Ένας λαβύρινθος από νήματα υφάνθηκε στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, προσκαλώντας μας να χαράξουμε τη δική μας διαδρομή, να στοχαστούμε πάνω στη σχέση μας με τη φύση, το θέατρο, τους άλλους και να ανακαλύψουμε (από την αρχή) αυτό το αρχαίο μνημείο, που ενδεχομένως έχουμε επισκεφτεί στο παρελθόν κάτω από διαφορετικές συνθήκες, στο πλαίσιο παράστασης.
Ο χώρος φιλοξενεί έως τις 5/9 τη διαδραστική εικαστική εγκατάσταση «ΙΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ / COVID-19» της Αιμιλίας Παπαφιλίππου, ένα πρωτότυπο installation-ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που δημιουργήθηκε ώστε να μας παρακινήσει να προβληματιστούμε γύρω από την ανθρώπινη επαφή και την επικοινωνία με αφορμή τον υποχρεωτικό εγκλεισμό και την υγειονομική κρίση και να συνειδητοποιήσουμε ακόμα πιο έντονα τη θεραπευτική αξία της τέχνης.
«Οι άνθρωποι παγκοσμίως στράφηκαν στην τέχνη –έστω εξ αποστάσεως, μέσω της τεχνολογίας– για να πάψουν να νιώθουν ακυρωμένοι μέσα σε αυτή τη συνθήκη αναγκαστικού αποκλεισμού από τα αγγίγματα, τις επαφές» είπε η εικαστικός Αιμιλία Παπαφιλίππου.
Όπως σχολίασε σχετικά η δημιουργός: «Στον πρόσφατο υποχρεωτικό εγκλεισμό (το διαβόητο lockdown), η απαγόρευση του συναθροίζεσθαι […] και η συνακόλουθη ανάσχεση της συλλογικής πολιτισμικής εμπειρίας μάς έκανε να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο την τέχνη ως συνεκτικό ιστό μεταξύ των ανθρώπων. Οι άνθρωποι παγκοσμίως στράφηκαν στην τέχνη –έστω εξ αποστάσεως, μέσω της τεχνολογίας– για να αντιπαρατεθούν στο α-δια-νόητο και να πάψουν να νιώθουν ακυρωμένοι μέσα σε αυτή τη συνθήκη αναγκαστικού αποκλεισμού από τα αγγίγματα, τις επαφές. Η πανδημία και η τεχνολογία, σε συνέργεια, αποκάλυψαν τα πολλαπλά επίπεδα στα οποία είμαστε αλληλένδετοι, αλληλεξαρτώμενοι και αδιαχώριστοι – βιολογικά, και όχι μόνο. Αυτή την παγκόσμια εμπειρία της οξύμωρης συνύπαρξης διαχωρισμού και συνεκτικότητας, και το πλέγμα δικτυακής συνείδησης που αναδύεται, υποβάλλει το έργο».
Μια περιοχή με ιστορία 5.000 χρόνων
Το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου είναι το θέατρο της ομώνυμης πόλης-κράτους που βρισκόταν στην αργολική παραλία του Σαρωνικού, στο χώρο της οποίας μαρτυρείται κατοίκηση από την 3η π.Χ. χιλιετία. Η αρχική μορφή του ανάγεται χρονικά στον 4ο αι. π.Χ. Αντίθετα από το διάσημο, περίπου σύγχρονο θέατρο του Ασκληπιείου, που προοριζόταν να δεχτεί μεγάλα πλήθη προσκυνητών από ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο κατά τις εορτές, αυτό επρόκειτο να καλύψει μόνο τις ανάγκες των κατοίκων της μικρής πόλης. Έτσι το μέγεθός του ήταν πολύ μικρότερο (9 κερκίδες με 18 σειρές εδωλίων, χωρητικότητας περίπου 2.000 θέσεων).
Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου λειτούργησε επί περίπου επτά αιώνες. Όταν εντοπίστηκε ήταν ολοκληρωτικά καλυμμένο από έναν ελαιώνα.
Το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου λειτούργησε επί περίπου επτά αιώνες. Όταν εντοπίστηκε ήταν ολοκληρωτικά καλυμμένο από έναν ελαιώνα. Η ανασκαφή του ξεκίνησε από την Ευαγγελία Δεϊλάκη στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, εξελίχθηκε αργά και συνεχίζεται, πλέον συστηματικά, μαζί με εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου (ΕΣΜΕ) του ΥΠ.ΠΟ. Σήμερα έχει αποκαλυφθεί η μορφή που είχε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Εξόρμηση στη θάλασσα, τους ελαιώνες, τον πολιτισμό
Το ενδιαφέρον να χρησιμοποιηθεί το θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου για παραστάσεις προσέκρουε για χρόνια στο γεγονός ότι δεν είχε πλήρως ανασκαφεί. Η επαναλειτουργία του κατέστη δυνατή με τη διαμόρφωση αυστηρών περιορισμών χρήσης μετά τη συνεργασία του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», της υπεύθυνης επιστημονικής ομάδας συντήρησης του μνημείου, των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και των τοπικών αρχών. Σημαντικά συνέβαλαν αρχικά και οι ιδιώτες χορηγοί. Τον Ιούλιο του 1995 ξεκίνησε δοκιμαστικά ένα μικρό φεστιβάλ τεσσάρων εκδηλώσεων που ονομάστηκε «Μουσικός Ιούλιος». Προηγουμένως διαμορφώθηκε στοιχειωδώς ο περιβάλλων χώρος και δημιουργήθηκε διαδρομή πρόσβασης των θεατών από το λιμάνι μέχρι το θέατρο.
Τον Ιούλιο του 1995 ξεκίνησε δοκιμαστικά στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου ένα μικρό φεστιβάλ τεσσάρων εκδηλώσεων που ονομάστηκε «Μουσικός Ιούλιος».
Η τοποθεσία του Μικρού Θεάτρου Αρχαίας Επιδαύρου είναι μαγική, σε πλαγιά μέσα στους ελαιώνες, με μια πετρόκτιστη κατοικία σε αρμονία με το τοπίο να το συνοδεύει, και με θέα που φτάνει ώς τη θάλασσα. Η εικαστική εγκατάσταση της κ. Παπαφιλίππου μπορεί να γίνει η αφορμή για να ανακαλύψουμε τον προορισμό πολιτιστικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, σε απόσταση περίπου δύο ωρών από την Αθήνα με ΙΧ, συνδυάζοντας την επίσκεψή μας με μια βόλτα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ή στο γραφικό λιμανάκι της Αρχαίας Επιδαύρου.
Info
Αιμιλία Παπαφιλίππου, ΙΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ / COVID-19, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, έως 5 Σεπτεμβρίου 2021, ώρες λειτουργίας : 16.00 – 21.00 (καθημερινά εκτός Δευτέρας), είσοδος ελεύθερη, aefestival.gr