Πόσο συχνά τυχαίνει να ανοίγετε το ψυγείο και τα ντουλάπια τροφίμων και να ανακαλύπτετε μέσα τους μεγάλες ποσότητες τροφίμων, που λήγουν σύντομα ή έχουν ήδη λήξει; Λαχανικά, φρούτα, γάλα, αρτοσκευάσματα, αβγά, ακόμα και ζυμαρικά και ρύζι είναι μερικά από τα τρόφιμα που θα πετάξουμε στα σκουπίδια επειδή πλέον δε μπορούν να καταναλωθούν, για τον οποιονδήποτε λόγο. Και δε μιλάμε φυσικά για λίγες συσκευασίες, αλλά για 87 κιλά τρόφιμα ανά άτομο κάθε χρόνο! Πώς γίνεται να πετάμε τόσα πολλά τρόφιμα στα σκουπίδια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο που βλάπτει τόσο το περιβάλλον, όσο και τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό;

Η Ελλάδα είναι η 4η σε σειρά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όγκο τροφίμων που καταλήγει σε απορίμματα. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη προγραμματισμού στα νοικοκυριά. Πολλές φορές βρισκόμαστε στο supermarket και αγοράζουμε δύο ή και παραπάνω τεμάχια ή συσκευασίες πραγμάτων, απλώς για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε απόθεμα στο σπίτι. Κι αυτό γίνεται ενώ, πριν πάμε στο supermarket, έχουμε παραλείψει να ελέγξουμε τι υπάρχει ήδη στην κουζίνα μας, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι χρειαζόμαστε και τι μας περισσεύει σε ποσότητα. Η λογική «ας πάρω άλλο ένα» κυριαρχεί στα καθημερινά ψώνια και η ΑΒ καλεί τους καταναλωτές να την αφήσουν για λίγο στην άκρη, κάνοντας μια παύση.

Η #PausiGiaKalo είναι η νέα πρωτοβουλία της ΑΒ, που παρακινεί τους καταναλωτές να ξανασκεφτούν αν το τρόφιμο που κρατούν στα χέρια τους, και είναι έτοιμοι να τοποθετήσουν στο καλάθι τους, θα καταναλωθεί ή θα παραμείνει ξεχασμένο σε κάποιο ράφι.

 

Τόσο σημαντική είναι, όμως, η σπατάλη τροφίμων και τόσο πολύ μάς επηρεάζει καθημερινά; Φυσικά, καθώς οι συνέπειές της εκτείνονται σε διάφορους τομείς. Αν ξεκινήσουμε από τον προϋπολογισμό μιας τετραμελούς οικογένειας, κατά προσέγγιση, το ποσό που δαπανά ετήσια για τρόφιμα και καταλήγει στη χωματερή ανέρχεται σε 650 ευρώ – χωρίς να έχει  συμπεριληφθεί σε αυτό το κόστος ενέργειας για την παρασκευή του φαγητού. Στην Ελλάδα, ακόμα, δεν είμαστε πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με το πότε ένα τρόφιμο οποιουδήποτε είδους είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Η «ημερομηνία λήξης» και η «ανάλωση κατά προτίμηση» δε σημαίνουν το ίδιο πράγμα, κι έτσι πολλές φορές μπορεί να πετάμε προϊόντα που είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση. Το ποσοστό ανθρώπων που θα πετούσαν ένα τρόφιμο μετά την παρέλευση της «ημερομηνίας ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από» είναι διπλάσιο στην Ελλάδα από τον μέσο όρο στην Ε.Ε..

Όσο λοιπόν εμείς πετάμε στα σκουπίδια τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε, στην Ελλάδα 1,4 εκ. συνάνθρωπό μας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο υποσιτίζονται σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι. Παράλληλα, αυξάνεται η ανάγκη για καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή τοποθεσίες όπου πρέπει να δημιουργηθούν μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, για να καλύψουν τις τεχνητές ανάγκες που έχουν προκύψει στην αγορά, με αποτέλεσμα η φέρουσα ικανότητα των εκτάσεων να μειώνεται διαρκώς. Και κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που βρίσκεται στην «καρδιά» της βιωσιμότητας, η οποία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και σε ατομικό επίπεδο: κάθε γραμμάριο τροφής που πετιέται σημαίνει την έκλυση στην ατμόσφαιρα σημαντικών ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και τη σπατάλη νερού και ενέργειας. Κατά συνέπεια, ορθή διαχείριση των τροφίμων στο σπίτι μας σημαίνει περιβαλλοντικά οφέλη στο μεγαλύτερο σπίτι μας, που είναι πλανήτης.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιθανές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις; 

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει δεσμευτεί ρητά εδώ και χρόνια να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, επιδιώκοντας ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές. Η εταιρεία πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων με σκοπό τη μείωση της σπατάλης, με πιο πρόσφατη από όλες την #PausiGiaKalo, στην οποία καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε κάθε επίσκεψή μας στο supermarket, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη, και για την τσέπη μας και για το περιβάλλον όπου ζούμε.

Στόχος της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι ως το 2025 να έχει μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά 50%. Αυτό επιδιώκει η εταιρεία μέσα από την αύξηση δωρεών κοντόληκτων προϊόντων μέσω του Προγράμματος Τρόφιμα Αγάπης, τη διενέργεια της έρευνας σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τα στοιχεία της οποίας χρησιμοποιήθηκαν και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη συνεργασία του WWF Ελλάς για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ως προς το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων, καθώς και τη δημιουργία της πρώτης Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα μαζί με την οργάνωση Μπορούμε.

Η σπατάλη βρίσκεται κυριολεκτικά και μεταφορικά στα χέρια μας. Με μόλις μια μικρή χρονική παύση ανάμεσα στο ράφι του supermarket και την τοποθέτηση του προϊόντος στο καλάθι μας κάνουμε μια εξαιρετική αρχή για να συμβάλουμε στη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της σπατάλης και τη βοήθεια του συνανθρώπου μας.

Μάθετε περισσότερα για το τη μείωση σπατάλης τροφίμων κάνοντας κλικ εδώ.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below