Στο ημερολόγιο της Bridget Jones παρουσιάστηκαν ως αυτάρεσκα και ανυπόφορα, αλλά σύμφωνα με έρευνα, τα ζευγάρια που συμβιώνουν μπορεί να έχουν τους λόγους τους για αυτό: σύμφωνα με έρευνα έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης από ό,τι οι μόνοι.
Μια μεγάλης κλίμακας ανάλυση που περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 άτομα σε επτά χώρες έχει προσθέσει βαρύτητα σε προηγούμενες έρευνες που υποδηλώνουν ότι το να είσαι παντρεμένος ή σε μια σχέση που μοιάζει με γάμο μπορεί να αποφέρει οφέλη για την υγεία.
Αν και οι ερευνητές δεν υποστηρίζουν ότι πρέπει να παντρευτούμε για να αποφύγουμε την κατάθλιψη, λέγοντας ότι οι προσωπικές συνθήκες και οι ευρύτεροι κοινωνικοί παράγοντες παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην ψυχική υγεία, υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην κοινωνία.
«Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης πολιτισμικά ευαίσθητων παρεμβάσεων και συστημάτων υποστήριξης για την αντιμετώπιση της αυξημένης ευπάθειας στην κατάθλιψη μεταξύ των ατόμων που δεν βρίσκονται σε κάποια σχέση ή δεν συμβιώνουν, ιδίως εκείνων με υψηλότερο προφίλ κινδύνου με βάση τη χώρα, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο», δήλωσε ο Δρ Kefeng Li, εκ των συγγραφέων της έρευνας από το Πολυτεχνείο του Μακάο της Κίνας.
Με δημοσίευση στο περιοδικό Nature Human Behaviour, η ομάδα αναφέρει πώς ανέλυσε αρχικά δεδομένα από 106.556 συμμετέχοντες σε επτά χώρες -συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ινδονησίας και της Νότιας Κορέας- 22.490 από τους οποίους ανέφεραν ότι είχαν καταθλιπτικά συμπτώματα.
Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, η κατάσταση του καπνίσματος, ο δείκτης μάζας σώματος και οι συνθήκες υγείας, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα που δεν ζούσαν μαζί με κάποιον είχαν 86% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη από εκείνους που συζούσαν.
«Οι άγαμοι, αλλά συγκατοικούντες συμμετέχοντες θεωρήθηκαν ως “παντρεμένοι” σε αυτή τη μελέτη», δήλωσε η Li. Η μελέτη δεν εξέτασε τον αντίκτυπο στις μη συμβιούντες σχέσεις.
Οι πιθανότητες ήταν αυξημένες ανεξάρτητα από το αν οι άγαμοι ήταν ανύπαντροι (79% μεγαλύτερες πιθανότητες κατάθλιψης από τους παντρεμένους), διαζευγμένοι ή σε διάσταση (99% μεγαλύτερες πιθανότητες) ή είχαν μείνει χήροι (64% μεγαλύτερες πιθανότητες).
In a study using individual-level data from 7 countries, Kefeng Li et al. find evidence that unmarried status is associated with a 79% higher risk of depressive symptoms.https://t.co/6NujkC15Pi
— Nature Human Behaviour (@NatureHumBehav) November 4, 2024
Η ομάδα δήλωσε ότι η συσχέτιση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στις δυτικές χώρες μεταξύ των ανδρών και σε άτομα με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. Αυτό, εκτιμούν, θα μπορούσε να οφείλεται σε πολιτισμικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ανεκτή η συναισθηματική δυσφορία, με τις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερα και ισχυρότερα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης και τα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο να βιώνουν ενδεχομένως μεγαλύτερες πιέσεις και απαιτήσεις.
Η ομάδα συμπεριέλαβε επίσης 20.865 συμμετέχοντες από πέντε χώρες και τους παρακολούθησε για τέσσερα έως 18 χρόνια.
Συνολικά, 4.486 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ η ανάλυση αποκάλυψε ότι η κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που οι άγαμοι άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης – τουλάχιστον στην Κίνα, το Μεξικό και τη Νότια Κορέα – ενώ το κάπνισμα είναι ένας άλλος πιθανός παράγοντας στην Κίνα και το Μεξικό.
Η ομάδα αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να συνδεθούν με το ότι οι παντρεμένοι ενήλικες τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού.
Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι ο γάμος μπορεί να αποφέρει οφέλη μέσω της καλύτερης πρόσβασης σε οικονομικούς πόρους, της κοινωνικής υποστήριξης και της θετικής επιρροής των συζύγων ο ένας στην ψυχική ευεξία του άλλου.
Ωστόσο, η μελέτη έχει περιορισμούς, όπως η εξάρτησή της από τα αυτοαναφερόμενα καταθλιπτικά συμπτώματα, η συμπερίληψη μόνο ετεροφυλόφιλων ζευγαριών και οι συσχετισμοί στους οποίους βασίζεται.
Το στοιχείο- κλειδί για μια ισορροπημένη ψυχολογία με βάση τις σχέσεις
«Δεν αποδεικνύει ότι το να είσαι ανύπαντρος προκαλεί άμεσα κατάθλιψη ή ότι ο γάμος θα απέτρεπε ή θα θεράπευε την κατάθλιψη», δήλωσε η Li, προσθέτοντας ότι η ποιότητα της συζυγικής σχέσης είναι πιθανώς επίσης σημαντική, αλλά δεν λήφθηκε υπόψη στη μελέτη.
Η Δρ Veronica Lamarche του Πανεπιστημίου του Essex, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες είχαν αποκαλύψει οφέλη για την υγεία από το να είσαι σε μια σχέση σε σύγκριση με το να είσαι ανύπαντρος.
Ωστόσο, είπε επίσης ότι η ποιότητα μιας σχέσης είναι σημαντική. Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι συγκρούσεις εντός ενός γάμου μπορεί να είναι επιζήμιες για την ψυχική υγεία.
«Κρίσιμο είναι ότι αυτή η μελέτη δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως κίνητρο για γάμους, μόνο και μόνο για να αποφύγετε την κατάθλιψη», δήλωσε η Lamarche.
«Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών που δείχνει ότι οι άνθρωποι που είναι εργένηδες από επιλογή και αισθάνονται άνετα σε αυτό το στάδιο της ζωής τους παρουσιάζουν παρόμοια αποτελέσματα για την υγεία με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε σχέση. Οι άνθρωποι αποκομίζουν επίσης πολλά από τα ίδια οφέλη για την υγεία και την ευημερία από τις σχέσεις τους με στενούς φίλους και την οικογένεια, όπως και από τους συντρόφους. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα των σχέσεων που καλλιεργούμε».