολυμβήτρια που διέφυγε από το καθεστώς Άσαντ και έφτασε να αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο, ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Συρία. Μετά από δέκα χρόνια μακριά από την πατρίδα της, σκοπεύει να επισκεφθεί τα ερείπια του σπιτιού της και να αγκαλιάσει ξανά τη γιαγιά της.
«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να δω την οικογένειά μου και τους φίλους μου», δήλωσε η Mardini. «Δεν έχω δει τη γιαγιά μου εδώ και 10 χρόνια. Μετά, θα επισκεφθώ το σπίτι μου που καταστράφηκε ολοσχερώς στον πρώτο χρόνο του πολέμου. Ελπίζω να βρω κάποιες παλιές φωτογραφίες ή κάτι που να έχει απομείνει από την παιδική μου ζωή».
Η Mardini, που σήμερα είναι 26 ετών και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, μίλησε για τη βαθιά επιθυμία της να προσφέρει στη Συρία. «Θέλω να επιστρέψω στην πατρίδα μου, να δω πώς μπορώ να βοηθήσω ως γυναίκα και να αναδείξω τον αθλητισμό, ειδικά την κολύμβηση, στη Συρία. Θέλω να είμαι κάποια που οι Σύριοι μπορούν να αντικρίσουν και να πουν: “Αν τα κατάφερε εκείνη, μπορώ και εγώ”».
Η Yusra και η αδερφή της, Sarah, διέφυγαν από τη Συρία το 2015, περνώντας μέσα από τον Λίβανο, την Τουρκία και την Ελλάδα. Όταν η υπερφορτωμένη βάρκα τους άρχισε να βυθίζεται, οι δύο αδερφές κολύμπησαν για τρεισήμισι ώρες, κρατώντας τη βάρκα στην επιφάνεια και σώζοντας από βέβαιο πνιγμό ακόμη 17 πρόσφυγες.
Η ιστορία τους έγινε γνωστή παγκοσμίως, και το 2023 η Yusra συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Time με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Ωστόσο, η ίδια παραμένει συγκλονισμένη από τις φρικαλεότητες που υπέστη ο λαός της.
«Θα μου πάρει καιρό να ξεπεράσω αυτά που συνέβησαν. Ακόμα φαντάζομαι φορτηγά γεμάτα ανθρώπινα σώματα. Ήμουν παιδί όταν τα έβλεπα και δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε. Είναι πολύ, πολύ θλιβερό. Ο συριακός λαός χρειάζεται πολύ χρόνο για να θεραπευτεί από όλα αυτά», σημείωσε συγκινημένη.
Παρά τις φρικαλεότητες του πολέμου και την εξορία της, η Mardini είναι ευγνώμων για τις ευκαιρίες που της δόθηκαν. Εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία, σπούδασε στο Λος Άντζελες και πρόσφατα συμμετείχε ως μέντορας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
«Ο τίτλος του επόμενου κεφαλαίου είναι η θεραπεία», δηλώνει αποφασισμένη. «Θέλω να επιστρέψω στη Συρία και να δω πώς μπορώ να βοηθήσω. Το 90% του πληθυσμού βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια, και είναι τρομακτικό να βλέπεις παιδιά στους δρόμους να πουλάνε τσιγάρα αντί να πηγαίνουν σχολείο. Για εμένα, το επόμενο καλοκαίρι θα είναι αφιερωμένο στη θεραπεία και την ελπίδα».
Δείτε όλα όσα είχε μοιραστεί στο 6ο Marie Claire Power Trip: